9 Март, 2021 13:21, обновена 9 Март, 2021 15:06 7 716 37

Едно скъпо удоволствие за всеки собственик

  • технически паспорт-
  • дигитален дневник-
  • обследване-
  • цена-
  • домакинство-
  • финанси

Дигитален дневник при издаването на технически паспорт

Едно скъпо удоволствие за всеки собственик - 1
Снимка: М. Богданова ©

Задължителните техническите паспорти на сградите ще са скъпо начинание за много пловдивчани, показа проверката на "Хоризонт".

Хората се притесняват също, че процедурата ще се усложни много, ако необходимата документация липсва в общинските архиви. Недоволстват също, че трябва да се провежда за целта и общо събрание на етажната собственост, както и че ще трябва да избират оторизирани фирми, които да извършат обследването.

Техническите паспорти на сградите трябва да бъдат изготвени до края на следващата година. "Наредбата, която урежда сградните технически паспорти е от 2006 години, така че хората трябваше досега да знаят за какво става дума, но и държавата досега не се погрижи и самите държавни сгради да имат технически паспорти", коментира темата в "Хоризонт до обед" инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството.

"Виждам, че повечето хора се чудят къде е документацията за целта. Затова нашето предложение е да се направи Дигитален сграден дневник. Върху това работи и самия Европейски съюз.

Но според мен за година и няколко месеца няма да успеем да завършим целия процес по паспортизация. Ако в плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства, ако има дигитализация на продукта, или ако държавата първоначално осигури съответния кредитен ресурс, за да бъде изпълнена тази дейност, после парите да се връщат от домакинствата през данъци или друго, но в дългосрочен план, тогава може да се изпълни паспортизацията" , каза още експертът.

Той допълни , че макар хората да негодуват един паспорт на собствеността е от полза за самия собственик - те могат да контролират състоянието на сградните инсталации, асансьори, ремонти, поддържка, застраховки, ако не могат - те да се освободят от него.

"Държавата трябва да подпомогне само тези, които са в крайна нужда. Защото в крайна сметка се грижим за автомобилите си, така че трябва да се погрижим и за апартамените си."

Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството посочи още, че всяка една етажна собственост, която няма технически паспорт и енергиен сертификат, не може да участва в държавни програми за енергийно ефективно обновяване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ измама винаги

    117 1 Отговор
    Предстои най-големия държавен рекет и грабеж за този век ?

    Коментиран от #4, #10

  • 2 честен ционист

    86 5 Отговор
    Как иначе ще ви конфискуваме апартаментите и раздадем на новите гости от Магреб, Афганистан и Ирак?
  • 3 др Гей Билтс

    62 5 Отговор
    Ваксинираните ще се освобождават от задължението да вадят паспорти за апартаменти, щото просто няма да им трябват след 6м.
  • 4 Фокус

    60 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ измама винаги":

    Мисля, че доброзорното пенсионно във фондовете е доста по-голям рекет и грабеж, но и от това ще се заформи добра хранилка.
  • 5 ПСР

    83 0 Отговор
    Целият този фарс,цели само и единствено да се съберат адски много пари от населението.Да се образуват адски много нерви и хаос.И никаква друга"полза",не виждам.Пари и само пари-в правилните фирми и за правилните партии.
  • 6 Ще видим

    68 0 Отговор
    Очаквайте наскоро - на всеки жител на България да се състави родословно дърво. за целта са създадени оторизирани фирми които само срещу скромната сума от 1000 лв ще ви направят родословно дърво до девето коляно.

    Коментиран от #23

  • 7 Питанчо

    37 0 Отговор
    A някой може ли да ми разтълкува заглавието !? Кефлийско звучи някакси герб-дпс ?
  • 8 Пончо

    45 0 Отговор
    Поредния ГРОБарски грабеж
  • 9 Павел пенев

    45 3 Отговор
    Само построените след 1990 год. сгради да имат задължителни технически паспорти. Тези построени при социализма са доказали своята устойчивост. Макар че това си е жив рекет.
  • 10 Емил

    6 35 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ измама винаги":

    Толкова сте примитивни и тъпи, че ГЕРБ не ви обръщат внимание! Вие сте бълхите на слона!

    Коментиран от #26, #29

  • 11 Мафията в действие

    40 2 Отговор
    Това изнудване на "матряла" е в услуга на строителната мафия! С какво ще помогнат на хората тези безумни решения? Явно адвокатите вече са доволни от мафиотите и отстъпиха терена - и другите да лапат. И нека е ясно - при соца имаше контрол, а сега се плаща и няма никакъв контрол. Безумни инициативи на облечени с власт идиоти! Хора, мислете за кого гласувате!

    Коментиран от #22

  • 12 Монтанчанин

    38 0 Отговор
    Народе давай да се дигаме на въстание това вече не се търпи,сека една стотинка сакат да ни земат.

    Коментиран от #21

  • 13 Бай Шиле

    43 0 Отговор
    Когато видя паспортите на къщите в Столипиново,Максуда и Филиповци ще поръчам паспорт на моята.Дигитален при това.

    Коментиран от #30

  • 14 може ли

    23 0 Отговор
    Да ви ба ма гер.
  • 15 КГБ

    22 1 Отговор
    Не бойте се братя! Пет дни преди изборите ТОЙ ще обяви,че тази идиотия е измислена от Станишев и ще я ОТМЕНИ! /за десетина дни,после пак ще си важи/.

    Коментиран от #20

  • 16 Бай Шиле

    0 33 Отговор
    Най после и ние да станем нормална европейска държава! Браво!

    Коментиран от #19

  • 17 Бай Шиле

    33 0 Отговор
    От строителната мафия вече разлистват ценоразписа на Бентли.
  • 18 Гост

    35 0 Отговор
    Казват, че техническите паспорти са по предписание на ЕС. А ЕС предписал ли е собствениците да плащат за тези документи, или те са задължение на общините, от бюджета?
  • 19 Гост

    26 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Шиле":

    Сега остава да задължиш всички да караме и нови коли, за да сме като европейска държава. После ги научи да не се оплакват от пенсия 150 Е, а да целуват ръка на вожда, който ги държи с най-ниските заплати в Европа.
  • 20 Гост

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "КГБ":

    Ще отмени друг път. Никоя партия не обещава да отмени този планиран обир. Всеки, който поеме властта ще ни дере по тази схема.
  • 21 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "Монтанчанин":

    С теб съм. Ще доведа още 30 човека.
  • 22 Гост

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мафията в действие":

    Не говори глупости, като не си видял нищо от соца. Тогава имаше конторл и то много по-добър от сега. Имаше БДС, което до ден днешен е с по-строги предписания от тъпото им модерно ИСО. И тогава лабораториите изследваха всяка капка мляко и всяка бучка сирене. А сега ядеш имитиращи продукти и ГМО плодове и зеленчуци.

    Коментиран от #27

  • 23 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ще видим":

    Е, поне тогава ще се види колко са ту*ци ту*ците ни.
  • 24 Гост

    27 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: така че хората трябваше досега да знаят за какво става дума ------- Как да го знаят хората? Откъде да го научат? Да не са абонирани за държавен вестник и да си го попрехвърлят всяка сутрин, с кафето? За предизборните си лъжи може да се показвате по ТВ, по 10 пъти на ден, а да известите хората за паспортите не можете, така ли?

    Коментиран от #28

  • 25 Русенец

    29 4 Отговор
    Паспортизацията ще доведе до две неща, които западът обожава: Първото е, че много българи ще останат без жилища и ще заживеят под наем, като западняците. Второто е, че който не се раздели с жилището си, ще се зароби с кредит към някоя банка, за да изплаща ремонтите, предписани му от комисията по заснемането. Но нищо, важното е, че на магазина ще имаме целогодишно ГМО банани и боядисани портокали.
  • 26 гербераст зад всеки храст

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    А такива, като теб са онова нещо, което живее в оная работа на бълхата, нали !
  • 27 Не бързай!

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Всъщност няма разминаване в мненията ни! Имам добра представа от соца - тогава съм "навъртял" над 20 години стаж. И знам добре какво е БДС... Аз твърдя, че сега за всичко си плащаш и никой нищо НЕ проверява. За справка - гордоста на Боко - днес реже лентата на магистрала, а тя вече се ремонтира! Продънена територия, овладяна от мафия, спазваща плана Ран ът!
  • 28 Мисирка

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Такива неща се съобщават, ако ТОЙ разреши! И редактора няма да пусне такава новина, защото ще остане безиздание, или работа! Мафиотизирана демокрация.
  • 29 сложи

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    едно"Д" пред името си и ставаш пълно олицетворение на същността си. Такъв ли си, правиш ли се или си платен трол?
  • 30 Те ще

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Шиле":

    минат метър, но за българите пощада няма да има. Не забелязваш ли геноцидът, провеждан на нас от 90-те години? Всяко едно правителство сляпо и стриктно изпълнява планът ран-ът.
  • 31 българин

    10 0 Отговор
    всичко това е поредната рекетска атака от страна на държавата. буди интерес позицията на една "асоциация за изолация в строителството". този процес-санирането не е ли една основна част в строителството на дадена сграда?? а какво ще стане с тези граждани, които са санирали апартаментите си за собствена сметка и сами и до сега контролират състоянието на сградната инсталация, без участието на "асоциацията"?
  • 32 гост

    9 0 Отговор
    Това е работа на общините. Обикалят с главния архитект и разясняват, правят списък с необходими документи и ги предоставят на всеки домоуправител. Не е ли изпълнено това, няма никакво морално основание за глоба или акт. Все едно държавата да те глобява за липса на книжка, а самата държава да не знае как да ти я издаде и какви документи ти трябват. Какво ще се промени след това и толкова ли е важно, че да се всее страх и стрес? Или идват избори и трябва да се разсейва вниманието на избирателите?
  • 33 Конник

    9 1 Отговор
    Това е Европа! Гнила, 2000 годишна робовладелческа формация с римско право на робовладелците. Ние сме крепостни и собственост на господаря-държавата. Тя, държавата е собственик на всичко в България: хора, автомобили, сгради итн. Крепостният акт или така наречения нотариялен акт е формална лъжа. Можеш ли да се откачиш от парно в панела - не! Вижте статистиките за национален фонд на жилищата? Защо национален а не частен? Щом е национален нека държавата плаща за паспорти на сградите. А какво е тгава Акт 16?

    Коментиран от #36

  • 34 Това

    12 0 Отговор
    с тия паспорти сега ще е само началото на рекета. Следва подновяване на всеки 5 години . Неуморните калинки от ГЕП са факири в измислянето на всякакви такси и таксички, затова и чекмеджето винаги ще е натъпкано, а ние като добри овци докрай издоени и остригани .
  • 35 Тази

    5 1 Отговор
    измамна схема е едно от най-големите доказателства, че такава държава наречена България съществува само като географско понятие....за всички чужди грешки ние пак трябва от нашия джоб да плащаме....МРЪСНИ ФАШИСТИ И КОМУНИСТИ
  • 36 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Конник":

    За това, че не можеш да разкараш тръбите на ТЕЦа от дома си, ще благодариш на Филип Димитров.
  • 37 Бой по измамниците

    2 0 Отговор
    Инж. Йордан Николов мошеник долен мръсен и другите крадци кат теб