Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 13:37 2 732 2

Спасяват продажбата на държавна земя

  • китай-
  • градове-
  • земя-
  • продажба-
  • приходи-
  • данъци

Два от най-големите китайски градове преживяват бум на пазара на недвижими имоти

Спасяват продажбата на държавна земя - 1
Снимка: Shutterstock

Регионалните китайски правителства получават значителни приходи от продажбата на държавна земя. Сумата е малко над половината от общите данъчни приходи на страната. Това поддържа бюджета на повечето градове, дори големи като Пекин и Шанхай, които преживяват стабилен строителен бум, но също и на тези, които преминават през криза в сектора на недвижимите имоти, съобщава изданието Nikkei Asia.

Със 16% са се увеличили приходи от продажбата на държавна земя в Китай през 2020 г., до 1.30 трлн. USD, което е еквивалент на данъчната сума, събирана от ДДС и корпоративните данъци върху доходите.

В резултат на намаляването на приходите от данъци заради пандемията предизвикана от коронавируса, събираемостта на данъците на централната и местната власт е намаляла с 2.3% през миналата година, до 2.4 трлн. USD, което е понижение за първи път от 44 години насам. Така постъпленията от продажбата на земя са 55% от въпросния показател спрямо 26% през 2015 г.

Китайските провинции често продават земя на строители на кондоминиуми. Местните власти също така събират пет вида данъци, свързани с недвижимостите, включително налог за ползване на градската земя. Постъпленията от въпросните пет вида данъци нараснаха четири пъти за последните 10 години до 2019-а и достигнаха 25% от приходите на местните органи на властта. Данните за 2020 г. все още не са оповестени.

В големите градове – Пекин и Шанхай, продажбите на държавни земи скочи двойно през миналата година. Постъпленията от сделките в Пекин нараснаха с 15%, а в Шанхай – с 50%. Ръст се наблюдава и в някои вторични мегаполиси, като Чунцин и Сиан.

От друга страна, броят на продадените парцели в градовете Тиедзин и Джънджоу са се съкратили през миналата година спрямо 2019-а. По този начин постъпленията от продажби на парцели са се оказали по-ниски от прогнозираните.

Някои градове прилагат правилото на пребиваване, за да поддържат пазарите си на недвижими имоти. През януари Фуджоу преустанови да изисква от заявителите да пребивават постоянно в града да посочват своята възраст, с какво се занимават и степента си на образование при регистрация. Югоизточният китайски град се стреми да привлече не само висококвалифицирани специалисти, но и допълнително работници-мигранти от селските региони.

Суджоу ще регистрира тези, които живеят в жилища под наем, като им осигури достъп до по-качествени държавни услуги, което ще привлече нови жители.

Крайбрежният гад Циндао ще смекчи правилата, които ограничават регистрацията на кандидати с висше академично образование. Дори Гуанчжоу, с неговия стабилен пазар на недвижими имоти, предприема аналогични мерки. В Хайнан също очакват талантливи специалисти и предприемачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    4 0 Отговор
    Според уикипедия:

    Кондоминиумът е територия с установена суверенна власт над нея от 2 или повече държави.Понастоящем официално кондоминиум е Андора, съвместно управлявана от Франция и Испания.
  • 2 Observer

    3 0 Отговор
    Още една статия за Китай с проблеми! В Китай земята е държавна и не се продава. Парцели се отдават под аренда на предприемачи за срок от 70 години, след което те стават отново държавни. Затова в Китай човек не си купува апартамент завинаги (както в Европа или Щатите), а за срок от 70 години. Това го знае всеки в Китай. Моля, проверявайте си FAKTI-те преди да пишете статии!