16 Февруари, 2021 11:24 36 675 18

Издирват собствениците на уникална къща

  • добрич-
  • архитектурни паметници-
  • къща-
  • център-
  • състояние

Имотът, който е на 150 метра от общината в Добрич, се руши

Над 100-годишна къща на известен добрички търговец е изоставена в последните години от новия си собственик, чиито дири се губят. Местните жители настояват сградата да възвърне предишния си блясък, а според специалистите е необходима помощта на държавата, за да бъде опазено културното ни наследство. "За пореден път, онзи ден, когато минах покрай къщата, бившата на българо-съветската дружба, забелязах, че от покрива ѝ стърчи и продължава да стърчи дърво, което е почти високо, колкото фасадата на сградата. Сградата на кметството се намира на не повече от 150 м. Не знам общинарите, хората, които работят, дали не виждат това нещо, всеки ден, когато отиват на работа", казва Петър Петров, цитиран от БНТ.

Според историците къщата е построена от добричкия търговец Иван Марчев, а в съседство с идентична фасада е бил домът на брат му Стойко. "Нямаме много точни сведения кога са строени двете къщи, предполагаме, че са в края на 19-ти и началото на 20-ти век, но при всички положения са строени преди войните, преди 12-та година", казва Живко Марков, уредник в Регионален исторически музей – Добрич.

Едната е съборена през 60-те години на миналия век. Другата остава и претърпява множество метаморфози. След 9-ти септември 1944 г. тя е телеграфно-телефонна станция. "Била е известно време Дом на учителя, след това – Дом на българо-съветската дружба. След демократичните промени от 1989-та година по реституционните закони, тя е върната на наследниците на Иван Марчев", допълва Марков.

През 90-те години на миналия век е стопанисвана от СДС като партиен клуб, а през 2006-та е продадена. Първоначално новите собственици имат инвестиционни намерения за превръщането ѝ в търговски център. Сградата обаче е паметник на културата и всяка стъпка трябва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. "Няма на някой в България да не му е известно, че стигне ли дотам една преписка не се знае коя година ще излезе", казва Боряна Станчева, главен архитект на община Добрич.

По последни данни от 2009 г. собственикът е от Бургас, но живее в чужбина. Общинската администрация в Добрич е предприела издирване и на други притежатели на недвижими културни ценности, но без особен оптимизъм. "Да се надяваме да намерим собственици, на които да обърнем внимание, да вземат необходимите мерки. Но всичко това е пожелателно. Докато няма държавна политика, много трудно ще се случат нещата", допълва още арх. Станчева.

Едва 59 са оцелелите досега стари градежи с архитектурна стойност в Добрич. Затова местните граждани държат сградата да се запази. Според специалисти, ако държавата иска да съхрани културното си наследство, трябва да съфинансира сложния и скъп процес по опазването му.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айхман

    68 5 Отговор
    Община,Спасете уникалната къща.Не чакайте друг да го направи вместо вас.

    Коментиран от #2, #3, #16

  • 2 АзАз

    64 3 Отговор

    До коментар #1 от "Айхман":

    Друго си е, да я съборят и някой мазен връзката да построи някоя изгъзица.
  • 3 АзАз

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айхман":

    * връзкар
  • 4 Общинарите да Мъртви души

    36 2 Отговор
    Чакай тия сиви мишоци кога пръдне рака

    Коментиран от #6

  • 5 Руските

    40 30 Отговор
    мекерета УНИЩОЖИХА интелигентни и мислещи работни хора, за да ни на садят руската простотия и мързел!
  • 6 все едно

    9 16 Отговор

    До коментар #4 от "Общинарите да Мъртви души":

    да искам ти да ми ремонтира жилището за твоя сметка! КАК ТИ СЕ СТРУВА?!
  • 7 ОКи

    37 5 Отговор
    Да трябва да я ремонтира държавата, така както я е ползвала преди това за свои нужди.
  • 8 стоян

    41 11 Отговор
    Как ще ги намерят като кумунягите ги изтрепаха и заживяха в тяхните имоти -останали са някои братовчеди дето може и да не знаят че са наследници

    Коментиран от #10

  • 9 Гласоподавател

    38 0 Отговор
    Няма такава държава унищожаване на всичко ценно и архитектурно от законови разпоредби и корумпирани общинари
  • 10 Дидо

    29 11 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Прав си и еврейски къщи взеха без пари 💰 комунягите нямат срам
  • 11 Един

    35 4 Отговор
    Държавата направила къщата на дядо ти паметник на културата и ще задължава наследниците да я ремонтират според някакви изисквания за тяхна сметка Е това закон ли е Че утре могат да решат всички къщи да са паметници и да ги ремонтира ме според кефа на някой за наша сметка Пълно недомислие

    Коментиран от #14

  • 12 ДИНО

    10 1 Отговор
    Чакайте помощ от държавата ха ха
  • 13 Митака

    13 1 Отговор
    Дайте поне една свястна снимка на тази къща
  • 14 Баба Яга

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един":

    Щом е паметник на културата собственикът да се обезщети от държавата и архитектурния паметник да стане общинска или държавна собственост.
  • 15 незнайко

    11 0 Отговор
    Всички наши паметници пще бъдат ЗАТРИТИ за да си "изгубим" миналото и самоличността ! За разлика от нас, които се показваме като ЧАРГАРИ, запада си стопанисва ЗАМЪЦИТЕ независимо на кого са били и от кого са строени !!!
  • 16 ттт

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айхман":

    Е па защо? С НАШИ пари да възстановят НЕГОВАТА къща.
  • 17 ЛЪЖЦИ

    13 1 Отговор
    ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА , НЕ ЗНАЯТ СОБСТВЕНЕКА НА НЯКАКВА КЪЩА !

    Коментиран от #18

  • 18 ддс

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЛЪЖЦИ":

    ПО-лошото е, че не знаят собственика на една шахта, от която излиза ток. Не знаят и кой е собственика на един язовир, който удави село Бисер.