Last news in Fakti

25 Март, 2021 08:43 3 680 4

Промениха статута на атрактивни имоти около София

  • правителство-
  • промяна-
  • статут-
  • имоти-
  • решение

Ловчанската Света Митрополия получава правото да ползва безвъзмездно имот

Промениха статута на атрактивни имоти около София - 1
Снимка: БГНЕС

С Решение на правителството община Белово получава правото на собственост върху държавни имоти с площ 7264 кв. м в землището на село Дъбравите. Те са необходими за изпълнение на проект за закриване и рекултивация на общинското депо за твърди битови отпадъци в местност „Вучата могила", финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.". Основната цел на проекта е подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението.

Министерският съвет предостави правото на управление върху имот - публична държавна собственост на Агенция „Пътна инфраструктура" за нуждите на Национално тол управление. Имотът се намира в с. Момин сбор, община Велико Търново и представлява двуетажна сграда със застроена площ 149 кв. м.

„БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще продаде чрез пряко договаряне двадесет и два апартамента. Те се намират в гр. Русе и тяхната продажба ще се осъществи с настанените в тях наематели. С продажбата на недвижимите имоти, „БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще се разпореди възмездно с активи, които не са необходими за дейността на дружеството и от управлението на които няма съществена икономическа полза.

За публична държавна собственост бяха обявени седем имота, разположени на територията на с. Нови хан, община Елин Пелин, област София. Правителството предостави безвъзмездно тяхното управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Това ще позволи реализацията на национален обект „Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември”.

Министерският съвет прие и решение за даване на съгласие и определяне на условия и ред за учредяване на право на строеж върху имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на отбраната. Предмет учредяването на правото на строеж е поземлен имот, намиращ се в област Пловдив, община Пловдив, гр. Пловдив, район „Източен", бул. „Освобождение", с площ 9660 кв. м. С реализиране на процедурата по отстъпено право на строеж ще се осигурят жилища в гр. Пловдив, необходими за военнослужещите и цивилните служители на Министерството на отбраната.

Ловчанската Света Митрополия получава правото да ползва безвъзмездно имот - частна държавна собственост на ул. „Хан Кубрат" № 1 в гр. Ловеч, с площ 8590 кв. м, заедно с построените в него 8 сгради.За срок от 10 години имотът ще бъде ползван за обособяване на духовно-просветен център за религиозно ограмотяване, духовно усъвършенстване и разпространение на християнските ценности, пряк израз на основната дейност на църквата. Целта е центърът да се превърне в духовно средище и място за просвещение и утвърждаване на християнската вяра.

Поради отпаднала необходимост, правителството отнема от Министерството на земеделието, храните и горите два терена - публична държавна собственост в местност „Остров Белене", община Белене и ги предоставя за управление на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Имотите са част от поддържан резерват „Персински блата" и представляват обекти за предпазване от вредното въздействие на водите. Съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии цялостното управление, опазване, охрана и контрол на поддържаните резервати се осъществява от МОСВ.

С решение на Министерския съвет от Министерството на земеделието, храните и горите, поради отпаднала необходимост, се отнема правото на управление върху имоти в област Пловдив и техният статут се променя от публична държавна на частна държавна собственост. Имотите представляват три сгради в гр. Куклен, терен с две сгради в с. Войнягово, терен със сграда в с. Чешнегирово и терен с две сгради в с. Домлян. Те преминават в управление на областния управител на област Пловдив.

Министерският съвет прие също Решение за обявяване на имоти - публична държавна собственост, за имоти - частна държавна собственост и за даване на съгласие за внасянето им като непарична вноска в капитала на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов" ЕАД. Имотите не се ползват и не са необходими за дейността на Министерството на здравеопазването, но ще осигурят възможност болницата да изгради външна аварийна противопожарна стълба и съоръжение за достъпна среда на хора с увреждания към евакуационната стълба.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баят селю

    15 3 Отговор
    Властта тъпче чекмеджетата като за последно.
  • 2 SH BG

    13 3 Отговор
    ГЕПИ...!!!

    Като за последно...!!!

    Дааа...!!!
  • 3 Мнение

    10 1 Отговор
    Алчност без граници. Но за всички правилото е едно - накрая отиват в трапа. А размерът там е стандартен.
  • 4 Ери

    0 0 Отговор
    Тези ,които трябва да откриват и наказват измамите и престъпленията в корупционните схеми,са най-корумпирани!!!