Last news in Fakti

26 Март, 2021 10:18 3 307 5

Ключова инвестиция се бави 4 години

  • разлог-
  • комплекс-
  • инвестиция-
  • първа копка-
  • закъснение

Спортен мегакомплекс край Разлог остана на етап "първа копка"

Ключова инвестиция се бави 4 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

Четири години след подписването на концесионния договор за изграждането на спортен мегакомплекс край Разлог между кмета инж. Красимир Герчев и благоевградския бизнесмен Иван Чапов и две години след официалната първа копка теренът от 103 декара общинска земя, върху които трябва да бъде построен, все още стои празен. Въпросът многократно е засяган в социалните мрежи и от жители на община Разлог, тъй като времето минава, а строителство по така дългоочаквания от всички спортен мегакомплекс не започва. Тази година е и последната, в която концесионерът трябва да стартира строителство и да вложи в обекта на първия етап близа 8 млн. лева според концесионния договор, припомня struma.bg. В противен случай инвеститорът губи внесените гаранции, а община Разлог трябва да прекрати концесионния договор.

Дали ще се стигне дотам, все още не е ясно, но от община Разлог споделиха, че в неформални разговори концесионерът е дал уверение, че не е променил плановете си и възнамерява да реализира мащабната инвестиция.

„От негова страна имаме уверение, че ще стартира строителство, и се надяваме то да започне. Досега това, което е било дължимо като такси и гаранции към общината, е внесено”, каза заместник-кметът по строителството Иван Гюров.

Сумата, внесена от инвеститора досега, е почти 70 хил. лева. При подписването на договора той е внесъл 39 516 лв. като гаранция за изпълнението му, както и 20 хил. лева под формата на банкова гаранция. Отделно концесионерът е направил и 10 хил. лева първоначално концесионно плащане към датата на подписване на договора, а от тази година вече започва да дължи и годишните концесионни възнаграждения в размер на 7 хил. лева.

Самият концесионер и изпълнителен директор на дружеството Иван Чапов потвърди, че не са се отказали от проекта, дори намеренията са били работата да стартира на 15 март. Световната пандемия от коронавирус, която се отрази във всички сфери на икономиката, е една от причините строителството все още да се бави. Бизнесменът сподели, че служителите в компанията са приоритет към момента, но бе категоричен, че тази година строителството ще започне. Иван Чапов поясни още, че ще направят всичко възможно да изпълнят ангажиментите си според концесионния договор, а ако не успеят, ще си понесат негативите.

„Категорично не сме се отказали от намеренията си и ще започнем при първа възможност. Наложи се малко пренасочване на приоритетите, защото никой не е очаквал, че ще се случи нещо подобно. В компанията работят над 500 човека, които в момента са ни приоритет, но се надяваме съвсем скоро да стартираме. Ще започнем с изграждането на пет игрища с размери 105/68 метра според стандартите на УЕФА. Ще бъде направено и осветлението, което ще е подходящо за тренировки. Само за едното се предвижда осветление, което да е подходящо за излъчване на предавания на живо“, поясни Иван Чапов.

На практика според концесионния договор фирмата има една година, в която трябва да реализира строителство за 8 млн. лева, за да не търпи санкции. Концесионният договор бе подписан през март месец 2017 година и само преди дни започна да тече петата година.

Припомняме, че концесията е за 35 години и е за строителство на „Спортен комплекс“ в м. Байова борика, в землището на община Разлог, което трябва да бъде реализирано върху 103 дка общинска земя. В първия ден на пролетта през 2019 година бе направена и първа копка на спортния мегакомплекс, на която присъстваха зам. министърът на младежта и спорта Стоян Андонов и областният управител Бисер Михайлов. Тържественият водосвет бе извършен лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Тогава очакванията бяха строителството скоро да започне.

Дружеството на Чапов „Хидроенергийна компания“ АД спечели концесията за спортния комплекс с инвестиционно предложение от 29 629 130 лв. без ДДС, което бе с 10 хил. лева повече от първоначалната сума на концесията и от офертата на конкурента ѝ – софийският консорциум ДЗЗД „Пирин Спорт”, представляван от Никола Трайков. Добрата оферта гарантира на благоевградското дружество спечелването на концесията.

Според концесионния договор условията, които трябва да бъдат изпълнени от концесионера, са до петата година, или в първия етап от строителството, да бъдат вложени 7 905 000 лв. без ДДС, а през втория – останалите 21 724 130 лв. без ДДС.

В плана за застрояване на спортния мегакомплекс се предвижда изграждане на футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 6000 до 8000 места, направен според изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и обслужващи помещения. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги с по 10 паркоместа.

Предвидено е изграждането на още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 4000 места. Спортният комплекс ще разполага и с открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прасен Крадлев

    11 4 Отговор
    То няма кой да спортува . Младите бягат от България.

    Коментиран от #3

  • 2 Памбос

    3 8 Отговор
    Там да не дава акъл Мангърката ?
  • 3 Чичо Ти

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Прасен Крадлев":

    Чичо Ти Красен колко е направил за спорта у нас само не можеш да изброиш
  • 4 гадно

    9 1 Отговор
    Ами освен след построяването на тоя мегакомплекс да кандидастваме за организирането на ПЕНСИОНЕРСКА олимпиада.
  • 5 незнайко

    3 0 Отговор
    Строят се чужди молове !!! Строят се зали за спорт които стоят празни !!! Големите ни заводи обаче БЯХА ОГРАБЕНИ И ЗАТВОРЕНИ !!! Да "живее демокрацията", която ни направи ПИОНКА в ръцете на други държави !!! Нашето бъдеще не е никак светло !!!