16 067 68

Без технически паспорт няма нотариална сделка

Два начина за издаване на документа

Без технически паспорт няма нотариална сделка
Снимка: М. Богданова ©

Липсата на такъв паспорт - документ, който всяка жилищна сграда трябва ад има до края на 2022 г. се санкционира с глоба от 300 лв., но това не отменя издаването му. Той ще се изисква и при нотариални сделки. В техническия паспорт трябва да има информация за сградата, характеристики, предписания за бъдещи ремонти, които трябва да се направят, за да може тя да се поддържа в добър вид и инструкции за безопасност. Идеята на паспортизацията е да се създаде един стандарт, от който да може да бъде добита една обективна представа за сградата.

Два са начините за изготвяне на този технически паспорт в зависимост от това, дали сградата е нова, или е въведена в експлоатация. Новите сгради задължително трябва да имат паспорт, той се прави на база техническия проект. Без него сградата не може да получи разрешение за ползване.

При съществуващите сгради, за да се изготви технически паспорт, трябва да се събере екип от проектанти, който да направи обследване, на база това обследване се изготвят доклади, които са основа за изработването на техническия паспорт. Единият от вариантите е да се потърси надзорна фирма, другият е да се потърси екип от проектанти, които са обявили, че предлагат такъв вид услуги. Цената за изготвяне на паспорт се определя от площта на сградата, има значение и кога е въведена в експлоатация. За по-старите сгради са необходими по-големи обследвания. От голямо значение е и състоянието на самата сграда. Цените варират от 3 до 5 лева на квадратен метър.

Ако не бъде изготвен технически паспорт в указания срок – до края на тази година, кметът на общината е длъжен служебно да предпише изготвянето му, служебно отиват проектанти, които го изготвят, а собствениците стават длъжници на общината.

Къщите на село също трябва да имат технически паспорт.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 59 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  61 4 Отговор
  НотарАлна сделка?!

  Коментиран от #24

 • 2 истина е

  262 2 Отговор
  Ето така се дерат по десет кожи от робите , които като гледам никога няма да станат бели хора !!
 • 3 Stormtrooper

  248 2 Отговор
  Нищо повече от законен рекет, и то в особено големи размери!
 • 4 Чочо

  164 3 Отговор
  Първа майна за днес
 • 5 Българка

  218 2 Отговор
  Да разбирам ли, че в повечето случаи за формално положен подпис, особено от служебно поръчаните на хора от общината, собственик за 100 квадрата ще плаща 500 лв. И не става ясно каква отговорност носят проектантите, ако са издали паспорт на сграда,за да си приберат паричките,но описаното в паспорта не отговаря на обективното й състояние ? Това нова схема за съдиране кожите на данъкоплатците ли е?
 • 6 ПСР

  203 1 Отговор
  Целият зор е да се намери начин,екипът от посочени свише,проектанти,технически лица-"експерти",да захлебят десетки и стотици хиляди левове.Това е-поредното тръскане на брашняния чувал.

 • 7 Манафоглу

  187 5 Отговор
  За старите сгради хората трябва незабавно да осъдят държавата, защото когато им ги е продавала не е издала такъв паспорт.Но овцете и куфарите, дебиликус булгарикус ще блеят ...

  Коментиран от #10

 • 8 3121

  188 2 Отговор
  Абе да питам тъпите герберски идиоти,защо панелни или сгради построени с всички документи им трябва подобен паспорт? Защо на санираните сгради се дават такива паспорти безплатно а останалите освен на тях (санираните)трябва да си плащаме и нашите?Нямате наяждане ей.......
 • 9 Манафоглу

  169 3 Отговор
  Иначе реално погледнато това е добре организиран геноцид. Българина трябва за се мачка и трепе непрестанно....
 • 10 ЕОИ

  170 1 Отговор

  До коментар #7 от "Манафоглу":

  Спи му са народа бей спи. Сто кожи да му одерат пак ще спи и даже ще мълчи.То не беха еко винетки, другите винетки Лилито ги вдигна на 97 лв. от 56 лв. , гражданската тихомълков стана 250 - 280 лв. , водата му дигнаха мълчи, хлеба пак мълчи , сега паспорти на сградите , ами дерето го бе заслужава си.
 • 11 Казано по друг начин

  111 1 Отговор
  ОТ вятъра пари ще правят, но няма дап произвеждат ток. Дали няма да въведат и ЗЪБЕН ДАНЪК?
 • 12 Кирил Георгиев

  144 3 Отговор
  Поредната кражба от и без това обеднелия народ.Защо е тогава АКТ 16 . До кога ще бъдем РАЯ . Много точно сме описани що за нация сме в Хъшовете. Буйни смели но,след втората кана вино в кръчмата , бутаме султана с песни и викове "Туркия ке падне " от татък в Браила където не може да ни достигне султанската ръка НО, чакаме ДЯДО ИВАН ДА ДОЙДЕ И ДА НИ ОСВОБОДИ. Колко жалко че, на това учим и нашите деца. Няма друга нация която в бита си има поговорки като "Преклонена главица сабя не сече " и "Да би мирно седяло не би чудо видяло ".

  Коментиран от #20, #42

 • 13 6277

  100 1 Отговор
  овцете са за стригане, доене, разплод и месо.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 гост

  39 2 Отговор
  Какво е "нотарАлна сделка" игнорантино?
 • 16 368

  93 1 Отговор
  Значи тази година на практика двоен данък върху имотите.
 • 17 742

  61 2 Отговор
  Значи на практика тази година двоен данък върху имотите.
 • 18 Гост

  132 2 Отговор
  Този паскорт с какво помага и на кого помага? Освен, че помага на дерачите да се нагушат с още пари.
 • 19 Станимир Русев

  51 3 Отговор
  а бе ФАКТИ, тъй ли няма пет грамотни журналиста?! Пращайте ги да се ограмотяват тия поне, то бива бива ама още в заглавието грешка, че те имат ли начално образование журналистите ви?!
 • 20 Гост

  60 2 Отговор

  До коментар #12 от "Кирил Георгиев":

  За всичко съм съгласен, освен за поговорката. Тя е: Преклонена главица сабя не я сече, ама всеки я подритва. Съветът й е, да не скланяш глава пред никого. Но, някой я е попроменил през годините на робство, че да държи роба роб.
 • 21 Гост

  98 1 Отговор
  Тези паспорти нямаше ли да са само за сгради, строени след 2017 г? Как така станаха за всички сгради?
 • 22 Гост

  65 1 Отговор
  Как ще се отрази това на пазара? Колко от обявените жилища имат такъв паспорт? Останалите, които нямат, колко време няма да могат да си продадат имота, докато си извадят паспорт?
 • 23 Хммммм

  36 2 Отговор
  Тая да си оправи първо правописа, че тогава НОТАРИАЛНИТЕ СДЕЛКИ!

  Коментиран от #36

 • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  43 3 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Не се изненадвайте!!Повечето са Неграмотни висшисти-професори.....Тестууууване!!
 • 25 овцевъд

  51 4 Отговор
  Когато човек е собственик той носи отговорност за собствеността си. Аз имам стадо овце и се грижа да бъдат редовно стригани защото иначе вълната им пречи , става им горещо.
 • 26 иван иванов

  81 1 Отговор
  само се чудят как да търмъчат пари от хората и да създават изкуственно работа на тяхни проектански фирми .как досега можеше без тая глупост сега изведнъж вече не може...голяма простащина и некадърност ни е подгонила...нямам думи,затова ще бягат младите хора в чужбина...

  Коментиран от #30

 • 27 Алчен

  69 1 Отговор
  Всичко е за пари за чантаджиите
 • 28 Тиквуцион

  84 1 Отговор
  А защо не се прави безплатно за всички сгради построени до момента? И защо не обхваща новите сгради на които се издава тепърва Акт 16?Това влизане на закон със задна дата ли е ? Е затова няма да гласувам за крадливата шайка ГЕРБ
 • 29 Русенец

  87 1 Отговор
  И това е преди изборите. Още се сдържат. След изборите да видиш какво дране ще стане.
 • 30 Русенец

  67 3 Отговор

  До коментар #26 от "иван иванов":

  Нали точно това е целта - да избягат българите от територията, че да освободят място за предишните господари, да се завърнат. Един човек, като не си тръгва от имота със заплахи и бой, ще си тръгне с репресиране. Сгорчаваш му живота, да стане кошмар, и той ще се измести.

  Коментиран от #31

 • 31 Eva

  51 1 Отговор

  До коментар #30 от "Русенец":

  Явно нямат време и затова бързат с глупостите си. Ма защо забравят че има некой над тях дето само гледа сеира и гърча и им крои капата ?!
 • 32 Конник

  66 1 Отговор
  Това е само началото. Трябват нотариални актове, три години назад фактури за ВИК, ток итн. Кой ги пази?. Това е геноцид срещу хората. Сам не можеш да правиш паспорт, трябва за цялата кооперация. Ей, опозиция, искате да спечелите изборите? Ето ви програмата! Или като във Франция: жълти жилетки и на улицата!

  Коментиран от #34

 • 33 Митьо

  57 1 Отговор
  Искат сопата
 • 34 Apocalyypto

  38 2 Отговор

  До коментар #32 от "Конник":

  За техн.паспорт кви фактури, кви пет лева ??? В ТЕЦ , енерго и ВИК си имат архиви .
 • 35 кристи

  51 1 Отговор
  А как ще се процедира със сградите ,които имат режим на търпимост?! А за къщите, които са строени преди 50 и по-вече години? Пак лобистко изменение на ЗУТ, за да забогатяват Надзорните фирми.Само не ми стана ясно как общините ще извършват тези услуги, ако гражданите не го направят доброволно, защото те нямат надзорни фирми в общинските структури.Дали няма пак да преминат към обществени поръчки?!

  Коментиран от #37

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Inffo

  26 2 Отговор

  До коментар #35 от "кристи":

  Като изтече срока - края на 2022, служебно общините изготвят техн.паспорт със техни консултанти и си плащаш на тях. Тарифите им са към 2-3 лв/кв.м. Така пише.

  Коментиран от #43

 • 38 1122

  78 1 Отговор
  1340 ГОДИНИ КЪЩИТЕ НИ НЯМАХА ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТИ,НО СЕГА ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ,ЗАЩОТО НА МАФИЯТА И ТРЯБВАТ ОЩЕ ПАРИ,АМА НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДАТ.Тя къщата ако ще падне с паспорт или без паспорт пак ще си падне.По времето на соца не ни даваха и натуриални актове даже,че преди двайсетина години си ги вадихме,сега вече кусур са ни и паспорти на къщите,ами тия по селата дето са на по стотина и кусур години и са по здрави от панелките и на тях ли паспорти ще искате бе готованци ниедни.
 • 39 1122

  62 1 Отговор
  Сега май е ерата на паспортите?Паспорт за къщите,паспорт за имунизацията,задграничен паспорт,паспорт,че си член на еди коя си партия,паспорт,че си български гражданин,паспорти,паспорти,паспорти,вие политиците като научите някоя дума и за да не я забравите карате хората да си я вадят като паспорт.....

  Коментиран от #61

 • 40 Иван

  61 1 Отговор
  За блоковете, които се санираха с пари от бюджета, техническите паспорти бяха безплатни, а за всички останали ще искат да си плащат тези паспорти и на всичкото отгоре няма да получат и стотинка под формата на саниране или друга държавна подкрепа... Това минава всякакви граници!
 • 41 ivo

  76 1 Отговор
  А на "сградите" в циганските махали ще им искате ли технически паспорти или те пак ще минат метър?
 • 42 Съгласен

  5 10 Отговор

  До коментар #12 от "Кирил Георгиев":

  съм с казаното от теб, колега. А ти нещо предлагаш ли в случая? Нещо склонен ли си да направиш? Ако отговорът е да, можем да го обсъдим.
 • 43 емо

  34 2 Отговор

  До коментар #37 от "Inffo":

  Той срока вече го пиши почти изтекъл. Бях домоуправител на блок преди 10 г и това вече го имаше като закон и като срок. Още тогава казах на живущите, че това ще струва много пари. Да речем 30х20 м блок, висок 14 етажа прави 8400 м2 х 4-5 лв това са 48 000 лв до към над 57 000 лв. В зависимост от броя на апартаменттите таксата ще бъде 800-900 на калпак, тъй като и общите части се включват, не само собственият апартамент.
 • 44 Готин

  41 1 Отговор
  Крайно време е да се приключи с БЕЗПЛАТНОТО ДИШАНЕ!?! Найс , А!
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Тити

  43 2 Отговор
  ПОРЕДНОТО ЗАКОНОВО ОБИРАНЕ НА ХОРАТА!!!
 • 47 123

  48 1 Отговор
  Какво точно е техническия паспорт, как се изготвя и от кой , за какво е нужен и на кой, от написаното до тук се разбира само ,че едни наши хора трябва да вземат едни пари и за тази цел са пуснали заявка на едни други хора да измисля законен начин да вземат тези пари , на тази територия всички власти са корумпирани и изпълняват основно поръчки за узаконяване на грабежи , това е очевидно дори само като погледнеш измененията на всеки закон отпечатани в заглавната му страница в някои случаи тази страница с изменения е по голяма от самия закон, което говори само за едно ,че всички боклуци на тази територия работят в трите власти, които претендират да са легитимни, а сега идват избори и се очакват опашки от глупаци да се наредят да гласуват за да може всичко това да е законно, ще попитам само още нещо как всички тези сгради за които до този момент се събират данъци и имат данъчни оценки как без технически паспорт е извършена данъчната оценка и са пуснати в експлоатация и ако тези които са ги пуснали и са събирали данъци за тях без технически паспот защо не са в затвора, питам и не очаквам отговор защото знам отговора, а той че не сме държава, а територия управлявана от разбойници.
 • 48 Мориц

  40 2 Отговор
  Излезте на протест бе хора кво само мрънкате,направо си е брутален мутренски рекет

  Коментиран от #52

 • 49 Италиянеца

  31 1 Отговор
  Кожодерци. Дерът кожи за тяхни печалби. Един законен рекет. Всичко е обръч от тяхни мафиотски фирми. Мафията управлява държавата,а не държавата да управлява мафията.
 • 50 д. Йоцо

  21 3 Отговор
  Технически паспорт да имат имотите след 1989г.
 • 51 Баро

  28 0 Отговор
  Полека-лека усещам че тая държава почна да мачка хората всеки ден поне по един път не мога да разбера какви са тия безсрамни хора
 • 52 Баро

  21 0 Отговор

  До коментар #48 от "Мориц":

  Чакай малко да минат изборите и ще видиш как ще избухне
 • 53 Баро

  45 0 Отговор
  Доколкото знам акт 16 е този паспорт Значи сега трябва да извадим паспорт на паспорта що ли пък да не си извадим лична карта на личната карта и шофьорска книжка на шофьорската книжка а може би и един паспорт на талона на автомобила и след това един паспорт кога точно имам право да пръдна
 • 54 taka traia da e

  28 0 Отговор
  тоолупа събира пари за чекмееджето от кой? от прооостия народ дето го избира така трябва както казва киро брейка говееедото трябва да тегли щом е такова голямо гоооведо
 • 55 Аз като не

  11 1 Отговор
  Мога да продам подарявам на циганин и после се разграбва и саморазпада и държавната мафия ще вземе на дядо дядовият
 • 56 Джони

  2 6 Отговор
  Ще има и предписания , които да бъдат извършени от техници,няма да е просто взимане на паспорт за 5лв. На кв.м.
 • 57 Джони

  4 2 Отговор
  Ще има и предписания ,които да бъдат извършени и то не евтини .Няма да е само 5 лв на кв.м.
 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 61 паспорт

  1 0 Отговор

  До коментар #39 от "1122":

  и на газовата
 • 62 :D :D :D

  2 1 Отговор
  За моята панелка трябва от тия червените паспорти от соца. Якото е че цената и е като на новата сграда през улицата. Преди си мислех че са я турили тая цена за да може да продават другата сграда по лесно.Ама едни взеха че си купиха апартамент в панелката ми. Луд народ. Преди аз като си купувах цената и беше на половина.И банката не щеше да дава повече от 70% демек трябва да имаш 30% твои пари за да може банката да ти даде другите. Демек по сметка на банката един тристаен апартамент преди 5 години може би беше. Е струвал между 60-70 хиляди лева.Толков казва банката че струва това. А са им дава по 70к евро бацее. В панелката ми нищо не се е подобрило. Идея си няма защо банката е решила че струва повече. Панелчицата си е същата леко разпадаща се. Ама балъците маи са станали повече.
 • 63 Мнение

  11 0 Отговор
  За новите сгради съм съгласен да се въведе такъв паспорт, но за старите кава вина имат хората, че когато са закупили апартаментите от държавата тя не им е предоставила такива паспорти?
 • 64 От чужбина

  10 0 Отговор
  Значи всеки който има имот требва да се бръкне да плати едни пари. То има смисъл за да се направи подробен оглед на панелките където някои са избушили носещи стени и застрашават целостта на сградата и живота на хората в нея. Ама за селските къщи не виждам как ще стане? Много от къщите се водят за такива, ама са на половина съборени. Какво да се обследва??? И ако се установи, че не е годна за обитаване какво? Събаряме ли? Те много от тези къщи са с по 100 наследника пръснати по целия свят.
 • 65 внимание

  2 0 Отговор
  появиха се фирми-менте! под предлот че сертификата е стар , пробутват същия преписан за 500 лв на апартамент!!!
 • 66 Врачка

  7 0 Отговор
  Свещи да си купят с тия пари.
 • 67 не става

  6 1 Отговор
  Пари за глупости НЕ давам.
 • 68 swissman

  2 3 Отговор
  Който е собственик си носи отговорност за собствеността си. Така е по цял свят. Техн.пас ако е направен от нормални специалисти си е полезен. Но ако са некадърни ще се освини цялата работа. Зависи и от контрола върху архитектурните бюра, които изготвят техн.пас.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.