Last news in Fakti

3 Април, 2021 12:33 9 425 35

Ето с колко скача месечният ипотечен заем

  • тихомир тошев-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • вноска-
  • пари

Кредитополучателите ще плащат средно с 50 лева повече

Ето с колко скача месечният ипотечен заем - 1
Снимка: Shutterstock

Между 20 и 50 лева месечно е оскъпяването на вноските за ипотечните кредити, които са били обект на частичен мораториум заради пандемията. "Вноските при отсрочените потребителски кредити също ще бъдат по-високи. Припомняма, че срокът, в който бе възможно частично или напълно да отложим своите задължения, изтече в края на месец март. Частичният мораториум за последните разсрочени плащания обаче изтича през декември", казва управителят на "КредитЦентър" Тихомир Тошев, цитиран от БНР. 1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края на февруари, сочи последната официална статистика на Българската народна банка (БНБ).

„Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение“, подчерта Тошев, акто допълни, че банките вече са готови с предложения за подобни ситуации. Той бе категоричен, че ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на май, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре веднага да потърсим банката.

"Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени", коментира кредитният консултант. Освен това, още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката. Затова той съветва, ако се наложи да договорим нова отсрочка, то тя да бъде максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване.

Над 90% от кредитополучателите обаче ще успеят да се справят с плащанията след мораториума.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодарете

    37 3 Отговор
    На бездарните управляващи.
  • 2 Верно ли?

    57 1 Отговор
    Е къф е тоа "мораториум" заради ковида,след като има промяна на вноските в бъдеще,разбира се чрез увеличението им?То тоя "мораториум" си е действал винаги и преди,когато кредитополучателя е изпадал във временно затруднение и се договарял допълнително с банката за отсрочка за сметка на увеличение на бъдещите плащания!
  • 3 tato

    47 4 Отговор
    Да живее ЛИХВАРСТВОТО (Банките) и АНАРХИЯТА (Демокрацията)
  • 4 Кое зависи

    19 17 Отговор
    От управляващите бе,зомбирания? Да контролират банкерите,и да им налагат ограничения,мораториуми,или да фиксират лихви,и процент печалба? Къде може да се случи изобщо? До момента само през Социализма е имало пълен контрол над банковата система.Защото има само една Държавна банка- ДСК, подчинена на БНБ.Тя регулира,тя определя кредитни линии,тя фиксира процент лихва.Както по депозит,така и по кредитиране.До 1989 г лихвата по депозитите беше фиксирана на годишна база-1,2 . И в селския филиал,и на Дондуков в столицата процента е еднакъв.Лихви по кредитите-2%. Това е! Единствено Китай си запази пълен монопол над банковата система.Централна Банка на Китай.Със сто процента държавна собственост,разделена на пет филиала.Напълно независими един от друг,но изцяло подчинени нс ЦБ.Там няма дори филиал на чужда банка.Затова се изстреляха в космоса за двадесет години.Там всеки филиал има строго фиксирани граници за дейност.Земеделие и селско стопанство ( производство,експорт- импорт) , индустрия и иновации в индустрията, вътрешни и чужди инвестиции ( но задължително само в Китай),при железни условия, Образование и технологии, Кредитиране на населението.Искаш да построиш завод- няма проблем.Държавата ти предоставя терен,но започваш от кота Нула с лични средства.Пускаш в експлоатация,но плащаш вътрешни данъци,като всеки китайски производител.И всеки превод навън минава през Тяхната банка.Не можеш да укриеш и един долар. Забранено е разплащания ,освен в юан.Без изключение

    Коментиран от #5, #7, #8, #15, #16, #28

  • 5 Инспектор

    23 8 Отговор

    До коментар #4 от "Кое зависи":

    ДСК не е държавна бе ахмак

    Коментиран от #13, #17, #19

  • 6 Фершел

    4 7 Отговор
    Тоа цървул пет лева да се обръсне няма за ДСК и лихви говори
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Буко Баламата

    24 1 Отговор
    А дали банките не Ви минаха с 200-та.
  • 10 ЕКСПЕРТ

    26 1 Отговор
    В момента имотния пазар е на изчакване и игра на нерви. Например качествен имот къща на село до голям град без ипотеки и други подобни се продава за кило злато. Който има кредити да му мисли.
  • 11 Реалист

    42 3 Отговор
    Много хора с ипотеки ще изгърмят.Два милиарда отложени кредити ! ! ! Май ще има яко падане на цените на имотите.
  • 12 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    11 14 Отговор
    Който се е набълбучил с кредити да му мисли. Но цените няма как да паднат защото има напечатани пари долари и евраци за трилиарди дето нямат грам покритие в нищо. Кухи пари. За какво са му на човек с имот кухи пари дето не стават и да си запалиш печката с тях ???

    Коментиран от #14, #23

  • 13 ТакаБеше

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Инспектор":

    Бе мани го тоя той не знае на кой свят живее, ами мани другото а такива като него са стотици хиляди в РБ и утре ще излязат да гласуват даже!!!!
  • 14 Хммм

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Броки, комисионната в мотики и кози ли я получавате? Що не печатате пари като е толкова лесно? Байдън ще вдига данъците, скоро и при нас.
  • 15 Верно ли?

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Кое зависи":

    В Китай има 5-6 мегаполиса,които може и да се се "изстреляли в космоса",ама всички останали населени места все още живеят в по-миналия век!Пътищата им малко по нашенски,караш по яка магистрала,отклоняваш се до селото(,което наброява стотина хиляди души) и след километър два просто асвалтирания път свършва,за да стигнеш до селото нормално.Оди на оризищата да видиш за къв беден начин на живот става на въпрос.

    Коментиран от #18

  • 16 Тъй ли?

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кое зависи":

    Ами ходи,живей и работи,развивай се в Китай,бре драги!Ама ако нямаш пари да инвестираш,да не се разсърдиш като те депортират на някое оризище?!То лъскавото сите го харесваме,ама "гнилоча" в задния двор всеки се опитва да го подмине бързо!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли?":

    Бедни села с оризища имаме и тук. А имаме ли богари мегаполиси, развити, колкото китайските?
  • 19 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Инспектор":

    Той ти говори за времето на соца, когато ДСК беше държавна. Много се радвам, че коментарът ти не е изтрит, въпреки обидата в него. Така всички ще могат да се насмеят на интелектуалният ти капацитет.
  • 20 Кризата идва

    16 2 Отговор
    Започна се, кризата идва 2008-2009
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 експерт човек

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    В тругия блок живее един такъв.Имота си е негов ама няма лев.Срещам го в магазина брои някакви стотинки.Ама миришеее та се не трае
  • 24 Абракадабър

    4 2 Отговор
    Скача с толкова , с колкото се пълнят чекмеДЖЕТАТА на ГлавниЯТ ни ВОЖд ли ? Майтап , бе , шегичка някаква !
  • 25 ЕВРЕИН

    7 1 Отговор
    Държавна КРЕДИТНА БАНКА която да озаптява алчните лихвари
  • 26 Българин

    6 0 Отговор
    През 2006г изтеглих промоционален ипотечен кредит при лихва 7.9%, а в началото на 2009г лихвата скочи на 11.4%.
    Сега да попитам колко процента са лихвите и високи ли са?

    Коментиран от #34

  • 27 Глад мизерия и болести

    4 2 Отговор
    Глад, мизерия и болести !!! Десетки хиляди ще умрат !!!
  • 28 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кое зависи":

    Уважаеми явно сте гледали много телевизионни предавания и се ровите в интернет.В НРБ освен ДСК имаше банка Електроника , Външнотърговска банка, а що се отнася до Китайската централна банка тя е Китайска ама друг път .
  • 29 бокотиквомразец

    2 1 Отговор
    Вече няма хлабаво, който не е гласувал за тиквичките ще види зор, подготвено е ,щом няма да е тиквата ще бъде трагедия!!! Ще се радвам за малко да се върне на власт ,след като изпразни и загроби хазната да видим как ще се справи .... След това и камъните в Банкя ,ужас...
    .
  • 30 Гост

    8 0 Отговор
    Ще видим свга след изборите ако няма стабилност накъде ще тръгнат лихвите и банковите продукти.Икономиката ми е интересно как ще работи! Цените на имотите и сделките ще е интересно как ще се движат ,защото ако има несигурност нещата ще се влошават.Но да почакаме и ще видим .
  • 31 Нане

    10 1 Отговор
    Сега тези 50лв. дето ги даваха за пенсионерите ще гледат да си ги вземат от ипотечния заем. Управляващите не губят а губи народа отново. А тези дето се продадоха за 100лв.... Абе глупаци вие сте национални предатели. Как ще живеете в близките години?!
  • 32 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    3 6 Отговор
    Като вдигнат данъците както ви се иска , нали и цените на НИ ще се вдигнат . Мислете малко бре. А умните собственици имат няколко имота и нямат ипотеки да им тежат. Поздрави.
  • 33 Софянец

    4 4 Отговор
    Имам няколко имота и гледам да купя още някой имот,да си вложа една част от парите.Парите ги яде яко инфлацията
  • 34 Читател

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Аз също изтеглих ипотечен кредит през 2006-та, лихвата ми беше около 7.8-7.9% - не помня точно. Когато лихвите тръгнаха нагоре през 2009-та, погасявах предсрочно при всяка възможност. И така през 2010-та прикл. с кредита. През 2013 изтеглих нов. Лихвата ми беше около 6% и в края на 2014-та започна да пада. В момента е 2%.
  • 35 Гост

    2 4 Отговор
    И аз изплатих кредит и забравих.Ама Ганчо не слиза от колата,пари за ядене,цигари и пиене има, и все реве.