Last news in Fakti

27 Януари, 2021 12:35 19 379 15

За България това е скъпо удоволствие

  • валентин съйков-
  • жилища-
  • офиси-
  • сгради-
  • преобразуване

Преобразуването на офиси в жилища не е рентабилно

За България това е скъпо удоволствие - 1
Снимка: М. Богданова ©

Коронавирусът накара много от предприемачите да бъдат по-иновативни и гъвкави, за да могат да преминат през пандемията и да излязат от нея невредими или в най-лошия случай с минимални щети. Това се отнася и за сектора на недвижими имоти. На Запад вече се заговори, а дори и се прилага, промяната на предназначение на даден имот. Най-често става дума за префасонирането на офиси в жилища. Промяната е породена от факта, че офисите останаха празни, а все повече служители работят от дома си.

Промяната на предназначението на един имот в друг е скъпо удоволствие, но групата на предприемачите, които са се решили на тази смела стъпка, все повече се увеличава.

Каква е ситуацията в България? Процесът е много труден, най-малкото, защото тези сгради (бел. ред. офисните), са построени по начин, който е много различен от изискванията за жилища. През последните 5 години в страната преобладава изграждането на офиси клас „А“. Тяхното преустройство е изключително трудно, тъй като конструкция и инфраструктура (електрическа, вентилационна и ВиК инсталации) коренно се различава от тази при жилищните сгради. Това означава, че в случай на преустройство разходите ще са много високи, почти колкото за построяването на нова сграда. Единствено най-грубият строеж може да остане. Най-малкото няма човек, който да иска да живее в 100% стъклена окачена фасада.

„Офис сграда, която построих преди време на бул. „Цариградско шосе“, е с тоалетна разположена около стълбищната площадка и асансьорите. На плочата има едно огромно open space пространство, което клиентите могат да го преграждат според нуждите им. Това нещо, за да се преустрои в жилище, не трябва да остане нищо, освен железобетонната конструкция. Трябва да се направят изцяло нови инсталации, които да се пуснат отгоре - електро, ВиК и други, а това са скъпи пера от строителството, а не бетонът“, коментира за най-големият сайт за недвижими имоти у нас imot.bg Валентин Съйков, управител на агенция „Имоти“ ООД.

Друг момент е, че не се знае дали въпросната преобразувана от офис в жилищна сграда, ще отговори на изискванията по отношение на паркоместа. За всеки апартамент трябва да има паркомясто. Последните офис сгради имат подземни паркинги, но са смятани по други критерии, като за офиси.

„Борбата да се направи една лъскава и хубава офис сграда е, тя за е на ъгъл. Ако е възможно на пресечката на два-три булеварда. Само че това за живеене не е най-доброто място. Всичките тези разходи, ако се натрупат, плюс първоначалната инвестиция в такава сграда, ще покаже, че е много трудно от икономическа гл.т. да се преобразува в жилищна“, допълва Съйков.

Според него, шанс имат офисните сгради от клас „Б“ и дори без никакъв клас и най-вече офиси в сгради със смесено предназначение – жилищни и офисни. Понякога и при тях преобразуването им може да бъде много скъпо начинание. Въпрос на сметка дали ще бъде рентабилно или не.

„В момента пазарът на офис площи до голяма степен е замрял, но няма да е вечно. След преминаването на пандемията ще има връщане към работата в офиси, но то ще бъде по-различно от това, което беше преди. Ще е по-различно, тъй като хората свикнаха на максимална гъвкавост. Фирмите видяха, че могат да си намалят съществено разходите без да им пострада от това производителността и ефективността на труда. Офисите ще възстановят в не малка степен своето значение, но вече по-скоро като едни споделени пространства или такива, където служителите ще се събират периодично, но не и за пълен работен ден за съвещания, обмяна на опит, обучения. Ще бъдат променени до голяма степен изискванията по отношение на архитектура, разпределение, обзавеждане“, прогнозира експертът.

Офисите няма да изчезнат. Тези, които са излишни, биха могли да бъдат преустроени в жилища, ако превъзмогнат всичките горепосочени проблеми и се окаже, че е технически възможно или икономически обосновано да стане.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 324

    47 6 Отговор
    Събаряйте!!! Тогава и зелените площи ще се увеличат и София въздух ще си поеме, а хитрата сврака ~собствениците на сгради ще бъдат като хитрата сврака с двата крака.

    Коментиран от #3

  • 2 Д-р Менгеме

    41 5 Отговор
    Това са глупости.... Възможно е, но не е редно офисите да ги превръщат в жилища.... Редно е изчадията адови, които сътвори ха тая Световна измама, да отидат в 9-тия кръг на ада, а животът да се върне, както преди
  • 3 Дора

    38 4 Отговор

    До коментар #1 от "324":

    Царе сме в събарянето и рушенето на всичко - рушим от спирки, гари и станции на метрото до природни паркове и резервати! Затова сме на това дередже.

    Коментиран от #5

  • 4 Ооо

    18 0 Отговор
    Тук може магазините да преобразуват в гаражи ! Ще има невероятен ефект на оползотворяване на празните пространства. За сградите строени преди 100% +1 , процедурата може да я направят по-улеснена
  • 5 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дора":

    Ама пък каквото ново построим то само се руши от втората година, а?
  • 6 ExtraVirginBG

    10 10 Отговор
    Айде да не се бъркаме в работата на имотните и какво да правят с тях!
  • 7 Край

    25 5 Отговор
    ако няма нужда да се ходи на работа в офис - няма нужда и да се живее в града.
    урбанизацията приключи - назад към селата а после обратно в пещерите и на дърветата.
  • 8 Готин

    16 1 Отговор
    Този ,,знаяч,, няма хал хабер от строителство. Това, че е лицензиран оценител няма нищо общо с преценката му за възможностите на една конструкция и промяната на статута на сградите. Такива преустройства са се правили и се правят и в момента. Това, че не е ,,в час,, не му прави услуга в бизнеса с имоти.
  • 9 Дядо Поп

    22 0 Отговор
    Хахааа :) Смях! Не можело. С гипсокартон и вата става всичко. А този как е станал брокер... не случайно цените са неадекватни на жилищата!
  • 10 любител

    13 2 Отговор
    тоя разбира от строеж колкото и боко тиквата от управление нищо.могат само да крадът и да се изтъкват.
  • 11 ЛаТераЛен ТУУЛ

    8 2 Отговор
    За България може да е СКЪПО удоволствие , но лично за БОЙКО не е ! Колко му е ? Ето , че барселонската къща вече е трансформирана така , че все едно я няма ! Пък за бутика да не говорим......Фокусите на шайката !
  • 12 Строител

    7 3 Отговор
    Нормите за строителство на жилища, офиси, магазини и пр.са различни. Ако сега стане такова "преобразяване" след време ще има нужда да строят офиси.
    Справка - "тримата глупаци".
  • 13 Ййхгфффгх

    13 0 Отговор
    Набумтял се с офис площи, заринал една камара пара на инвеститорите, а сега реве и не дава да се издума за превръщане в жилищна площ щото знае че няма да управлява повече и не ще иде кой да е да живее там, ще чака по-добри времена да напечели от наемите само иска инвеститора да не се оттегля и да не издумва за смяна на предназначението, за да може да управлява както сега и да си взема процента. Тоя е от Лаком дол.
  • 14 Митко

    7 0 Отговор
    Аз пък бих живял в сграда с изцяло стъклена фасада, не мисля че има проблем.
  • 15 ХАХАХА

    2 0 Отговор
    Брокито му се разтрепераа мартинките от толкоз потенциални жилища накуп :-) Отиде бизнеса!