Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 16:46 4 494 15

Архитекти искат вето върху промените в ЗУТ

  • зут-
  • промени-
  • каб-
  • президент-
  • вето

Някои от редакциите са противоконституционни

Архитекти искат вето върху промените в ЗУТ - 1
Снимка: М. Богданова ©

В края на януари парламентът гласува редица промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Основната и съществена сред тях беше, че ателиетата в жилищните сгради вече ще са със статут на жилища. Това, както и редица други промени предизвикаха архитектурната гилдия в лицето на Камарата да сезира президента Румен Радев и да поиска от него налагане на вето на промените - много, от които будят недоумление. Не е изключено да се стигне и до налагането на наказателна процедура срещу България.

В писмото до президента се обяснява, че приетият закон съдържа множество разпоредби, които затрудняват инвестиционния процес, усложняват и оскъпяват административното обслужване, нарушават основни принципи на отношенията в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството противно на целите по чл.1, ал.1 от ЗУТ и ограничават основни права на гражданите и общините до степен на противоконституционност. Не на последно място –влошават се условията за упражняване на професията „архитект“.

"Публично беше оповестено, че значителна част от промените са направени от народни представители по инициатива на ръководството на Столична община (СО) във връзка с конкретни проблеми на общинската администрация по прилагане на Закона. Отбелязвайки, че срещу приемането на Закона в този му вид имаше възражения, макар и по различни поводи, от основните професионални и браншови организации на лица, осъществяващи дейност в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, от Националното сдружение на общините в Република България, от Българската стопанска камара и от екологични организации и граждански сдружения, КАБ, изразяваме становище, че са налице основателни причини НС отново да обсъди приетия ЗИД на ЗУТ, за да се осигури възможност за нормален дебати да се възприемат различни решения по ред въпроси", пише още в писмото до президента.

В него детайлно са описани промените, които носят негативни последици върху целия строително инвестиционен процес. Цитирани са 11 конкретни примера за правни недомислици и откровено противоконституционни разпоредби. Един от най-взривоопасните текстове според гилдията е забраната за издаване на разрешение за строеж при неприложена регулация, включително уличната регулация. „В много от големите градове има възстановени частни имоти в територии, предвидени за улици. Те трябва да се отчуждят, но общините са много пасивни и разчитат на един вид доброволно-принудително даряване на тези части, за да се случат самите улици. Сега това на практика се вменява като задължение на гражданите, а не на общината. Тези текстове ще прехвърлят проблема при желаещите да строят, които ще са блокирани и ще трябва да издирват собственици на терени, попадащи в улиците, за да се оправят някак с тях“, пише в документа.

Камарата счита за противоконституционна и забраната за промяна на предназначението на сгради или части от сгради. „Частните имоти, които по волята на собственика им имат предназначение и се ползват за образование, наука, здравеопазване или култура, не са част от обществената социална инфраструктура. В случай че орган на власт желае пряко волята на собственика да запази предназначението на обект като част от социалната инфраструктура, той трябва да предостави своевременно и равностойно обезщетение, като начинът за това следва да се уреди в закона. Частни имоти не могат да осигуряват обществени функции чрез административна принуда“, обясняват от Камарата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    20 8 Отговор
    Айдуците в НС не могат да приемат нищо градивно! Те са вредни за България и българите. Не може в сборището да има послушни, безхаберни калинки, които да гласуват "за" без дори да знаят за какво иде реч!
    Закривайте НС! С този състав тонанася само щети!

    Коментиран от #5

  • 2 Павел Пенев

    21 2 Отговор
    С последните промени в ЗУТ,свършва "гювеча" на архитекти и строителни техници обявили се за конструктори.
  • 3 не са прави

    12 3 Отговор
    2021г. в държава от ЕС да се строи без кананализация, без улици и тротоари, и то в градове като Пловдив, а не някое село, само архитект Ганьо може да настоява за такова безумие. Всичките им предложения са такива. Вярно че и общините са дармадан, ама пак е по вина на главния архитект. Предлагат нещата да си вървят по старо му, вместо да има план и общините да поработят.

    Коментиран от #7

  • 4 Селчо

    13 1 Отговор
    Забранете разрешенията за строеж. Унищожиха ни градовете, черноморието и планините. Корупцията направо е във вихъра си. Съседи от 3 блока си разменят сол и ракия от прозорците.
  • 5 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Напротив. Въпросният закон, който гласуваха през януари е напълно в съответствие с интересите на обществото и живущите в бъдещите кооперации. Досега алчни инвеститори вдигаха сградата, продаваха я и оставяха живущите да тънат в кал и мизерия, защото земята определена за улица не се прехвърля умишлено на общината от същите тези инвеститори. С новия закон инвеститорът е задължен първо да прехвърли частта от земята определена за улица, за да вземе разрешение за строеж, а след това и да изгради частта от улицата, за да вземе акт 16. С това се решават много дълбоки проблеми, нерешени с десетилетия до момента. Това, може би е най-смисления закон на този парламент. Алчните инвеститори усетиха, че трябва да отделят някой лев от милионите, които прибират и нададоха вой.

    Коментиран от #6

  • 6 Димитър

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Страшна логика. Няма си и хал хабер от проектиране, строителство и инвестиция. Като общината получава пари за оценка на инвестиционния проект, разрешение за строеж, местен данък за прехвърляне на имота в 3%, годишен данък по време на експлоатацията, ако си направиш улицата, канализацията и връзката с електрото, общината за какво получава данъци?

    Коментиран от #8

  • 7 Димитър

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "не са прави":

    Не ти е виновен архитекта, а масовата корупция. Улиците са задължение на общината. Те само прехвърлят отговорността на собствениците на парцелите. Каква е логиката да прехвърля земя предвидена за път, която няма да бъде направена от общината в следващите 20 години, а по-скоро инвеститора би го направил?

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър":

    А преди този закон по-добре ли беше? Общината дори и да иска да направи улицата няма как, защото улицата е частна собственост и инвеститорът въобще не си дава зор да я прехвърля, за да може да изклати още някой лев някога. В Лозенец и Витоша едни такива тарикати дори заградиха цели улици и блокираха стотици живущи. Да не вземеш сега пак да ни обясняваш, че плочките щели да са различни и щяло да е грозно. А каклта е много хубава, зящото е еднаква, нали?

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър":

    А каква е логиката да не я прехвърля и улицата никога да не се направи. Дори и някой инвеститор да се прекара и да изсипе няколко самосвала с асфалт, улицата след това няма да се поддържа от общината, защото няма разрешение за ползване. Отделно, нито ще има канализация, нито осветление. Такива примери има хиляди в София, така че не се напъвай да ни обясняваш колко онеправдани са инвеститорите и собствениците на земя.
  • 10 Дедко

    13 2 Отговор
    Архитектите?!?Кои...?Тези дето направиха новото строителство инкубатор на бактерии и мухъл...с вътрешни бани и липса на вентилация!Апартаменти без килери и мази!Спални от по 8-10 м2,абе велики...та същите тези имат и претенции!
  • 11 Гост

    15 3 Отговор
    Тези промени ги искаме ние обикновените хора, които сме наказани да търпим своеволията на архитектите и строителите. Ще си правите пътища, данъците които събират общините не искаме да са за улици, защото ВИЕ творците на курници строите в мочурища, ниви и ливади с печалба + поне 3 апартамента от сграда. Доволно забогатяхте. 500000 хил.евро са жилищата ви. Май се позадавихте.

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    9 0 Отговор
    Кой архитекти реагират,които не са проектирали една функционална сграда.Така трябва да бъде. Без прилежаща инфраструктура няма строителство.Сега се строи безразборно и после става хаус.За да няма куриози като този в кв.Витоша в София където си сложиха бариери на улицата и за да преминеш събираха 50 ст.А защо общината не го отчужди ами защото за 10 метра улица искат 220000 лева.Тези пари са от всички нас ,нашите данъци.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    Искат да затруднят предлагането за да има още една причина цените на жилищата да не падат!
  • 14 Дими

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Когато има приет ПУР (улична регулация) в даден район, не ти издават ПУП ако не дариш за улицата, тези случай където заграждат е когато няма ПУР, не си в материята, не пиши.
  • 15 Дими

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Нали се сещаш ако карат строителите да правят и улиците, колко ще струва жилището което ако не ти, то твоите деца може да искат да купят.Мисли преди да пишеш.