7 Март, 2021 12:03 6 655 11

Половината купувачи трудно намират достъпни жилища

  • нидерландия-
  • жилища-
  • цени-
  • купувачи-
  • мнение

Цените във Нидерландия остават високи

Половината купувачи трудно намират достъпни жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки втори купуват на жилище в Нидерландия, изпитва ценови трудности при покупката на имот. Близо 25% от анкетираните от компанията I&O-research, желаят веднага да придобият апартамент. 50% от потенциалните купувачи заявяват, че им е било трудно да намерят жилище с месечен наем под 750 EUR или като алтернатива да купят такова на цена под 400 000 EUR.

Високите цени на имотите, които не падат дори по време на пандемия, се обяснява с факта, че на пазара няма достатъчно предложения. Към днешна дата предложенията са под 28 000. Така например, през 2009 г. по време на финансовата криза техният брой е бил над 122 000.

Ниските лихви по ипотечните заеми и фактът, че пандемията не засегна всички сектори в еднаква степен, също допринасят за това цените да останат високи.

Две трети от респондентите са на мнение, че жилищните кооперации не правят достатъчно за това жилищния пазар да остане „справедлив“. Те смятат на хората със средни доходи трябва да се отделя специално внимание.

След темата за опазване на здравето в добро състояние, потенциалните купувачи поставят тази за изборите. За последните 3 години вълненията по повод жилищата се е удвоила. През 2017 г. 14% от респондентите заявяват, че жилището остава най-важната тема, сега този показател е нараснал до 28%.

Близо 70% от анкетираните са на мнение, че трябва да се строят по-големи жилища, в противен случай цените ще продължат да растат. За мнозина се оказва привлекателно и решението за префасониране на офис площите в жилищни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    31 1 Отговор
    Жилище? Мисия невъзможна. Миризлива и мухлясала панелка в покрайнините на Пловдив = 80 хил. лева. А то...дупка...приличен апартамент на прилично място - между 150 и 300 хил. лв. Непосилно за работещ човек, без изтегляне на загробващ заем доживот.
  • 2 РАДИО ЕЛТО

    14 0 Отговор
    Кликбайт заглавие. Аман от псевдо журналя

    Коментиран от #4

  • 3 Германия и Холандия

    11 4 Отговор
    са 2 държави което 70% от население няма собствено жилище!!!! Най-малко от западните държави - сега искам да чуя пак от заблудените разбиращи от всичко буларистанци колко е велика Германия
  • 4 Ти какво

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    очакваш от този аматьорски новинарски сайт??
  • 5 Русенец

    8 4 Отговор
    С новата глупост, с паспортите, никой няма да се набута с жилище сега, баш когато ще го обуят да плаща хиляди за подмяна на тръби, кабели и дограми, по предписание на комисията, по заснемането.
    Тази и другата година пазар не чакай.

    Коментиран от #7

  • 6 Баро

    4 8 Отговор
    Който може купува който не може ми плаща наем
  • 7 Оооо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    На жилища масово струващи по 300-400х лв, едва ли ще повлияе паспортизацията...
    На апартаменти в малките градове по 20 Х лв едва ли ще искат по 1-2 Хил за паспорти... та всички ще си е на мястото. Мей ми хареса един извод от статията - че ако продължат да правят маломерни жилища - цените ще вървят все нагоре.... има много логика в това ...

    Коментиран от #9

  • 8 Fridrih

    6 0 Отговор
    Мислех за апартаментче, ама статията ме отказа...

    Коментиран от #10

  • 9 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Оооо":

    Новите жилища няма да я усетят. За тях има всичко: проект, документация, нови тръби и ел мрежа, нова дограма..... Но най-старите жилища, онези, на които им ги няма документациите в общините, ще трябва да сменят. А смяната ще струва хиляди. А в тях живеят хора, които не могат да си го позволят. Е, за щастие, имаме предостатъчно кредитори, които "щедро" ще услужат с едно заробване на всеки българин. Като нещем живот на кредит, ще ни го набутат насила.
  • 10 Русенец

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Fridrih":

    Само луд би си купил жилище сега. Ще го накарат да вади паспорт и да дава още пари. До краят на 2022 изтича срокът за паспортите. Дотогава са задължение на сегашните собственици. След това прехвърлянето на жилище няма да е възможно без паспорт. Който иска да продаде, ще трябва да си го набави. Има почти 2 г затова.
  • 11 Кирчо

    1 1 Отговор
    Такива аналогии са безсмислени и глупави.Никъде не се строят такива бетонни чудовища,а безумното презастрояване е български патент.Тук всичко ще рухне до 1 година.