Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 13:11 14 018 19

Върви се не към опростяване, а към опростачаване

  • зут-
  • промени-
  • коментар-
  • вето-
  • закон-
  • президент

Промените в ЗУТ създават хаос и безпорядък

Върви се не към опростяване, а към опростачаване - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията (ЗУТ). Проектът на МРРБ - добър, лош, беше преминал през всички фази, но текстовете, вкарани между първо и второ четене, създават хаос и безпорядък", коментира промените в ЗУТ заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов.

Главният архитект на София Здравко Здравков защитава промените в ЗУТ, критикувани от гилдията, като „наложителни и безспорни. В нормалните държави първо е инфраструктурата – ток, вода, канал, едва тогава - разрешението за строеж“. В луксозните южни квартали хората газят в калта, казва той, цитиран от БНР. Никой не коментира, че с настоящите промени се въвежда допълнителното изискване да се изградят улиците преди въвеждането на обекта в експлоатация. Как ще стане това, ако не са отчуждени, посочва още в позицията си главният архитект на столицата. По думите му уличната регулация е изключително важна, а Столичната община би инвестирала едва когато цялата собственост върху улицата е придобита.

Не може един закон, който се прилага на територията на цялата държава, да се води от интересите на София, категоричен е Огнян Атанасов, който работи в по-малко населено място. „Това е редовният номер – прави се нещо за София и се прилага за цялата държава“, коментира той.

За арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите, някои от одобрените текстове са популистки. Той дава пример с т.нар. разрешение за строеж без проект, за да се облекчи административната дейност. „Представям си какво ще се получи. Някой ще си копае кладенец на 50 см от комшията, друг ще си направи кокошарника на оградата, трети ще си направи лятна кухня или гараж от подръчни материали, гофрирани ламарини, кори за яйца, найлони“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    41 42 Отговор
    Имате пингвин за държавен глава. Към какво да се върви?!?

    Коментиран от #3, #7, #12

  • 2 честен ционист

    38 3 Отговор
    Върви се към 2 кибуца с натъпкани вътре с 5 млн Ганчовци и останалото за нас.
  • 3 Айсберга ГРОБ

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Този същият, нали?

  • 4 112

    52 1 Отговор
    СПРЕТЕ БЕЗОГЛЕДНИЯ СТРОЕЖ ЗАВИНАГИ
  • 5 Политик ли.

    63 0 Отговор
    Сега за един кокошкарник се иска проект. Нали си има изисквания за отстояние. Досега като се искаше проект за всичко, се вижда, че българите минават през ада от процедури, а други си строят, дори в чужди имоти и никой не ги гони или събаря.

    Коментиран от #15

  • 6 Рошко

    49 1 Отговор
    Ами то от сутрин до вечер чалга и простотия по медиите, направо си се опростсчийхме, тя рибата се вмирисвала от към главата
  • 7 Винету

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Предполагам,че мечтите на герберския матрял е да се върви към държавен глава идиот, селски хитрец и нагъл крадец от Банкя.
  • 8 Просветен илюминат

    16 0 Отговор
    Земята лудницата на Вселената ли е?
    Айнщайн
  • 9 Голяма простотия

    21 1 Отговор
    Толкова им е капацитета на управляващите
  • 10 Лудата Мара

    14 1 Отговор
    А добър ден . Вижте Братчедите как от тухли , кашони и тенекии си правят бидонвили , учете се от патладжаните , те са майсторчета . Ето свобода и поле за изява
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Народа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Прост не е този които яде баницата а този които я дава Защо се купуват имоти в квартали без инфракрасно структора борисов или кауна е виновен При комунизма панелька където ти кажат а сега народа има много пари и не мисли не изисква
  • 13 Бсп

    4 1 Отговор
    Така трябва един да взема парите А общината и всички ние да правим пътища паркове канализации с наши пари
  • 14 Общински арх

    6 1 Отговор
    На камарата на архитектите не им пречи кокошарника от кори за яйца проблема е ,че ще им се намалят хонорарите. Всичко до 1 етаж изработено от дърво трябва да е без план. Единственият критерий за строеж трябва да бъде отстоянието. В частна собственост трябва да може да се строи без разрешение от когото и да било, иначе няма как да ги стигнем американците.
  • 15 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Политик ли.":

    Неправилно си дефинирал въпроса си. Първо във ЗУТ няма понятие кокошарник. Има постройки. Понятието кокошарник може да е доста разтегливо, както видяхме с подпорната стена. Има си изискванията за височината на постройката, за която не ти трябва проект, а становище от проектант-конструктор. Считам това за изключително важно, защото всеки се бара строител и сакатлъците не закъсняват.
  • 16 Архитект

    1 0 Отговор
    Давам разрешителни за строеж срещу кинти.
  • 17 арх

    7 0 Отговор
    Истината е ,че сега инвеститори ,строители и собственици на парцели ще упищят орталъка ,защото - вече акт 16 на гола поляна (без ток, вода ,канал и инфраструктура) - НАНАЙ !!! ПП. Аз мисля ,че ни стигат "Манастирски ливади" ,"Витоша - ВЕЦ Симеоново" ."Кръстова вада" и "Студентски град" за да покажем нагледно - КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ И КЪДЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДАВА АКТ ЗА ПОЛЗУВАНЕ (акт!16).
  • 18 По ГЕРБерстки

    3 0 Отговор
    Залагат нови разрешителни и рестрикционни мутро-рекетьорски режими за да осигурат нови рушвети за партийната бюрокрация и чекмеджетата с пачки и кюлчета!
  • 19 ДОКО

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА БАТКА...Е ТАКА..НАЛИ Я ИСКАХТЕ АМА ПОЧАЙТЕ ОЩЕ НЕ СТЕ И ЯЛИ ПОПАРАТА..