2 Май, 2021 12:37 9 704 35

Още един задължителен документ от техническия паспорт

  • паспортизация-
  • сертификат-
  • енергийна ефективност

Задължителен е сертификатът за енергийна ефективност

Още един задължителен документ от техническия паспорт - 1
Снимка: М. Богданова ©

Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един документ, които удостоверява тяхното моментно състояние. Това е сертификатът за енергийна ефективност. Документът се издава отделно от техническия паспорт. Спрямо енергийната ефективност зданията се разделят на няколко класа, в зависимост от състоянието и потреблението на самите сгради.

Инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството разказва повече за това, какво представлява енергийната ефективност и на какви категории се делят сградите спрямо това. "За да се определи енергийната ефективност на една сграда се налага и енергийно обследване. То се прави по време на обследването за техническия паспорт. Ако се прави детайлно, то изисква специфична техника, с която не всяко проектантско бюро притежава", казва той, цитиран от БНР.

Инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране дава още детайли за т. нар. енергийно обследване. "Ключов фактор за енергийната ефективност на една сграда е нейната електрическа система. Това създава притеснения за собствениците на сгради, които са строени преди 2000 година - тип панел и едроплощен кофраж. Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме"

Дали тези опасения са оправдани и как може една сграда да покачи своята енергийна ефективност, разказва инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженери консултанти.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама как

    46 1 Отговор
    Нали има ограда на границата и неподкупни милиционери
  • 2 Баня

    56 3 Отговор
    Данчо, започнахте много да дразните лъвъ и ще станеш Йорданка.
  • 3 Гост

    101 1 Отговор
    Абе, обирджии, турски бирник не е вършил това, което вие правите. И за вас ще има б е с И л о един ден!
  • 4 Путчо

    14 6 Отговор
    Посетете >>>>НАРОДНО СЪБРАНИЕ.БГ и вижте моята пyтkа
  • 5 А за Топлото

    59 3 Отговор
    Какъв документ??? Ден преди да го спрат имаше парно, каквото и през зимата нямаше, на 18 градуса, СРАМОТА
  • 6 Тия "обследвачи"

    62 2 Отговор
    Не са ли чули че хунтата ГЕПИ си заминава и авантата също.
  • 7 Иван Грозни

    83 1 Отговор
    Какви са тия измишльотини прилагани към обекти преди и след. Това е нов вид администрация. Редно е така измислените изисквания да се прилагат от сега на татък, а не за минало време. В един апртамент няма как де използваш 5 печки, 4 бойлеза , 6 перални и т.н. За какво говорят тия смехотворци. Да има избори по-скоро, че да се поправят тия недомислия. И какво ще ни изгонят на улицата ли? Снайперисти има и то на добра цена.
  • 8 Чудят се от къде къде

    66 1 Отговор
    Да оберат народа! Ако всеки един апартамент от блок издаде такъв документ, това означава повече такси. Е не може ли един документ за целия блок, като се говори за сгради, а не за апарраменти по отделно? Копарбаши
  • 9 Скорпи

    63 0 Отговор
    Всичко е пълна дивотия с цел...пълнене на Бюджета..това е
  • 10 ТоОоо

    35 1 Отговор
    Сега уредите са ,2а,3а4аа+
  • 11 Buhahahahah

    5 63 Отговор
    С тия 800 лв. средна нетна заплата за страната във всеки апартамент има таблет, лаптоп, компютър, телевизори, хладилници, миялни, сушилни, робот кухненски и почистващ, гейм конзола и т.н.

    Как живее добре тоя народ,а - добре, че беше Бойко да ни оправи стандарта!!!
  • 12 Гост

    82 0 Отговор
    "Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме"
    Абсолютни глупости! Този, да отиде и да си върне дипломата! Електроуредите са същите, но много по-икономични! Единствено наличието на компютри е повече, но това не оказва влияние.

    Коментиран от #21

  • 13 хах

    72 1 Отговор
    Стига сте дразнили хората, тази паспортизация трябва да отпадне, на който му трябва да си вади!!!

    Коментиран от #20

  • 14 Не е в това

    66 2 Отговор
    целта на занятието. По този начин много хора не могат да си позволят тези разходи и ще им прилапат жилищата.В България почти всеки човек притежава жилището в което живее, за разлика от тъпия западняк. И в известна степен ти дава независимост. Това е непростимо в очите на новите ни "партньори". Използвайки хроничната алчност и безнравственост на бг полЮтиците, те целят грабеж на жилищата от хората. А колкото до "топлото", това е остатъчният продукт от производството на ел. енергия, която продават с ненормални печалби и би трябвало да евтино, но и там дерат кожи. От нас зависи дали ще им позволим на поредния грабеж и издевателство. Докато има скотове, ще има и касапи да ги обслужват.
  • 15 Gen Gurko

    45 0 Отговор
    Тези лай--ри просължават да дразнят народа.
  • 16 Учуден

    23 0 Отговор
    А колко струва на черно един такъв сертификат?
  • 17 Джипко-Бибитков

    46 0 Отговор
    Пълни глупости всички лампи сега са Led, климатика ми е 1 киловат максимална мощностза разлика от печката с реотани преди 2000година поне 1.6kw телевизора мие 40 вата за разлика от старите с кинескоп .... Лаптопа е около 50вата за разлика от стария настолен 500вата комп.....
  • 18 баба Цола

    53 0 Отговор
    А в ромските гета с камъш, черги , шперплат и ламарина, КАКВА Е СПРАВКАТА ЗА ТЕЗИ ЖИЛИЩА? Един закон създаден от една крадлива шайка разбойници.
  • 19 Да бе да!?

    43 0 Отговор
    В старата панелка,където живеех,главния бушон(предпазител) беше 63А,а сега масово в НЖСК са 32А.Ха сега разбирачите да кажат коя ел.система е "по-яката"!

    Коментиран от #30

  • 20 Тази паспортизация

    32 1 Отговор

    До коментар #13 от "хах":

    да си я направят служебно,безплатно!Всичките им проекти на панелните сгради стоят в архивите на проектантска или общината.Да си ги прочетат и толкова!Ква е гаранцията,че съседа ми утре под мен в НЖСК няма да реши да бутне бетонна стена част от противоземетъсната шайба,за да си свърже двете стаи,а!?

    Коментиран от #24

  • 21 BG security Men

    25 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Точно така! Много правилно казано! 👍 "Уредите са по-икономични и енергийно ефективни" ,затова ни готвят поредното измамно плащане ,като както ни вдигнаха данъците на МПСтата,йакто вдигнаха ........ и т.н.
  • 22 ГОРСКИ

    21 0 Отговор
    До сега забогатяваха лекарите, а сега ще забогатяват архитектите това са реформите на чекмеджето!!!!
  • 23 Стефан Петров

    26 0 Отговор
    Знам десетки сгради, строени през 1950-1960г., в стаите на които има по един контакт. В тях живеят по 1-2 старци, които консумират малко ток. От друга страна какви изисквания ще се предявят към паметниците на културата и възрожденските къщи, много от които са паметници на културата. Знам поне 5 къщи, в които в последните 10г. не е влизал човек, и на които не се знае кой им е собственика. Такива във Врачанско и Ломско са много. Този п-т е нова идея за съдиране на кожи от народа в угода на предимно софийски фирми.
  • 24 Ам Чи

    21 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тази паспортизация":

    Да намерят строителя на тези панелки ,и си прав че всичко го има в общината ,но на бирокрацията не и се работи ,всички чакат Бойко да ги оправи .А трябва по една сопа и всички такива паразити да се разкарат
  • 25 От чужбина

    19 1 Отговор
    Абе тоя защо говори глупости? Как ел.инсталацията ще повлияе на енергийната ефективност на сградата? Нали тази енергийна ефективност опира основно до топлоизолация. А топлоизолацията на сграда е изолиране на стени и смяна на врати и прозорци.

    Възниква и въпроса Каква ще е ползата от тези паспорти и сертификати? Ще станат ли сградите по удобни и уютни за живеене?
  • 26 От чужбина

    15 0 Отговор
    Ама с какво ще помогнат тези документи? Или само да си прехвърляме хартии? Разни журналисти пишат някакви глупости и дрязнят хората. Никой не обяснява на разбираем за хората език кое и как и защо и каква полза ще донесе това за обществото.

    Коментиран от #31

  • 27 Гост

    15 0 Отговор
    Какво им е несъвместимо на старите ел инсталации с новите ел уреди? Новите ел уреди са по-малко мощни, понеже са по-икономични, а старите ел инсталации се правеха с по-дебели жила н акабелите. Новите инсталации са по-неиздръжливи и горят по-лесно. Защо се опитват да обърнат фактите наобратно? Всичко е за дране, дране, и пак дране. А основателните им причини да изсмукани от пръстите и силно преиначени факти.
  • 28 кочо

    10 0 Отговор
    елетрификация е едно а енергийна ефективност-топлоизолация-е съвсем друго.
  • 29 Иван

    18 0 Отговор
    Който каквото и да ви говори, знайте че става дума за пари! От тези паспарти и обследвания нямя никаква нужда и полза, въпроса е да ви вземат парите! Не се подавайте на лъжите им!!!
  • 30 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да бе да!?":

    Преди този 32А пак си има 63А това си е стандарт и не е изменян,но новите уреди наистина са по-икономични. А това ,че искат да прилапат нещо не е апартаментите в градовете,макар че не задължително ,а хиляди и десетки хиляди къщи и къщета по селата където хората масово нямат пари за ежедневни нужди , камо ли за технически паспорт!!! И,колкото по-стара е къщата , толкова по-скъп е този паспорт

    Коментиран от #32

  • 31 Чанкете

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "От чужбина":

    Едни чичаци и лелчаци, от виаз и строителният, 6те изкарат много лесни парички, благодарение на др.Станишев.
  • 32 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "дончичо":

    И какво прави 63А предпазител преди 32А, ако вторият е главен на веригата?
  • 33 Технически паспорти на Сградите!!!!

    5 0 Отговор
    Някакво строително Лоби Непрекъснато рие тази тема, очаква милиарди да съдепре от гърба на народа!!! Колко пъти ще се узаконяват едни и същи сгради,??? Мафиотска схема за Щавене на, хората!!! Който допусне тази Нагла измама да се случва, ще Падне от Власт!!! На Народа му Писна от Измамници Чивовници, мафиотския гилдии и схеми за Изтискване на хората!!!
  • 34 Съдере

    2 0 Отговор
    От Гърба на Народа
  • 35 Истината е

    0 0 Отговор
    Едно време, кухнята се отопляваше с един радиатор Смядово 3 KW мощност.
    Днес цялата къща, отоплявана по съвременен начин консумира по= Малко енергия от този соц.динозавър!