18 Февруари, 2021 09:21 6 491 25

Съседите строят 6 летища

  • турция-
  • летища-
  • инвестиции-
  • строителство-
  • инфраструктура

Турция продължава проектите си, въпреки пандемията

Съседите строят 6 летища - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция планира да продължи работата си по изграждането на 6 летища и развитието на новото истанбулско летище като хъб, с цел активна експанзия след падането на карантината причинена от пандемията с коронавируса. „Продължава работата по изграждането на летищата в Караман, Байбурт, Ризе/Артвин, Токат и Йозгат", съобщи министърът на транспорта на южната ни съседка Адил Караисмаилоглу в интервю за специализираното издание Aviation Week.

Министърът изрази надежда, че новото летище на Истанбул (код IATA: IST), открито през октомври 2018 г., ще изиграе ключова роля в превръщането на Истанбул в ключов международен авиопревозвач. „Отчитайки централното географско местоположение, важността на Истанбул в качеството му на транзитен хъб както за пътници, така и за карго превози, ще продължи да расте“, допълва Караисмаилоглу.

От Истанбул може да се долети за 3 часа до 41 държави, а за 4 часа – до 53 страни, а за 5 часа – до 60 страни. Турция е сключила двустранни споразумения със 173 от 193 държави-членки на Международната организация за гражданско въздухоплаване

ICAO. „Стремим се да сключваме максимално либерални споразумения, що се отнася до карго превозите, като не поставяме никакви ограничения по отношение броя на полетите и транзитни или крайни пунктове. Благодарение на това страната успешно развива международната си транспортна мрежа“, допълва министърът.

За десетилетието, предшестващо пандемията, Турция е разширила маршрутната си мрежа 6 пъти, като по този начин е успяла да се превърне в най-бързоразвиващия се пазар в Европа. Масовото ваксиниране ще спомогне за бързото възстановяване на отрасъла веднага след свалянето на ограниченията. „Когато това се случи от Истанбул ще се извършват полети до над 120 града в 120 държави“, допълва Караисмаилоглу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    31 2 Отговор
    Главната мутра даде на концесия софийското летище и го направи спомагателно на истанбулското.

    Коментиран от #10, #14, #22, #23

  • 2 Варна

    31 3 Отговор
    А ние затваряме паркинги и строим сгради на тяхно място. Не си играем на шкафчета и гардеробчета. Направо в килера пълним.
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    35 2 Отговор
    А у нас една канализация не могат да направят, както е в цяла Европа. По-зле сме от бананова република. Премиерът от години се хвали по света как гърчи населението, чак им дава съвети на другите държави.
  • 4 фърчило

    6 5 Отговор
    "Съседите" там ще разпъват походни болници за ковидни.
  • 5 С.С

    20 2 Отговор
    Няколко пъти имах прекачване на старото летище "Ататюрк" - Тюркиш Еърлайнс са много силни в полетите до арабския свят, азиатските държави и САЩ. Отделно, че работят съвместно със САС и си разделят полетите към Северна Европа и Скандинавия. Отделно баклавите, локумите и гевреците от "Симид-сарай" на летището те карат да си хапнеш нещо приятно.
  • 6 Мишо

    20 3 Отговор
    Направо затворете летище София! Такъв огромен, равен терен...нов жилищен комплекс направете!!

    Коментиран от #19

  • 7 Турчина

    22 4 Отговор
    Турция потъваааа
    Турция върви назадеее
    И така ще си върви даже след 100 години! Турция ще прави проект след проект, но винаги ще има такива да викат Турция потъвааа!
    Кучетата си лаят кервана си върви!

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    Бо4о да не купува фърчила, ами да взема с400.
  • 9 Гост

    3 14 Отговор

    До коментар #7 от "Турчина":

    За какво са й летища на Турция, като през тях се влиза амо с пср тест? Ти виждфаш ли туризма да го бъде следващите няколко години?

    Коментиран от #13

  • 10 Русенец

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Цяла България е дадена на концесия. Влизат чужди фирми всимат ти природните богатства и плащат на предателите 5%. А народа живее, все едно не е в райска страна, а в някаква изоставена каменоломна.
  • 11 Перо

    12 1 Отговор
    Летище София/Враждебна/ се даде на концесия,точно в момента,когато трафика към новото истанбулско летище се удвои и печалбата от таксите за преминаване през БГ въздушно пространство се увеличиха значително за УВД,но оценката е направена умишлено по старите стандарти.
  • 12 Опиканото туркофобче с многото никове

    17 1 Отговор
    Как бе баба му стара, турците не ги лови ни пандемия ни кризи и се развиват и вървят напред, а ние едвам кретаме и ако не са европомощите ще умрем от глад.

    Коментиран от #17, #18

  • 13 За какво му е на умник Гюро капа

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Като няма глава 🤣🤣🤣

    Коментиран от #16

  • 14 Тюх да му се невиди

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Ако не го беше дал, ние щяхме да дръпнем всички полети на истанбулското и то щеше фалира....нали? Абе откъде ви копат такива бре????

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тюх да му се невиди":

    За летище не знам, но преди време имаше проект пристанище Варна да бъде разрастнато в пъти така, че да приема кораби директно от цял свят. Е, тази идея, както и целият проект, набързо бяха заметени под килима, и сега, кораб от Китай първо се раздробява на по-малки товари в Холандия, и чак тогава някой от тях акустира във Варна. Просто нечий бизнес щеше да се пресече и плановете за Варненското пристанище бяха обявени за еретически.
  • 16 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "За какво му е на умник Гюро капа":

    Аргумент? Не ли? Не се и учудвам. Колко стотинки стана лирата?
  • 17 Гост

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "Опиканото туркофобче с многото никове":

    Ами друго си е, като са се навели пред САЩ да си разполагат военните щабове на територията им. Американеца плаща добре на всеки, който му се подложи. Нормално е, едно мехере да величае хурфалъка на султана, и да се подиграва на достойните хора, които не си продават честта за долари. И кой ковид не ги лови турците, че в момента са с повече новозаразени на милион население, от България?

    Коментиран от #20

  • 18 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Опиканото туркофобче с многото никове":

    И си смени ника на българофобче, че най ти отива.
  • 19 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мишо":

    Става и за кравеферма
  • 20 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Много си зле,човека иска да каже,че и ковида не може да ги спре Турците да се развиват,мачкат всичко квото и да им се появи на пътя им

    Коментиран от #24, #25

  • 21 Петер Брьогел

    9 0 Отговор
    И ние строим много , ама нещо не се получава. Или се напукват , или се срутват , или пропадат , та се налага ремонт на ремонта дори на новите !
  • 22 Грую

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Не можем да с мерим с държава, която е била империя, а населението и в момента е повече от 10 пъти повече от нашето, а част от него включва и нашите сънародници, които напуснаха държавата по време на сбъркания възродителен процес. Друга част пък са бежанци от обратната посока. Държава и икономика не се създава, като си пъдиш хората било то по религиозни, етнически, политически или икономически причини да работят и живеят в чужбина. Не може основният ти инвеститор в държавата да е издръжката, изпращана от работещите в чужбина на роднините им, останали в държавата, а на тези останалите тук да се мъчат да им вдигат заплатата в Държавен вестник и да им надуват местни данъци, цени и такси, като сочат за пример европейските стандарти, от които сме безкрайно далеч. Това е изкривен даже изроден икономически модел, който освен беди няма да донесе нищо добро на хората в държавата.
  • 23 ран

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Извинете, би било смешно да се помисля че летището на софия може да се сложи в графата конкуренция на Истамбул! "Спомагателно" летище дори би означавало някаква прилика. Разликата между летищата на София и Истамбул е разлика между мината и космоса.
  • 24 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Всички го разбрахме точно така. Но ти не си разбрал, какво аз му казвам, което говори, че ти си зле, а не аз.
  • 25 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Нещо за 38% свиване на имотния пазар в Турция, казва ли човека?