Last news in Fakti

16 Март, 2021 19:23 4 381 0

Покупката на жилища от чужденци при съседите

  • турция-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • жилища-
  • имоти

Турция получи по-малко пари от продажбата на чужденци

Покупката на жилища от чужденци при съседите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Едва 81 222 жилища са били продадени в Турция през февруари тази година, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Това е с 31.6% по-малко спрямо същия месец на миналата година. От тях 24 737 са покупки на имоти от първичния пазар, а останалите – от вторичния. Най-много сделки са били продадени в Истанбул – 19.6% от всички, или 15 929 апартамента. Второто място е за Анкара – 7757 сделки. В ТОП 3 влиза и Измир с 4964 покупко-продажби, съобщава изданието Hurriyet Daily News.

Що се отнася до сделките с чужденци, то през февруари на тях са били продадени 2964 обекта в цяла Турция. Това е с 26% по-малко на годишна база.

Истанбул е на първо място и в класацията на най-много на брой продадени жилища на чужденци – 525 имота. Вторият град, който те са предпочели за придобиване на имот в южната ни съседка е Анталия. Третият – Анкара.

Гражданите на Иран остават най-големите чуждестранни инвеститори в недвижими имоти в Турция. През февруари те са придобили 477 имота. Иракчаните остават на второ място с 432 купени апартаменти, а трети са руснаците – 259 сделки. В ТОП 5 влизат афганистанците и казахстанците, съответно с 230 и 119 придобити имота.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА