Last news in Fakti

2 Март, 2021 07:21 3 792 15

41 квадратни метра: по толкова се падат на човек в Германия

  • германия-
  • жилищна площ-
  • човек

Ето още факти за жилищната площ

41 квадратни метра: по толкова се падат на човек в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Сегашната пандемия, продължителният локдаун, затворените училища и работата от вкъщи показаха колко важно е у дома да има достатъчно място за всеки един член на семейството. Институтът за германската икономика (IW) в Кьолн е изчислил средно с каква жилищна площ разполагат живеещите в Германия.

Статистиката показва, че през последните 30 години средната жилищна площ на човек от населението се е увеличила с една трета - до 41 квадратни метра.

Кой живее на най-широко?

Днес с най-много жилищна площ в Германия разполагат пенсионерите - средно на човек се падат по 60 квадратни метра. До голяма степен това се дължи и на ръста в броя на домакинствата с един човек. От 1990 до 2018 година делът на тези домакинства се е увеличил от 34 на 42 процента. Данните сочат, че в три от всеки четири частни домове в Германия живеят най-много по двама души. Което пък от своя страна означава по-голяма жилищна площ на човек от домакинството. Сред причините за това е увеличаващата се средна продължителност на живота.

Домакинствата с трима или повече обитатели са малка част от жилищния фонд в Германия. Често в такива домакинства живеят трудови мигранти или пък бежанци. В техните семейства в Германия често един покрив делят две или дори три поколения хора, което значително съкращава жилищната площ за човек от домакинството - средно по 30 квадратни метра на човек. За сравнение: германците разполагат с по 45 квадратни метра жилищна площ на човек, според данните на IW.

Една от специфичните особености на германския пазар на недвижими имоти е, че повече от половината от населението живее под наем. Разбивката по този показател сочи, че живеещите в собствени жилища разполагат средно с 48 квадратни метра на човек, а наемателите - с 35 квадрата. Съответно - първите ползват жилища с площ средно от 125 квадратни метра, а вторите - 75 квадрата. Излиза, че средностатистическото жилище в Германия е с големина 100 квадратни метра.

И без висше образование в Германия можеш да живееш добре?

Авторите на изследването са изчислили още с каква жилищна площ разполагат жителите на Германия в зависимост от тяхната степен на образование. Оказва се, че разликата не е чак толкова голяма: висшистите ползват жилища с обща площ средно от 105 кв.м., а останалите - 92 квадрата.

Тези данни свидетелстват за това, че в Германия средният технически персонал и квалифицираните работници и служители могат да си позволят да живеят също толкова нашироко, колкото и хората с професии, за които се изисква висше образование.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    10 1 Отговор
    с тези нови стандарти- купуваш 100 кв м, а получаваш 83, примерно е нормално да се намали размера на жилищната площ, падаща се на член от семейството. за наемателите е нормално да живеят в по-малки апартменти, въпреки че (може би) наемите са по-високи сметнато на кв. метър

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Азззззззззз

    16 4 Отговор
    Ще отнемат на всички жилищата и държавата ще ги разпределя. Целта на Глобалистите е да ни отнемат имуществото и да ни превърнат в роби.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 4 Отговор
    Дъщеря ми е висшист Лекар Анестезиолог ,с втора специалност Реаниматор,зет ми е микроинженер-вишист ,закупиха си жилище от около 80кв метра,имам две внучки едната е още бебе .Имат по колко квадрата??Трудна е работата от къщи! Един ден в седмицата се ходи в офиса-Петък.Но,децата могат да се извеждат имат Перфектни паркове,детски площадки и се справят!Животът на младите семейства сега е по труден от нашия преди-според мен.Защо ,може би заради системата..Сега имат уж много удобства,от роботи чистачи,до....но е по мъчен, и това е заради системата!Тази система на развитие обществото изхабява хората много по бързо от предишната!!!
  • 4 Fate

    3 1 Отговор
    Развита демокрация
  • 5 Баскетболист

    4 5 Отговор
    Жилищната площ трябва да се изчислява в кубици, не в квадратни метри.

    Коментиран от #7

  • 6 мечо

    2 4 Отговор
    а се ривети чи у нас е зле
  • 7 Никой

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Баскетболист":

    И кво ме топли мен че живея в жилище 500м3 и е 50м2 и 10м високо?

    Коментиран от #8

  • 8 Топло

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Няма да си удряш главата в полилея.
  • 9 краси

    4 3 Отговор
    Победена и разрушена Германия стана велика,защото никога повече до властта не се докоснаха съпартийци на Хитлер!РБ е най-тъжното място за живот,с най-ниски доходи и БВП на глава в ЕС ,защото комунисти и ДС-ри не са преставали да бъдат във властта.Процентът на тъпаците -избиратели на комунисти от ГЕРБ и БСП е ужасно висок!СРАМ!
  • 10 Русенец

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Скоро ще почнат да ти продават и квадратурен дял от улиците и тротоарите, без право на ползване. Все пак, пътищата в страната са на народа и той си ходи и кара по тях.
  • 11 дддд

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    В Германия никой не го интересува колко са общите части в договора стои само чистата жилищна площ за която плащаш.

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "дддд":

    Така беше и в бг ! Сега изродиха всичко!В момента бих купил Старо строителство ,Гарсониера с Кухненския бокс на терасата!Тези гарсониери ги правеха с Южно изложение и на квадратура чиста са 45кв м .Толкова вероятно реално е нещо,което по новия стандарт е 60-65 квм.

    Коментиран от #15

  • 13 Истината съм аз

    3 3 Отговор
    Пълни простотии ...масата живеят в малки апартаменти ..точно каквото е новото ни стройтеллство ...
  • 14 Сол бен Дав

    3 2 Отговор
    Баба ти елизавета дъ секънд живее в дворец от хиляди кв.м. Ти живееш в апартамент от 100 кв.м. Къде е справедливостта ?
  • 15 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не гледай само площта. Гледай и разпределенията. Гарсониерите има безумно големи коридори.