Last news in Fakti

27 Януари, 2021 14:31 3 183 11

Министерство продава 40 атрактивни имота

  • министерство на отбраната-
  • имоти-
  • продажба

Общата им цена е 12 млн. лв.

Министерство продава 40 атрактивни имота - 1
Снимка: М. Богданова ©

Министерство на отбраната продава 40 имота, като иска за тях над 12 млн.лв. Това става ясно от две заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, публикувани на сайта на ведомството. С тях се обявяват търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти – частна държавна собственост, които са в управление на МО.

Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско, уточнява в-к "Сега". В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях.

Някои от продаваните застроени площи се предлагат с цени от над 1 милион лева. Така например се продава имот в гр.Гоце Делчев, м.„Забурдата“, с площ 219,695 дка, застроен с 3 сгради за сумата от 1 017 000 лв. 1 353 700 лв пък се иска за поземлен имот в с.Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 сгради. Имоти за над 1 млн.лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.

Интересни изглеждат магазините в София, имотите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се в близост до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два имота във Варна - в местностите.„Арабтабия" и „Аязма". Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се дори имоти в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са обявени като общо 11 укрития.

Закупуването на тръжна документация и огледите на всички предлагани имоти са от края на януари до средата на февруари, а самите търговете са предвидени за края на февруари и началото на март.

Обичайно ръководството на МО обяснява тези големи продажби с отпадналата необходимост от имотите, както и че трябва да се плаща прекалено много за охрана. Само преди година обаче точно такива сделки станаха повод за голям скандал, който стигна и до парламента. Той гръмна след обвинения на "Атака" срещу бившите партньори в „Обединени патриоти”. Хората на Волен Сидеров твърдяха, че МО разпродавал масово на занижени цени. „Става въпрос за апетитни имоти по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино”, твърдяха от "Атака". Те посочиха конкретни сделки в община Пловдив, в община Несебър и в община Русе

В началото на март м.г. бе извикан да дава обяснения в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той нападна опонентите си, че търсят политически дивиденти и представи статистика, според която за периода 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, които въоръжените сили вече не използват, а от 2009 г. досега – 196 имота. По негово време били най-малко – едва 16 имота от 2017 г.. „Споменавате острови, полуострови, архипелази, жълти павета – бъркате се, вероятно, с Крим или Чукотка ... Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти”, обяви тогава военният министър. И се похвали, че бил първият шеф на ведомството, който изкупува обратно имоти - 56 декара, предадени на община Поморие, и 6 имота в Пловдив, обхващащи общо над 90 декара.

Последва оправданието, че само охраната на имотите с отпаднала необходимост струва на държавата милиони левове годишно, През 2017 г. за тази цел са изразходвани 15 477 000 лв., през 2018 – 17 341 000 лв., а през 2019 г. – 19 436 000 лв. „Сумата нараства, защото нараства и минималната работна заплата”, обясни военният министър.

Пак по онова време Каракачанов твърдеше и че Министерството на отбраната планира да строи жилища за военнослужещите в големите градове, като преотстъпва право на строеж върху собствени имоти на предприемачи срещу готови апартаменти. Според идеята имотите на МО, на които могат да се строят жилища, ще се обявят с публична процедура, на която фирми ще обявяват какъв процент от бъдещите жилища ще бъдат дадени на министерството и до каква степен ще бъдат завършени. Министърът смяташе, че поне 25% от застроената площ може да бъдат жилища за армията.

Каракачанов даваше пример с имот от 54 дка в столичния квартал “Обеля” - към бъдещия комплекс можело да се добавят детска градина и училище, тъй като в София има и проблем с детските ясли, който допълнителни намалява мотивацията за започване на работа в армията или преместване на военнослужещи от други места. “Само в София 1200 са картотекираните нуждаещи се от жилище, а в цялата страна са 3324,” каза Каракачанов.

Министерството на отбраната дава 150 лв на месец за наем на военните. “В Ямбол с тях се покрива половината от наема, а в София не може да се покрие и четвърт,” обясни военният министър. Такива имоти, които са били дадени на община Пловдив вече са върнати на министерството, тъй като общината не е направила нищо върху тях. Каракачанов добави, че в София има такива 8-9 имота в София и 6 в Пловдив. В Поморие, където няма нужда от жилища, можело да се построи почивен дом или старчески дом.

До този момент не е официално известно да са построени жилища за военни по рекламираната от военния министър схема.

Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били oбщo 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 3 Отговор
    Шкембе торба няма да се наяде! Кради бе, долен тиняк. Яж! Срам нямат тия подсъщества.
  • 2 Хахаха..

    12 2 Отговор
    И кой ще Намаже..
  • 3 шкембе търг

    22 0 Отговор
    от 30 години само се продава. Нищо не е купено. Шкембетата им са пълни обаче. Народа да му мисли. Един ден ще учат по история, че комунизма е бил по добрия строй само в България
  • 4 Гост

    17 0 Отговор
    Шкембето продаде де що има....
  • 5 Българка

    10 0 Отговор
    Има грешка в заглавието. Като за последно воеводата организира не продажби, а подаръци! Както казва Винету- Сиреч МО праодължава разбойническото разграбване!
    МО ПОДАРЯВА 40 апетитни имота ! Предизборно!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    ВЯРНО !!!!! Така ПОДАРИ НА МУТРИТЕ и летището в Балчик !!!!!! Ние ОТ 30 години имаме (управление) с ОТПАДНАЛА НЕОБХОДИМОСТ !!!!!НЕГО на КОГО ДА ПРОДАДЕМ !!!!!!МУТРИ ДОЛНИ ВЪН !!!!!!!
  • 7 Шкембето раздава за последно

    9 1 Отговор
    Трябва да прибере максимално комисионни. Цените на имотите са смешни. Новото правителство ще направи ревизия и шкембака ще отиде в затвора. Да не си мисли че ще му се размине
  • 8 Дебелия

    5 0 Отговор
    бърза да продава ,да се гуши още ,докато е на власт,че от изтребителите комисиона му е малко.Безсрамни крадци и продажници.Какви патриоти,какви 5 лева,само яко лапане.Да му преседни.
  • 9 Въи

    2 0 Отговор
    Е нямате наяване
  • 10 кочо

    2 0 Отговор
    бях свидетел на разграбването на имоти на мо.
  • 11 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Не се притеснявайте.Те предварително са разпределени.