Last news in Fakti

28 Март, 2021 10:43 9 317 9

Българско село се превърна в smart village

  • куртово конаре-
  • smart village-
  • проект

Куртово Конаре вече е част от умните европейски села

Пловдивското село Куртово Конаре вече е smart village - част от умните европейски села. Основната заслуга за това е на местното читалище „Любен Каравелов“. Служителите му работят близо една година по проекта. „В конкуренция на 734 европейски села, подадохме формуляр, който беше обемист и трябваше да представим идеи за развитието на нашето село, а също и много други неща. През юли 2020г. бяха избрани 16 селища, имаше 5 пилотни и така одобрените станаха 21. Тогава бе избрано българското село Брестово - обл. Ловеч - като по-малко и планинско/част от критериите/“, разказват участниците в проекта, цитирани от Trafficnews.bg.

„През септември дадоха шанс на всички останали да се включат, като сами изработят своя стратегия на селото. Работейки в екип и с редовни консултации с хора от общността - представители на кметство, бизнес, граждански сектор, изработихме нашата Стратегия за развитие на Куртово Конаре. Получихме отговор, че стратегията ни е сред още 19 - одобрена и впечатляваща, като по този начин ние ще бъдем включени в проект Smart Rural 21 и Куртово Конаре ще бъде на картата на умните европейски селища“, допълват те.

На втория етап са се регистрирали 185 селища от 23 страни от ЕС и 2 - извън ЕС. Темата за smart villages е актуална и заема своето място в Общата селскостопанска политика на ЕС. Оказа се, че само в България засега все още няма реакции и идея за включване в бъдещата ПРСР, но се надяваме да се осмисли ролята на местните общности и да се заработи в тази посока в близките няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    38 1 Отговор
    Само да не е "Умно село" по Доньо Донев.
  • 2 Санта Клаус

    47 0 Отговор
    "Добър ден! Откъде си, чичо?" Кой-аз ли? От Куртово Конаре съм, що? "Да не е онова село, дето е обявено за най-умното село в България?" Ааа, туй ли...кое ни е умното, е на-виж ме, паса магарето тука, хоремага затворен, кмета хич не го виждаме, няма асфалт, роми денонощно шарят по улиците като кръстосвачи и дебнат откъде какво да откраднат, бездомни песове се шляят навсякъде, мухи да искаш, комари, на селския ни овчар не му дреме да кара на паша дръгливи овце и похабени шилета...туй е в нашето село!

    Коментиран от #3

  • 3 провинциалист

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Санта Клаус":

    а за куртовска капия чувал ли си
  • 4 Хвалба

    24 0 Отговор
    А храсталаците измежду плочките стигат човешки ръст. Може би чакат някой робот да им почисти. Все пак това са обществени неподдържани площи, не просто частен двор.
  • 5 Пловдивчанин

    22 3 Отговор
    Пловдивските села са джунгла. Преди демокрацията бяха българска джунгла. Сега са индийска джунгла. Снимката не лъже.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 dfер

    4 1 Отговор
    кууууууууууууууууууууууурррррррррррррр смешковцииииииии
  • 8 Гост

    11 2 Отговор
    Всеки иска у големия град и селата запустяват.После ревете,че доматите са 5лв килото и ядеме боклуците на Европа
  • 9 Ангел В

    8 0 Отговор
    Куртово Конаре с тази кариера на 500м от селото е толкова "смарт" че лятото побелява всичко, все едно е валял сняг и улиците са тотал щета от тежките камиони.