Last news in Fakti

13 Февруари, 2021 08:21 13 287 16

Собствениците на ценни имоти се осъзнават

  • къщи-
  • софия-
  • архитектурни паметници-
  • съхраняване-
  • реставрация

Те решават да реновират архитектурните паметници, които притежават

Собствениците на ценни имоти се осъзнават - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите с къщите паметници на културата не датират от вчера и са до болка познати на обществеността. Основният проблем е липсата на пари. От една страна законът казва, че стопанисването е изцяло задължение на собствениците, а от друга – собствениците предлагат да се въведат добрите практики в редица западни държави, в които се прилагат програми за съфинансиране. Все още сме далеч от реално решение на проблема, но светлина в дъното на тунела има. „Все повече собственици или нови на такива исторически сгради осъзнават своето задължение да ги съхраняват в оригинален вид в полза на обществото. Налице са вече десетки ярки примери за това, че добрата воля води до прекрасни резултати. Сред тях са къщата на ген. Перниклийски, която беше в ужасяващо състояние. Беше загубила автентичността си след бомбардировки, с много проблеми, днес е образец как изкуството на реставрацията може да съживи такива знакови обекти. Къщи из цяла София, включително на метростанция „Патриарх Евтимий“ – Вестибюла. Останали са няколко знакови случая в София и ние ще направим всичко възможно съгласно закона, за да може да гарантираме тяхното опазване в интерес на обществото“, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БНТ.

Две са причините, поради които се рушат въпросните ценни къщи. Първата е, че става дума за собственици, които не са „вразумили през годините и продължават да си представят, напълно грешен според нас сценарии, при които ще се преборят с обществото и ще ликвидират старините“, обяснява Чобанов. Втората причина е, че законодателството е сравнително слабо в тази си част. „Като започнем от 90-те години на миналия век с решение на Конституционния съд, когато паднаха от стария закон текстове, минем през други решения, има сериозни законови проблеми. Единственият начин да бъдат адресирани е да ремонтираме тези текстове“, допълни заместник-кметът.

До момента десетки глоби са наложени на стойност стотици хиляди левове. Голяма част от тях са потвърдени в съда, макар и частично някои. „Глобяването не е достатъчно. То е един елемент от по-комплексна картина, в която голямата цел не е глобяването. Това е просто опит да насочим собствениците във вярната посока, да ги вразумим, да им покажем отношението на институциите към дадения случай. Глобяването е спомагателен инструмент. Основният въпрос е реставрацията на тези сгради в оригинален вид, на духа, на паметта на знакови личности, събития“, уточнява Чобанов.

Относно къщата на Гешов, общината ще настоява за възстановяване на имота в оригинален вид, независимо дали от този или друг собственик. Тъй като сегашният собственик не желае да предприеме тези действия, общината ще извърши укрепителни дейности – истински, а не имитативни. Мрежите, които са сложени в момента, те само предпазват минаващите да не пострадат. Укрепителните дейности са едната част, а другата – да бъде спасена сградата. „Има експертиза, която показва, че мрежите вместо да помагат на къщата, я разрушават допълнително, тъй като техният натиск върху и без това компрометираната структура, ускорява процеса на разрушаване. Поради това ние изготвяме в момента в тясно сътрудничество с Националния институт за недвижимо културно наследство специален проект за укрепване със стоманени елементи, както това се прави по света. С временен покрив, също стоманен, който проект ще гарантира, че старината ще дочака цялостната реставрация“, допълни заместник-кметът на София.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lelja ti

    40 5 Отговор
    Този говори за отнемане на собственост-за ,,вразумяване,,Като дребно фюрерче.
  • 2 Оптимист

    42 4 Отговор
    И след ремонта - графити. За да бъде окончателно вразумен собственикът.
  • 3 Козлодуй

    27 2 Отговор
    А собственика на читалището, на площад Възраждане в София, кога ще вразумявате?
  • 4 Гост

    24 7 Отговор
    Как никъде в нормалните държави не видях такива порутени стари сгради?! Как там, държавата, може да накара собствениците да поддържат имотите си, само тук никой за нищо не ги търси?! Няма никъде такова безхаберие относно визията на градовете и селата, както у нас.

    Коментиран от #11, #15

  • 5 JESUS

    22 2 Отговор
    Аз съм собственик на такава къща. Вече е единствената на такава архитектура в града.( Вяха 3 ).
    Аз нямам ресурси за да я реновиран. Поддържам я защото живеем вътре разбира се.
    Защо държавата не пуска някакви ниски заеми като искат да реновираме тези къщи?

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Мемфис

    15 1 Отговор
    А пътищата и инфраструктурата, които са ИЗЦЯЛО собственост на държавата -кога ще бъдат приведени в човешки вид?
    Или санкциониращите закони касаят само планктона?

    Коментиран от #13

  • 7 Бай

    20 1 Отговор
    Те ги чакат да паднат за да могат да строят !!!Никой не уважава историята ни !!!Оставят ги да се нанесат клошираи вътре и ето виж станало пожар и на клош ара какво да му вземеш ?Като нямаш пари да поддържаш я продавай не да е опасна за хората който преминават !!!Субсидии от държавата това значи от нашите данъци защо? Има много такива имоти който са дарени на държавата и умишлено се рушат за да бъдат купени на Безценица в ИДЕАЛЕН ЦЕНТЪР НА СОФИЯ
  • 8 Умен

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "JESUS":

    Като не можеш да си позволиш нещо, го продаваш!
  • 9 Лудата Мара

    10 1 Отговор
    Няма младо , няма старо , бай ти Ганьо гледа всичко да окепази да има алъш вериш и келепир . Такива ми ти работи от кочинката мила родна картинка
  • 10 Барутници

    4 5 Отговор
    Това са грохнали,изгнили коптори за събаряне, поддръжката на такива,,сгради,,е по-скъпа от това да построиш нова,!
  • 11 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Тук държавата може да накара/принуди само обикновения човек да тегли непосилен заем за да си купи нова кола, че да не го глобяват на всяка крачка за това, че е беден. Големите бандити държавата нищо не може да ги накара.
  • 12 Гост

    6 0 Отговор
    Сега всяка мутричка ще почне да пере пари от тъмни сделки, като си реновира порутеното имотче, което се руши от десетилетия. Процесът ще бъде представен като геройско начинание и ще се аплодира бурно.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    В България пътищата се поддържат като в Бангладеш, за да се събират от тях данъци, като в ЕС.
  • 14 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "JESUS":

    И аз нямам пари да поддържам къщата на дядо ми. На мен ще ми даде ли някой?
  • 15 сети се

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Заради болшевизма е всичко. Преди комунизма София е светела, ама след него е тотална разруха.

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "сети се":

    хахахахаха Ей, малчуган! Ти знаеш ли на какво е приличала София преди комунизма? Някъде в края на ВСВ? Всичко е било в руини. Цяла София е била порутена от бомбардировки, а по останките от улици са били камари от нападали тухли и покъщнина. Нямало е път да ходиш, камо ли да караш кола. Нямало е дрехи за децата, нито хляб, нито масло. Нищо не си видял, само слушаш пиянски истории на масата у вас. Вземи се образовай, че ще ви се смеят хората.