6 Март, 2021 09:41 6 248 56

Фирмите за обследване вземат между 4 и 8 лв./кв.м

  • технически паспорт-
  • срокове-
  • цена-
  • условия-
  • изисквания

Процесът на паспортизация на жилищните сгради може да отнеме година

Фирмите за обследване вземат между 4 и 8 лв./кв.м - 1
Снимка: М. Богданова ©

Техническите паспорти на сградите вече са задължителни и всички собственици трябва да се сдобият с такива до края на следващата година. Ако например притежавате стандартен апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година, трябва да приготвите между 240 и 480 лева за важния документ. Причината е, че в момента фирмите, които правят обследването, взимат между 4 и 8 лева на квадратен метър. Сградите, строени след 2007 година, имат обследвания. За тях ще е необходим само документ от общината.

У нас най-много жилища има в панелните блокове. Те самите са общо 18 900 и са разположени в 120 жилищни комплекса. На какви изисквания трябва да отговаря един технически паспорт? Там ще присъстват следните характеристики за дадена сграда: механично съпротивление; устойчивост и безопасност при пожар; хигиена и здраве; околна среда; достъпност и безопасност при експлоатация;

Ако до края на 2022 г. собствениците на жилища останат без технически паспорт, общините ще възлагат услугата на фирми по свой избор. Енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен: „Ще се разбере сградите ни дали са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност, колко са коректни нашите наематели и комшии“, заяви Валентина Узунова от камарата на енергийните експерти.

Процесът на паспортизация обаче е дълъг. Нужни са консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога и ремонти на тръби, дограми и кабели.

„В този доклад се определят и срокове, в които тези недостатъци трябва да бъдат отстранени. Времето ще покаже възможността на хората дали ще могат да се справят с тези определени от доклада мерки“, каза Мартин Димитров, председател на УС на Националната асоциация на домоуправителите, цитиран от bTV. Домоуправителят Мартин Димитров прогнозира, че фирмите за паспортизация ще имат работа и по вече санирани сгради. „Много от хората не са допуснали при самото саниране да се подменят някои тръби, ел. инсталации и фактически вътрешното състояние на сградата не е много задоволително, така, както отвън“.

Експертите предупреждават да внимаваме за измамници: „Ще има спекулиране с цените. Ще има много комисионери. За якостта на арматурните връзки трябва да се направят изследвания. В България има 6 или 7 машини за безразрушително изследване. как всички блокове ще направят изследване с тези машини? Значи или ще се направи фалшификация и ще се вземат едни пари, или трябва да има график за тези машини“, заяви Валентина Узунова.

Държавата ще изготви единен публичен регистър за техническите паспорти на строежите.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    103 1 Отговор
    Е поредната хранилка за мафията
  • 2 Професора

    89 0 Отговор
    Пак някакви далаверки 4-8 лв кв метър и как го изчислиха???
  • 3 Чичо

    73 0 Отговор
    18900 панелни жилища средно по 2 ма на жълтите павета и бацо ще размисли

    Коментиран от #50

  • 4 Шуши

    78 1 Отговор
    Туй не струва повече от 50-60 кинта на жилище, аре пред Парламента, който иска да им дава по 5 стачки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сух

    85 0 Отговор
    Определено това си е жив автогол за ГЕРБ в момента..
  • 7 Софиянеца

    78 0 Отговор
    500 лв. да видят дали сте си сменили дограмата и ВИК???
  • 8 Българка

    86 0 Отговор
    Паспортизацията е огромен държавен рекет, който ще си поделят "правилните" за властта хора и фирми с шайката. Безумие е да има дискриминация между тия българи, на които държават безплатно е санирала жилищата и няма да плащат за паспортизация, а тия, които не са се "облажили" със стериопор още веднъж да им одерем кожата с паспортизация. Според мен е справедливо държава , която силово налага изисквания, да поеме разхода за тези паспорти
  • 9 Обирджии

    67 0 Отговор
    Те ли са го стройли та да искат. Обиране парите на гражданите където ги нямат.
  • 10 Private Spaсe

    58 2 Отговор
    Това се прави ако тръгнеш да го продаваш иначе се прави обща външна оценка на целия блок. Това индивидуално е единствено с цел облагодетелстване на някого!
  • 11 Ше пълним

    51 0 Отговор
    Друго чекмедже
  • 12 Тома неверни

    57 0 Отговор
    Поредният държавен рекет и хранилка за наши фирми
  • 13 Гост

    65 0 Отговор
    А на циганските гета кога ще направят????

    Коментиран от #27

  • 14 един от многото

    38 0 Отговор
    Управниците могат да наливат пари на когото си искат а не могат да заставят експерти на заплата да извършат тази толкова "належаща" паспортизация на жилищата. Това си е жива бомба заложена от Гербавите управници за следващите които ще управляват. Но ако се подходи правилно , може и бомбата да избухне в ръцете на тези които я залагат. Едно обещание за безплатна паспортизация би изменила доста съотношенията в доверието към партиите.

    Коментиран от #34

  • 15 Иван Грозни

    34 0 Отговор
    Според моето лично мнение държавата и общините трябва направят техническите паспорти на жилищата. Причините са много. Основната е плащането на данъците под различна форма. Другата важна причина е, че за да получиш акт 16 трябва да си платил всичко от - до. И най на края кога ще видим държавата/разбира се правителството/ да направи нещо за собствените си поданици върху чийто гръб живие. Ако не се създаде стройна организация /поради липса на техн.средства и наличност на измамници/ следва провал. А този провал пак ще бъде платен от вечните длъжници/раята/.
  • 16 Qwerty

    38 0 Отговор
    По данни от МРРБ от 2011г. само жилищните сгради в РБ са с жилищна площ около 300 000 000 м2. По тези цени става въпрос за сума ти пари - между 1,2 и 2,4 МИЛИАРДА лева, който ще сменят собствениците си. За нежилищните сгради важи същото - още някой милирд, друг е въпроса с необходимото време за изготвяне на тези паспорти, кой и как ще го извърши?!
  • 17 Нострадамус

    44 1 Отговор
    Нека позная какво ще се случи:
    - ще се нароят измамници - фалшиви експерти, както и обикновени крадци, които под предлог проверка ще влизат в апартаментите и ще крадат.
    - ще процъфти корупцията на всички нива по системата - от огледите, до издаването на паспортите.
    - ще ни полазят стотици (хиляди) "майстори" и "специалисти", препоръчани от оглеждащите или не, които уж да ни оправят дефектите.
    - ще започнат протести, недоволства и политически спекулации.
    - по форумите ще се появят стотици "експерти", които "компетентно" ще оплюват всичко.
    To be continued...

    Коментиран от #19

  • 18 пенсионер

    53 0 Отговор
    Е как досега сме плащали данък сгради на сгради без паспорт. Нали всяка сграда за да е обитаема има акт 16. Какво ако не технически паспорт е този акт? Да ни върнат тогава данъците за годините които сме плащали без технически паспорт , наистина няма такава измислена държава!
  • 19 един от многото

    31 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нострадамус":

    Това е едната страна , другата е , че ще получат лицензи фирми които знаят в кое чекмедже да се отчитат , което в края на краищата ще оскъпи процеса , пак за наша сметка!
  • 20 хах

    40 0 Отговор
    На мен не ми трябва паспорт, на които му трябва да си вади, РЕКЕТ е това!
  • 21 Масторът

    25 1 Отговор
    Аз за такава цена ще ви направя шпакловка!
  • 22 Behemoth

    24 1 Отговор
    Оставка! Боклуци!
  • 23 Яко

    35 0 Отговор
    Парите за обследването ще са най малката болка. Ще ти направят предписание за подмяна на ел. ВиК , конструкция, саниране...Е тогава ще ревем яко...От съседите , кой съгласен , кой ,не. Жална ни майка...

    Коментиран от #33

  • 24 Някой Разлайва кучетата целенасочено

    35 1 Отговор
    С тези Технически паспорти за жилищата и Заплашва с ЧСИ??? Това е като да се забрани пиенето на водка и Самагон в Русия!!! Пада всяко правителство!!!! Колко пъти ще се озаконяват??? НЯКОЙ СИ ИГРАЕ НА РУСКА РОЛЕТКА С ТЪРПЕНИЕТО И НЕРВИТЕ НА ХОРАТА, САМО ЧЕ Барабана е Пълен!!! Явно Автора е Ид.. От, за което му плащат!!
  • 25 Гост

    23 0 Отговор
    РЕКЕТ=ГРАБЕЖ=ГЕРП
  • 26 Мдаааа

    16 0 Отговор
    Междусъседските войни да започнат сега. „Щe ce рaзбeрe cгрaдитe ни дaли ca уcтoйчиви нa зeмeтръc, дaли имaт cиcтeми зa пoжaрнa бeзoпacнocт, кoлкo ca кoрeктни нaшитe нaeмaтeли и кoмшии“, зaяви Вaлeнтинa Узунoвa oт кaмaрaтa нa eнeргийнитe eкcпeрти.
  • 27 Мечото

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ами то част от париде са за тях защото отпуснатите изчезнаха като магия.
  • 28 Иван

    22 0 Отговор
    Миналата седмица беше между 3 и 5лв? Другата седмица да очакваме ли да се вдигне на между 5 и 10лв?
  • 29 изпатил

    22 1 Отговор
    И да знаете: Имате ли паркет, сменени тръби, термоизолация и нов покрив ще ви вдигнат данъка на апартамента.
  • 30 Гост

    19 0 Отговор
    Нашите бедни, честни и безпристрастни строители вече са готови със списъците, кои сгради трябва да бъдат съборени, за да построят нови с 500 % печалба. Нека си публикуват списъка. Повечето фирми за обследване са си техни, а на другите ще платят предоволно и готово. Ще се издадат веднага становища за негодност на посочените от тях сгради. Има сгради, които са опасни, но ако не са на апетитно място, няма за какво да ги събарят. Ето така ще ни оставят на улицата.
  • 31 Пламен

    24 0 Отговор
    Фирмите за "обследване" Държавни ли са, или" Наши фирми"? Как точно ще стане тая мушенгия? /измама/? Това е само 'проба', да видят дали ще си трае Народа. Ми, няма как да стане! ЯСНО?
  • 32 Тази

    22 1 Отговор
    Пасмина ще ни затрие! Тези търтеи само смучат народа. Докога ще търпите овце?
  • 33 Щерион

    17 1 Отговор

    До коментар #23 от "Яко":

    Тепърва идва ужасът! Голямо клепане междусъседско предстои.
  • 34 шопендар

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "един от многото":

    тази бомба е заложена юли 2007 година,по време на тройната коалиция,а спомня ли си някой кои бяха в тази коалиция
  • 35 Гошо

    23 0 Отговор
    За един приятел питам:
    1. Готова ли е държавата с кадастралната карта, срока беше 2015 ако не се лъжа?
    2. Ако не е как ще стане паспортизацията?
    3. Какво означава ОБСЛЕДВАНЕ и как точно ще се извърши то?
    4. Незаконните цигански коптори ще преминат ли през тази процедура и как ще стане тая работа, кой ще плаща?
    5. Нормите за противоземетръсно проектиране са приети много преди 1999 защо трябва да се обследват тия сгради, които са проектирани и изпълнени по тия норми т. е. ДПК ги е въвела в експлоатация?
    6. Как става ценообразуването, какво получавам срещу тия 4-8 лева на квадрат?
    7. Някой от тези (безименни) ЕКСПЕРТИ знае ли как се ОБСЛЕДВА панелка, знае ли, че панелите се заваряват, знае ли как се ОБСЛЕДВАТ заварки?
    8. Кой стои зад лицензираните фирми?
  • 36 Чичо Митко

    13 1 Отговор
    Направо давайте 2000 евра квадрата за обследване. Няма да ви купим новото мухлясало строителство с 10 годишен срок на годност. На мутри пари не даваме и не ни е страх от вас.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Gen Gurko

    16 0 Отговор
    Нямам никакво намерение да допускам хора в собствеността си. Това е рекет и беззаконие. Нищо на никого няма да плащам, а после ще се съдим с години. Нямам бърза работа и накрая ще спечеля. Точка.
  • 39 Русенец

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: механично съпротивление; устойчивост и безопасност при пожар; хигиена и здраве; околна среда; достъпност и безопасност при експлоатация; ------- Е, в проекта на сградата няма ли ги тези неща, бе? Ако ги няма, как е правен този проект и защо му се вика ПРОЕКТ? Без тези данни, то не е проект, а си е просто дюлгерска скица. Всичко това го има в проекта, но некадърните ви архитекти, на общинска хранилка, не знаят как да гледат чертежите. Защото са с купени дипломи, уредени на службица. Сега ние ще плащаме заради вашата шуро-баджанащина.
  • 40 Русенец

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а понякога и ремонти на тръби, дограми и кабели. --------- Оппааа! Тука стана още по-интересно. Значи, при заснемането ще се реши, дали трябва задължително да правя ремонт, да сменям дограми, кабели, тръболяк..... Значи не говорим само за паспорт, за някакви си 500 лв. ТУК ГОВОРИМ ЗА ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ, ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ РЕМОНТИ, ПО ПРЕДПИСАНИЕ НА ИЗНУДВАЧИТЕ!!!!
  • 41 Русенец

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Времето ще покаже възможността на хората дали ще могат да се справят с тези определени от доклада мерки -------- И като се види, че не могат, какво? Пращате ЧСИ да им вземе жилището, ли? И после хората ще могат пак да си живеят в него, но ако плащат наем на общината, ли? Защото, то (жилището им), вече няма да е тяхно, а на общината, заради измислени задължения в размер на десетки хиляди.
  • 42 Русенец

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: как всички блокове ще направят изследване с тези машини? ------ Няма грижи. Ей ся измисляме една поръчка за закупуване на 100 машини. Фирмата на едно "наше момче", ще ги внесе набързо. Вожда ще отпусне средства от хазната. Тя бащиния.
  • 43 Русенец

    14 0 Отговор
    Това е ненужен за мен документ. Информацията, която ви трябва, е описана в проекта на жилището ми. Ако не го пазите - ваш проблем. Вие си го правете, за ваша си сметка. Аз нямам абсолютно никаква полза от тези ваши паспорти. Те са само оправдание за поредният масов рекет над изстрадалото ни население. Ако се намери един адвокат, който да заведе колективен иск срещу тази интрига, веднага се включвам в списъка на ищците.
  • 44 българин

    0 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изискването е на Европейския съюз, а срокът няма да бъде удължаван, тъй като това вече е сторено три пъти.

    Коментиран от #45

  • 45 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #44 от "българин":

    А пише ли дали европейския съюз иска хората да плащат за това, или е задължение на общините да осигурят тези паспорти от бюджета?
  • 46 Язе

    8 0 Отговор
    "механично съпротивление" баааа кво е туй чудо бе, ще ми натискат къщата ли, ще я огъват ли, ще я опъват ли или ще я усукват, умират да измислят идиоти ни! Утре ще му скимне на някой идиот, че трябва да се изследват водопроводите за амперова еластичност на студените заварки и ще трябва да плащам!?
  • 47 Тука

    10 0 Отговор
    Ще падат правителства. Това са 2-3 милиарда лева от хората директно в шкафовете.
  • 48 Матей

    7 0 Отговор
    Малко ли са им парите от бюджета и еврофондовете,та искат да ошмулят всичко наред и то с по една сериозна сума.Нереално къс срок е за каквото и да е обследване на сградния фонд изцяло,това са милиони жилища,откъде ще намерят толкова екипи от специалисти,И ТО КАКВИ СПЕЦИАЛИСТИ,ТОВА ТРЯБВА ДА СА СПЕЩОВЕ,БАШ МАЙСТОРИ И С АПАРАТУРА И ПР. И ПР.д АНЕ ГОВОРИМ за документацията,там администрацията навярно ще се справи.но откъде пари,много хора само ще разперят ръце.Ще ги набутат в борчове към банки,без да ги питат,така ли?Това е безобразие и пладнешки грабеж!Стягайте се за съпротива,това вече не се трае,тия кръ-во-пий-ци са загубили всякаква мярка!

    Коментиран от #53

  • 49 Матей

    6 0 Отговор
    Всяка сграда в стараната е правена по някакъв план и чертеж,има си акт 16 и нот.акт,какво повече!?Това с паспортизацията е узаконен грабеж,такова нещо не се чуло и видяло по света,какви са тия техни изобретения.Загрижили се много за хората да не им падне нещо отгоре,Хайде де!такива крокодилски сълзи по-малко не може ли да са?В Истанбул като им падат сградите наред при земетресения,те какво да направят ,така са ги построили и всеки собственик лично си носи последствията,няма да падне на главата на чиновника ,я!И в крайна сметка тая работа няма да я бъде,абсолютно е нереалистично,граничи с абсурда и ще има този път масово брожение.
  • 50 Георги

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    Блока, не жилища!
  • 51 Бързите кредити

    4 0 Отговор
    ако нямате пари за паспортче елате при нас... па ако не ни върнете 200% от заема ще ви земем апартамента
  • 52 ПСР

    5 0 Отговор
    Това безобразие трябва да отпадне!
    Вижте,за каква гербаджийска щуротия иде реч.С парите на всички нас,се направиха хиляди реновации/саниране на стари панелки-те са ползвали обществен ресурс,но няма да плащат 4-8 лева на м.кв.Останалите,които нямат подобната"екстра",ще вадят по 500 лева от прокъсания си джоб,за да бъдат"обследвани"!!!Това нещо,във всяка цивилизована Държава,отива на съд,след което отпада.Абе,няма ли Омбудсман,адвокати,активисти,които да отчетат тази уникална несправедливост?!

    Коментиран от #54

  • 53 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Матей":

    Целта е да ни натресат по един як заем и всички да се заробим към банките. Като нещем живот на кредит, ще ни го набутат насила.
  • 54 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "ПСР":

    Чул ли си някоя от кандидат-партиите да каже, че ще отмени паспортизацията, ако дойде на власт? Никоя партия няма да я отмени. Който и да спечели ще продължи дрането.
  • 55 Бивш левскар

    4 0 Отговор
    Просто кражба- гарантирано от ГЕРБ. Гласувайте мишоци.
  • 56 Стефан Петров

    4 0 Отговор
    Тези паспорти ще доведат до невиждана бъркотия и тотален рекет, защото, какви изисквания ще се предявят към къщите, строени преди 1944 и да не говорим за възрожденските, които са паметници на културата и за тях няма и не може да има документи в общините и по тях нищо не може да се прави. Те не отговарят на никакви днешни изисквания Какво ще се прави със стотиците къщи, строени в периода 1920-1950г., много от които нямат дори нотариален акт. Дори в момента стотици блокове в градовете и хиляди къщи по селата нямат строителни книжа в общините. Моя блок е от 1962г. и при проверка се оказа, че за него няма никакви документи. След паспортите ще започне рекет над хората- да си сменят дограмата, да си сменят тръбите, ел. инсталацията и т.н. -все неща, струващи хиляди левове. В момента блока на моя позната е рекетиран да си смени асансьора. Нов асансьор струва 40-50 000лв. В Русе например около 25% от жилищата са празни. Ако собствениците им не си извадят паспорти ще трябва да го направи общината, но това значи тя да намери 4-6 милиона лева за тях, които ги няма. Ще има и други глупости, които ще скъсат нервите на хората бъдете сигурни.