10 Март, 2021 09:21 5 292 4

Как се купува къща за 1 евро

  • италия-
  • село-
  • къща-
  • население-
  • привличане-
  • програма-
  • 1 евро

Къща за 1 евро в красива Италия: с такива оферти малките населени места се опитват да привлекат нови жители

Как се купува къща за 1 евро - 1
Снимка: Shutterstock

Преди четири години община Фабрике ди Верджемоли в Тоскана взе нестандартно решение: да продава местни къщи срещу символичната цена от 1 евро, за да привлече млади хора и да сложи край на обезлюдяването. Населеното място се намира на около 18 километра от провинциалната столица Лука и има едва 800 жители.

Много от къщите там пустеят от десетилетия - или собствениците им са напуснали региона, или наследниците им нямат достатъчно финансови средства, за да ги поддържат така, че да станат отново обитаеми.

Какво трябва да се знае

Много от къщите са изцяло запуснати и се нуждаят от основно саниране. А онези, които ги закупуват срещу 1 евро, поемат задължението да санират имота на свои разноски. Те са длъжни да започнат ремонта в рамките на три месеца след получаването на разрешително за строеж, а всичко трябва да е приключило най-късно след три години.

През тази година ще стартират ремонтите на общо 40 къщи във Фабрике ди Верджемоли. Една от тях е на бразилеца Дъглас Роке, който вече се подготвя за преустройството на купения от него дом. Преди две години 23-годишният мъж прекарал отпуската си в Италия и спонтанно решил да купи къщата в Тоскана. Предстои му да замени 12-милионния Сао Пауло срещу миниатюрното Фабрике ди Верджемоли. Брат му също вече си е купил къща там.

Покупките на имоти обаче не винаги протичат гладко. Често срещан проблем са неизяснените отношения на собственост. Нерядко къщите принадлежат на многобройни наследници, някои от които са емигрирали или вече не са сред живите. „Случва се и друго: след покупката на къщата внезапно се появява неизвестен собственик или наследник и предявява претенции към имота“, обяснява журналистката Силвия Маца, която активно е проучвала темата за запуснатите къщи.

Друга неприятна изненада може да настъпи, когато новият собственик получи първата сметка за данъка върху имота. Обикновено държавната оценка е много по-висока от заплатената символична цена от 1 евро. Затова и сметката за дължимия данък може да се окаже неочаквано висока. Поради тази причина общините в много региони на Италия влизат в ролята на посредник и оказват помощ при преодоляването на някои бюрократични препятствия.

Нов живот

Къща за 1 евро: много населени места в Италия междувременно предлагат такива оферти. В около 25 общини в страната в момента се продават къщи на цена от 1 евро нагоре. Този проект цели не само да спре обезлюдяването на малките населени места, но и да съживи туризма. Защото новите собственици биха могли да превърнат пустеещите къщи в бутикови хотели или в обекти за селски туризъм. А това на свой ред ще осигури допълнителни работни места в регионите.

Всички пустеещи къщи във Фабрике ди Верджемоли междувременно са вече продадени. Кметът Джанини се надява, че скоро броят на жителите сериозно ще се увеличи. И че във Фабрике ди Верджемоли отново ще закипи живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчо Зелев

    2 3 Отговор
    Едно време от Германия са имигрирали евреите
    .....................
    а сега Християните :)))
  • 2 бокошкафа

    3 2 Отговор
    с една банкнота може да си взема 500 къщи я че язе моа се взема цела италия сицилия и целио мафия там бе
  • 3 Обикновено тези

    12 1 Отговор
    къщи са за такъв ремонт, че по-евтино ще ти е да си построиш нова, вместо да ремонтираш. Отделно са паметници на културата и ти налагат как и какво да се ремонтира с какви материали и сертифицирана строителна фирма за културни обекти на която цената е тройна. Така, че далаверата с къщите за 1 евро си е чиста измама и набутвация. Другата врътка е, че много къщи нямаш право да ги отдаваш под наем, а са само за лична употреба. Тогава пак гризваш дървото.
  • 4 един от многото

    2 0 Отговор
    Със едно евро!