Last news in Fakti

28 Януари, 2021 06:39 3 431 40

Фандъкова доволна от "ключова промяна" за София

  • фандъкова-
  • строежи-
  • разрешителни-
  • регулация

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация

Фандъкова доволна от "ключова промяна" за София - 1
Снимка: БГНЕС

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравков, беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията.

Това написа във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ето какво пише още столичният градоначалник:

Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. Това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани. Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети.

Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите. Получихме подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради.

С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилищата. Още една врата в закона, която днес беше затворена, е възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание.

Благодаря на екипа на главния архитект арх. Здравков, който разработи предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които ги подкрепиха в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които ни подкрепиха.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кмет

    61 9 Отговор
    Няма такъв боклук като даскалицата.
  • 2 Санкция

    52 3 Отговор
    Пак ще лапка парички. Направо да я съжали човек..
  • 3 Жоро

    48 4 Отговор
    Без задължителната кутия с пари нищо не става особено при ГЕРБ
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    46 2 Отговор
    и каква е тя ключовата промяна погледни се отстрани
  • 5 Тре

    56 1 Отговор
    Тая е ненормална! Всичко направено в последните години в СОФИЯ се руши. Дупките по улиците във вътрешността на кварталите са кратери .. верно не е добре тая жена

    Коментиран от #15

  • 6 КМЕТИЦАТА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ. БСП

    5 27 Отговор
    ТАКА ДЕ...НЕ ВСЕКИ ДА СИ ПРОМЕНЯ УЛИЦИТЕ КАКТО МУ Е УГОДНО....

    Коментиран от #26, #31

  • 7 гадно

    27 0 Отговор
    На какво е доволна картофената закони и разпоредби бол. Доказано е, че у нас закона е "врата о поле" всичко зависи от пачката.
  • 8 Софиянец

    35 1 Отговор
    По неграмотен архитект от Здравков никога София не е имала за главен. Дори и Диков беше по кадърен.
  • 9 А доволна

    30 1 Отговор
    ли е от качественото строителство на 3-тата линия на метрото?Ако бяхме в нормална държава щеше да бъде разследвана и съдена.
  • 10 324

    25 3 Отговор
    Брей, тез частни имоти не се свършиха в София! 31 година все частни извират, като че столицата е построена само върху частна земя. И всички реститути от 30 г все приближени до властта.
  • 11 Сатъра на Хана

    24 1 Отговор
    ........ Тая жена управлява Столицата на Най- Мръсните мутри на Балканите
    ..... ..... Все едно да си Кмет на Синалоа или на Меделин в Мексико и да си девственица
  • 12 крадла

    22 1 Отговор
    Тая толкова поразии направи, че и за мириарди. Целия и род трябва да се затрие, герберастка крадла.
  • 13 Просто човек

    22 2 Отговор
    "Ключова промяна" ще е твоята #ОСТАВКА!!!
  • 14 Сатъра на Хана

    13 0 Отговор
    Може да ги возим на метро-подводница между Хаджи Димитър и Театрална , ..................... вместо да хабивм за тях патрони и въжета
  • 15 Стефче,

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тре":

    развеждай се,чакам те! :):):):):)
  • 16 Тъп

    7 0 Отговор
    Някой коментатор разбра ли написаното.
    Май не.

    Коментиран от #21

  • 17 Next

    10 1 Отговор
    Фандъка е по доволна от траншове в нейни офшорки.
  • 18 Гост

    10 1 Отговор
    Да добре че се приема.Но какво ще стане с предвидени зелвни площи и обществени паркинги.На общински терени? Липсата на паркоместа е хронично заболяване в София.
  • 19 Браво

    2 1 Отговор
    Отдавна това трябваше да се направи. Нещата постепенно ще си дойдат на мястото.

    Коментиран от #27

  • 20 Джоко

    3 1 Отговор
    Палеативни закони и мерки! При нас построиха три нови блока на съществуваща улична ифраструктура и вече няма къде да паркираме след 18 часа. Уж трябваще да са с парко места и подземни гаражи. На всичкото отгоре паяците започнаха да вдигат коли паркиращи от години с обяснението, че това вече било пешеходна алея. Увеличават зелената зона и всички коли с разрична от софийската регистрация пак идват при нас на паркинг от понеделник до петък- през уйкенда са по родните места. Общинската кална нива ще я преотстъпят за застрояване но няма да направят обществен паркинг особено в близост до метрото и това защото от паркинг няма пачки по стотачки!
  • 21 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тъп":

    Ами то 95% от коментарите са на един трол, който целта му не е да рабере нещо. Реално задължават всеки инвеститор първо да прехвърли земята определена за улица на общината и чак тогава се издава разрешение за строеж. След това го задължават да изгради улицата и тротоари около сградата, за да получи акт 16. С тези промени се решават много проблеми в момента. Досега инвеститорите вдигаха сградата, прибираха милионите и оставяха собствениците да тънат в кал с десетилетия. Когато поискаш общината да изгради улица, тя ти заявяваше, че улицата е в частен имот и докато не се прехвърли няма да пипне нищо. И така до края на света.
  • 22 възмутен

    5 0 Отговор
    КРАДЛА И НЕКАДЪРНИЦА! И ТИ ЩЕ СИ ПОЛУЧИШ ОТ ГОСПОД ЗАСЛУЖЕНОТО, защото за сега ВИЕ ГРОБАРИТЕ СТЕ НЕДОСЕГАЕМИ НА ЗЕМЯТА от ХОРАТА, КОИТО НЕ ВИ ЖЕЛАЯТ€
  • 23 Мечо Пух

    6 0 Отговор
    Не е виновен, кой яде баницата, после се сърдим, че някой казал, че 80% от народа ни са дебили. Една филоложка "управлява" една европ. столица?! Какво й разбира главата от градоустройство и "управление" и това е 11 години. Колко пъти само се ремонтира "Цариградско шосе"? Сигурна касичка, нищо че асфалта пак е на вълнички, нали се возят в държавните коли. Те не ходят по земята, те летят във въздуха и живеят в измисления си, но много добре платен свят. Често се питам защо изобщо плащам данъци.
  • 24 бръм

    7 0 Отговор
    Ключовата промяна се казва "ремонт на ремонта на ремонта"
  • 25 Въпрос

    7 0 Отговор
    Улица"Граф Игнатиев" ремонтира ли се окончателно? Западния парк? Нещо не се гордее с тях май.
  • 26 ХПХ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "КМЕТИЦАТА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ. БСП":

    Кметица с колко купени гласове.
  • 27 ХПХ

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво":

    На какво се радваш, това означава всеки инвеститор да си прави тротоар, улица и др. за собствена сметка и всеки различно, а данаците ни по шкафчета.

    Коментиран от #29

  • 28 hhh

    5 0 Отговор
    Честито повишение на цените на апартаментите... Този последен етаж сега ще го платят долните 3, а да не забравяме тротоари, улици, осветление и т.н.
  • 29 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "ХПХ":

    А до сега по-добре ли беше? Инвеститорът прибира милионите и оставя след себе си кал, мизерия и един куп проблеми с неуредена собственост на улиците.

    Коментиран от #32

  • 30 :D :D :D

    2 0 Отговор
    Колко години им трябвше на тези или колко пари ;)
  • 31 Кметицата мачка,

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "КМЕТИЦАТА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ. БСП":

    С помоща на братята от махалите...
  • 32 ХПХ

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    А сега пред всеки блок различна настилка, всичко за сметка на купувача, а данъците по шкафове.

    Коментиран от #36, #37

  • 33 Остава

    2 0 Отговор
    да не е доволна. Всички строежи и ремонти минават през нея. Не шкафчета, а шкафове....
  • 34 Patton

    2 0 Отговор
    А доволна ли е от мръсния въздух , от тъмните улици , от едрите прахови частици , от продъненото и наводнено метро ?
  • 35 ЗАМЕНКИ

    1 0 Отговор
    ДА АМА , ЗА ДА ИМА РЕГУЛАЦИЯ -- ТРЯБВАТ ПАЧКИ , ДЕБЕЕЕЛИ ПАЧКИ ! КРАДЛИВА И КОРУМПИРАНА ,,КМЕТИЦО" , ДО 2 МЕСЕЦА ЩЕ ПРОДАДЕШ СОФИЯ ДО ПЛОВДИВ И ОТТАТЪКА !ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО !
  • 36 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ХПХ":

    По-добре различна настилка, отколкото еднаква кал. А дали ще е за сметка на купувача, не е много сигурно. Пазарът определя цената, а на пазара има имоти, при които няма да се изграждат улици.
  • 37 GGG

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "ХПХ":

    И как реши, че ще са с различна настилка. То си е написано-да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Обината ще има право да определя изпълнeнието.
  • 38 Пешо

    1 0 Отговор
    А ние доволни ли сме от нея?
  • 39 5334

    2 1 Отговор
    Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене…
    Алеко Константинов Разни хора, разни идеали III, 1897 г.
    На други не им стигнаха 11 г....
    Всяка прилика е напълно случайна.
  • 40 Hubavo e

    0 0 Отговор
    Ремонт на ремонта и контрол на контрола - хахахаЮ
    Подуене ?
    Метрото ?

    Хубаво е ... ама не е готово ПАК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове