24 Февруари, 2021 10:11 2 237 3

Ръст от 11% при тези кредити

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • бнб-
  • данни-
  • ръст

Ипотечните заеми са изгодни, заради ниските лихви

Ръст от 11% при тези кредити - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ипотечните заеми са сред най-търсените кредити по време на криза. За година отпуснатите от банките средства за покупка на къщи и апартаменти нарастват с 11,4%, или с 1,238 млрд. лв. и към края на януари достигат 12,07 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Основните причини за големия ръст на жилищните кредити са ниските лихви, което прави покупката на имот много добра инвестиция, както и желанието на хората да живеят в по-голям и удобен дом.

Потребителските заеми също се увеличават, но само с 4,7% в рамките на година. В края на януари общата стойност на отпуснатите потребителски банкови кредити е 11,95 млрд. лв., което е с 539 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Оказва се, че средствата, отпускани като заеми за покупка на имоти от граждани, са над два пъти повече от новите потребителски кредити. Като към ипотечните и потребителските заеми прибавим другите кредити за граждани, се оказва че за година отпуснатото от банките финансиране на домакинствата нараства с 6,26% и достига 25,6 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 2 Отговор
    Продажбите падали, ама заемите се качвали. Това, според мен, означава само едно: че малкото останали купувачи нямат лев и са принудени да се заробят. Прав ли съм, како?
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Това е опасен Кредит за КОРЕКТНИ Платци!!!Към този кредит-прибягват хора,които имат парите и за да ги осветлят отиват на него,като избират такъв,че да дадът минималното на банката и се разплащат с нея бързо бързо...Нещо ,като държавен служител и Майка му.....взели кредит.Не се препоръчва за нормални хора,за тях Този Кредит е ЗАРОБващ!!!
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    13 0 Отговор
    ИПОТЕЧНИЯТ кредит невинаги е свързан с покупка на ново жилище ! Просто жилището е гаранцията за отпускане на заем !