17 Март, 2021 10:29 3 664 4

Поскъпването в тази екзотична дестинация продължава

  • тайланд-
  • жилища-
  • къщи-
  • цена-
  • пандемия-
  • пукет

С над 3% поскъпнаха имотите в Тайланд за 2020 година

Поскъпването в тази екзотична дестинация продължава - 1
Снимка: Shutterstock

С 3.08% поскъпнаха цените на имотите в Тайланд през 2020 г. спрямо 4.88% година по-рано и 2.76% през 2018-та. През последното тримесечие на миналата година стойността на недвижимостите се е понижила с 0.22% спрямо същия период на 2019 г., сочат данните на специализирания сайт Global Property Guide.

С 5.7% са се увеличили необслужените кредити през миналата година, достигайки до 108.5 млрд. USD, след ръст от 5.2% през 2019 г., сочат данните на Централната банка на Тайланд (BoT).

В момента в страната се наблюдава активно жилищно строителство. По данни на BoT, през миналата година броят на пуснатите в експлоатация кондоминиуми се е увеличил с 21.6, до 86 117 единици. В района на столицата показателят се е увеличил с 37%, до 57 544 единици.

Цената на квадратен метър жилищна площ в Бангкок е 3640 USD. Жилище с площ от 120 кв.м. може а се купи средно за 436 560 USD, а да се отдава под наем срещу 1840 USD на месец. Така годишната доходност е 8.05%

„В разгара на пандемията пазарът на недвижими имоти в Тайланд се чувства доста добре на фона на някои развити пазари“, казва Олга Катрич, директор на подразделението „Международни проекти“ в консултантската компания Savills. Вътрешното търсене е относително стабилно, което държи цените високи и не позволява обезценяване на имотите. Това в най-голяма степен важи за имотите в столицата. На пазара там се наблюдава свръхпредлагане, особено в големите жилищни комплекси. Очевиден е недостигът на нискоетажни постройки, включително къщи и таунхаус имоти в Голям Бангкок. Именно и поради това тази част от пазара се разглежда като най-перспективна от инвеститорите.

Що се отнася до остров Пукет, цените на вече въведените в експлоатация нови имоти, „замръзна“ в очакване на туристи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 1 Отговор
    Тайланд не ме интересува от 2 години не мога да си продам апартамента май всеки купува жилището си в европа

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Сякаш тук не е България, а Азия. Пишат за имотите в Тайланд, но никакви новини за имотите в Тетевен, Трявна, Троян, Трън, Търговище и Тополовград.

    Коментиран от #3

  • 3 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    е кой луд да купува имоти в споменатите от теб градове (дупки)?!
  • 4 Кой го знае

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да инвестираш в държава,
    която пътува към Хималаите ,
    притисната от Австралия и Нова Зеландия,
    не ми се струва далновидно решение?
    Континента Антрактида се движи към Хималаите,
    Африка се движи къв Европа и затваря Средиземно море!
    Никой не знае , кога това ще се случи?
    Но че ще стане е без съмнение?
    Едно е ясно ,и нас не ни чака, нищо хубаво!