Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 20:09 2 452 17

Близо 4 млн. лв. за ремонт на Бачковския манастир

  • бачковски манастир-
  • ремонт-
  • средства-
  • порта

С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта

Близо 4 млн. лв. за ремонт на Бачковския манастир - 1
Снимка: БГНЕС

Реконструкция на Бачковския манастир ще го направи още по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм. Това предвижда проект на стойност близо 4 милиона лева, който ще се финансира от европейската програма "Региони в растеж". С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания. Една от дейностите по проекта предвижда, за по-голямо удобство на поклонниците, да бъдат ремонтирани 25 спални помещения. "Поклонниците търсят и искат по-малки стаи с прилежащи тоалетни и бани, така че тези големи спални помещения, с които разполагаме сега ще бъдат направени на по-малки спални помещения", заяви епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, цитиран от БНТ.

Ще бъдат обособени помещения и за хора с увреждания. "Такива помещения ще бъдат изградени в близост до храма, в пряка връзка с храма и с манастирската трапезария, така че тези наши братя и сестри да се чувстват напълно удобно", допълни епископ Сионий.

За първи път от създаването на манастира ще бъде ремонтирана и оригиналната порта. Ежедневно хиляди поклонници минават покрай тази врата, но не подозират, че това е оригиналната порта на Бачковския манастир. Предстои тя да бъде ремонтирана и да бъде поставена на мястото си. "Тази древна врата е запазила по себе си, както цветята от венците, които се слагат на големите празници, така е запазила и дупките от куршумите от робството", добави игуменът на Бачковския манастир.

В близост до манастира ще бъдат изградени и два нови паркинга. "Като площ смятаме достатъчно да има две места за паркиране по пет декара", каза още епископ Сионий.

Проектът получи одобрението на Светия Синод, както и на Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майчето

    8 19 Отговор
    Добре че е Бат Бойко да пооправи и тук нещата. Ония от оновя умряло БСП само плямпат

    Коментиран от #6

  • 2 ужас

    16 4 Отговор
    Като влязах в този манастир , първо видях механата с яка чалга !!
  • 3 срамно е

    15 1 Отговор
    А аз да добвя ,че продават и бабешки кюлоти в манастира!!!! Голям срам ме хвана , а свеенаа вода е в бутилки от всички видове води за по дав лева на една маса в църквата !!

    Коментиран от #16

  • 4 Иван Грозни

    9 2 Отговор
    Бат Бойко купува всичко за изорите. И бели и черни манастири. И гадни предателски душуци.
  • 5 Непростимо е

    12 1 Отговор
    За кръщене и венчавки в манастира прибират много големи суми! Гадно е! Поне кръщенето следва да е безплатно. А въпросната оригинална врата дано я ремонтират в нормални срокове. Защото иконата на Св.Богородица - Умиление я реставрират от десетилетие поне без изгледи днешното поколение да я види отново на местот и до входа.
  • 6 Да те попитам

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майчето":

    Не ти ли се изприщи езика да правиш св ирки на бате ти?
  • 7 един от многото

    10 1 Отговор
    От поп сълза и от църква пара в държавата , ми те такова нещо няма!
  • 8 Johansson

    6 5 Отговор
    4 милки за туй нещо.... с тия хомосекцуалисти и наркомани вътре??!! По-добре да ги разпускат и да го правят в свинарник.
  • 9 Townboy

    7 3 Отговор
    Отдавна Бачковския манастир се превърнал в обществена къпалня за съвестта на грешниците. Църквата е не по-малко комерсиална от родните хотелиери. Ако има Бог това едва ли е любимото му място.
  • 10 гей ром

    4 1 Отговор
    Радвам се.Там има много за мен
  • 11 Трагично

    10 3 Отговор
    Тия 4 млн. лева и още много, трябва да се налеят в образованието, ясно ли ви е !? Принуждават ме да плащам данъци, за да харчат за невежеството си, както и да го задоволят. Много ви е удобно, да харчите парите на хората, а срам никакъв. Този произвол, за морален акт ли го считате ?

    Коментиран от #13

  • 12 Фактъ

    7 3 Отговор
    Църковният клир се е обединил с хунтата срещу народа ни ! Не е на добре това ! Бог да пази България !
  • 13 Все пак

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трагично":

    Хубаво е да се попрочете внимателно статията! Парите не са отпуснати от бюджета, а са евросубсидия, защитена по опр ред. Научи се да осмисляш прочетеното преди хейта.
  • 14 Бай...

    3 0 Отговор
    Абе тоя антихрист Борисов много се активира и по манастирите! Вчера и на един поп изповяда, че ако дойдат БСП и за всеки случай прибави и неговите ортаци ДПС, то щели да спрат Евро фондовете! А бей бандит! Ако си толко вярващ спри да краде!
  • 15 Azsam

    1 1 Отговор
    "Региони в растеж" манастира ще расте???А защо не е на самоиздръжка,къде са парите???
  • 16 Предвидлив

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "срамно е":

    Ами турговците пред манастира са там, за да печелят. И те хранят семейства - не ги проклинай. А колкото до светената вода, като тръгваш натам, носи си бутилка. Щом не носиш (забравил си)- плащаш и не мъркаш. Нали знаеш - жена и болен се оправят на легло.....
  • 17 факт

    0 0 Отговор
    Близо 4 млн. лв. за ремонт на Бачковския манастир. С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта" - 27 Февруари, 2021 20:09
    ДАЛИ СА УСВОЕНИ ТЕЗИ ПАРИ ИЛИ СА ПРИСВОЕНИ, след като са по някаква си европейска програма и е имало разрешение от Министерството на финансите???