22 Февруари, 2021 12:43 2 275 3

Политизират чисто технически закон

  • зут-
  • насп-
  • закон-
  • промени-
  • политизиране-
  • вето-
  • президент

Промените в ЗУТ не трябва да се ползват като политически инструмент

Политизират чисто технически закон - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите в строителния сектор са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона е мнението на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАП). Коментарът на Асоциацията е по повод приетите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и последвалото вето от президента румен Радев.

"През последните дни ставаме свидетели как текстовете и измененията на един изцяло технически закон – ЗУТ, се политизираха. Членовете на НАСП, сме категорично против това основният закон в градоустройството да бъде използван по този начин. ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото и осигурява заетостта на над 200 000 души. Недопустимо е този важен закон да става заложник на политически борби и интереси", коментират от НАСП.

Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. А всички приети промени са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо.

"Според нас причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения. Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони", уточняват от НАСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е нееее

    5 0 Отговор
    Наглеците грабливи не спряха да кичат законите с "членове" ! До кога безумия ?
  • 2 Българка

    4 0 Отговор
    Саморазпускайте сборището от айдуци, които обслужват мафията!
  • 3 Мафий, Мафий, Мафий, само се измизлят

    1 0 Отговор
    Закони, наредби, допълнения, изменения, с една единствена цел:Някоя, мафия да се Нагуши Яко, на този народ му съдраха кожата и му изпиха кръвта!!!