Last news in Fakti

5 Април, 2021 15:17 2 599 7

Европейска столица се превръща в "умен град"

  • италия-
  • умен град-
  • рим-
  • проекти-
  • екология

Така Рим ще намали разходите си и ще създаде по-добра среда за жителите му

Европейска столица се превръща в "умен град" - 1
Снимка: Shutterstock

Общинските власти на Рим приеха план за превръщането му в "умен град" (Il Piano Roma Smart City). Той предвижда повсеместно използване на новите цифрови технологии и създаване на градска среда, адаптирана към нуждите на потребителите. Публикуваният проект съдържа 81 проекта, част от които вече се реализират. В тях са залегнали основните принципи на "умните технологии", които ще се ползват в италианската столица.

В плановете са посочени основните направления за преобразяване. Сред тях са сигурност, развитие на икономиката и културата, трансформиране на градската среда, туризъм, образование, социални проекти, енергетика, околна среда.

Проектът "Римска платформа за данни" ще събира и анализира вътрешните и външни данни, които касаят италианската столица. Това ще са публични данни. Планира се да могат да се правят експерименти с услуги и модели на сътрудничество с учреждения и частни лица. Крайната цел на проекта е да се подпомогне туризма и икономическото развитие на Рим, а също така да се повиши сигурността и да се предоставят нови услуги на обществото.

Платформата Star за обследване състоянието на пътищата в Рим е създадена за по-ефективно управление на авариите и плановите ремонти на пътищата на общината. С помощта на новото управление ще бъде създадена карта на пътищата, на които трябва да бъде възстановена настилката. Целта на системата е оптимизация на разходите за сметка на точното планиране на ремонтните дейности. Това трябва да намали разходите в бъдеще до три пъти.

В рамките на проекта Life-Diademe ще бъде пусната нова система на управление на уличното осветление, която цели намаляване потреблението на електроенергия с 30%, използване на по-малко ток. Мрежа от 1000 датчика, монтирана на експериментална площадка в квартала на Световния изложбен център в Рим, ще събира данни за шумовото замърсяване, движението на автомобилите и замърсяването на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    9 2 Отговор
    В умна Варна , в двадесет и първи век сутрин чакам по 30' на червено САМА КОЛА НА СВЕТОФАРА ‼
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец

    1 5 Отговор
    Любимият ми град, къде сме ние след фандъкова. Дойде ли гея от смърди София най много две алеи за колоездачи да направи и отчет след отчет и работа работа .... във фейсбук.
  • 4 Друга тема

    1 1 Отговор
    Нa Живкo oт Вaрнa му трябвa приятeлкa, зa в бъдeщe трябвa дa й нaпрaви дeцa, трябвa му и бизнec или държaвa !
    Пoмoгнeтe му, зa дa e дoбрe и тoй, мoля !

    Коментиран от #5

  • 5 Глей са

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Друга тема":

    За децата ще му помогна да ги направи,ама за бизнеса и държавата викай некоя мутра подръка с политик да е..
  • 6 Гик

    0 1 Отговор
    "Умен град" със "Тъпи Хора"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.