24 Януари, 2021 06:56 2 962 13

Реставрират баните в "Овча купел" и "Горна баня"

  • бани-
  • реставрация-
  • софия

В края на 80-те години повечето минерални бани в София затварят. По настояване на гражданите общината започва битка за придобиването на най-значимите от тях

Реставрират баните в "Овча купел" и "Горна баня" - 1
Снимка: БГНЕС-архив

След дълги години чакане - минералната баня в "Овча купел" ще бъде реставрирана и обновена, предаде БНТ. Ще има център за терапии и дори научен център. Министерството на културата одобри проекта и следващата седмица тръгва обществената поръчка за изпълнител.

В края на 80-те години повечето минерални бани в София затварят. По настояване на гражданите общината започва битка за придобиването на най-значимите от тях. През 2015-та баните в "Овча купел" и "Горна баня" са извадени от приватизациония списък.

"През 2019-та година след големи перипетии най-накрая бяха прехвърлени в собственост на общината тези две сгради", каза заместник кмет "Култура, образование, спорт и младежки дейности" д-р Тодор Чобанов."Битката беше наистина много голяма, бяхме много доволни до момента, в който обаче от 2017-та година нещата зациклиха", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня".

Сега обаче за банята в "Овча купел" има развитие и ремонтните дейности ще могат да започнат още напролет. Развитие има и за другата емблематична сграда - тази в Горна баня.

Миналата година общината е предвидила 700 000 лв. за ремонт на покрива на банята в "Горна баня", тогава обаче проектът не минава съгласуването с Министерството на културата.

За тази баня също има разработен идеен проект, но той все още не е съгласуван с националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

"Има условия вътре да се възстанови използването на двата басейна, именно в тази посока работим. За съжаление има концесия там, която тя още не е изтекла, която държи по-голямата част от дебита и с количествата които остават по концесионен договор, ние на първо място задоволяваме най-важната нужда на населението,безплатен достъп до много полезната за човешкото здраве минерална вода", каза д-р Тодор Чобанов.

От инициативния комитет "Горна баня" настояват съгласуването и на този проект да стане възможно най-скоро.

"Преди няколко дни имахме разговор с министър Боил Банов. Той обеща, че буквално до дни, седмица или две , това съгласуване ще бъде направено", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня"."Както тази баня - горнобанската, така и Овча купел са едни от символите на района и за гражданите е изключително важно те да бъдат възстановени и ако не изцяло, то поне частично да запазят функциите си на баня", каза кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов.

От общината успокояват, че банята в "Горна баня" не е пред рухване и редовно се следи състоянието на обекта. Уверението, е, че скоро и там минералната вода ще бъде върната на гражданите и те ще имат достъп до двата басейна, които някога са били мъжки и женски, допълни БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    10 14 Отговор
    Урааа ще се отворят високотехнологични работни места за теляци.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 8 Отговор
    предизборно
  • 4 Селската баня

    20 4 Отговор
    Побързайте, че новите столичани още понамирисват на село.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един от многото

    20 0 Отговор
    Няма ги едновремешните бани. Минералните бани край село Житарово , сега Град ветрен и култовите фрази на кондукторките от едно времешните автобуси с ремаркета: "За Житарово и баните да слизат!" , в бързината сливаха и то с баните и падаше смях.
  • 7 Кси

    5 0 Отговор
    Браво! Това ще е супер!
  • 8 Гост5949

    10 1 Отговор
    Като идея супер.Само да не стане, като банята в Банкя!Уж беше готов ремонта ,уж я откриха ,а още е неизползваемс
  • 9 Боко

    5 1 Отговор
    Много педал се навъди,шъ трябва да има бани!
  • 10 Горд Българин

    6 2 Отговор
    Не вярвам на хремавото Данче и гербавите криминали. Ще обявят хубава цел, ще гепард парите и накрая нищо няма да има ...
  • 11 ПЕНКО

    2 8 Отговор
    ЗАЩО ПРАВЯТ БАНИ , А НЕ ПЛУВНИ КОМПЛЕКСИ - ТАПАНАРИКУСИТЕ - КРАЛЕВИСТИ ?????? КОЙ ХОДИ НА БАНЯ ДНЕС БЕ - ТАПАНАРЕКУСИ - КРАЛЕВИСТИ !?!?!?!?

    Коментиран от #13

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    София е и балнеоложки център, което често се забравя. Според последни данни на територията на града са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 265,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС. За преценка на горните данни да определим възможния брой на курортистите. Нормално може да се използуват 75% от дебита, поради неравномерността на потреблението и качествата на минералната вода. Потреблението на минерална вода от един почиващ дневно, при процедури във веана , е средно 250л, според съществуващите норми. Ваните са с най-голям разход на вода. При тези данни дневно могат да бъдат обслужени около 70 000 души, което целогодишно прави над 24 млн. чв. дни. Това е едва при 75% използваемост на дебита. Развитието на София, като световен балнеоложки център може да става поетапно с висока степен на етапна завършеност. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи без изготвянето на специална обща програма. .Достатъчно е ремонтирането и изграждането на обектите да се извърши съобразно характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие. Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно ус
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕНКО":

    Спортното пнлуването в минерални басейни е вредно...поради продължителния престой на плувеца във водата.