5 Април, 2021 17:55 22 463 25

Тук имотите свършиха

  • сащ-
  • жилища-
  • дефицит

Продажбите в САЩ падат, защото няма какво да се купи

Тук имотите свършиха - 1
Снимка: Shutterstock

Рязък спад в записите на жилища се наблюдава в САЩ. Към края на февруари 2021 г. те са спаднали с почти 30% на годишна база до рекордните 1.03 млн. обекта, сочат данните на Националната асоциация на посредниците (NAR). Средното време на продажба достигна рекордни нива от 20 дни.

Само за периода февруари-март 2021 г. продажбите са спаднали със 7%. При новите жилища сделките през втория месец на текущата година са се понижили с 18%, достигайки 9-месечен минимум. Според анализатори, една от причините е значителният брой на замразените проекти. Също така влияние оказаха и опасенията за повишаване цените на имотите и тяхната достъпност - лихвите по ипотечните заеми растат, а поради високото търсене продавачите вдигат цените.

"Днес пазарът на жилища в САЩ е най-силния за последните 40 години. именно сега е времето да се строят нови домове, тъй като търсенето многократно надвишава предлагането", коментира генералният директор на агенцията за недвижими имоти KB Home Джефри Мезгера. Първото тримесечие на текущата година за компанията е било изключително силно - продажбите са били най-силни спрямо което и да е първо тримесечие от 2008 г. досега. Към днешна дата няма американски град с "труден пазар" на недвижими имоти. Рентабилността на единица жилище е нараснала до 73% на годишна база, до 41 000 USD.

По данни на Bank of America по-високите разходи по заемите могат да понижат достъпността до жилища с 5-6% през текущата година, независимо от силния ръст на доходите. Поскъпването на строителните материали прави новите жилища по-скъпи. Въпреки това, строителните предприемачи запазват оптимизма си, отчасти и поради факта, че търсенето стимулира нова вълна купувачи - основната част, от които са от поколението милениуми.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шайба

    55 5 Отговор
    По-скоро сега е времето за дране на кожи,по-скъпи имоти от това няма накъде,ако не ви е станало още ясно имоти в Америка се купуват да се отдават под наем,а не за да се живее в тях,Америка е хотел а не държава,батето Славков сам ви го каза това навремето.

    Коментиран от #13

  • 2 вервам ти

    34 5 Отговор
    ''Продажбите в САЩ падат, защото няма какво да се купи'' Абе това някакъв виц ли е. Ми да им изпратим от тук хора да им строят за да има какво да се купува.Щом сами не могат. Абе да не би да не се строи защото не се купува а
  • 3 Баба Яга

    29 1 Отговор
    Просто валутите се обезценяват.Този филм последно е гледан в България 1997 г.
  • 4 паранормалници

    13 0 Отговор
    ''отчасти и поради факта, че търсенето стимулира нова вълна купувачи'' Търсенето на купувачи стимулира купувачи. Или търсенето от купувачи щяло да стимулира купувачите да купят. Абе то купувачи не е ли търсене. Демек ще търсят и ще стилулират мен да търся така ли.Нещо много не ми стана ясно. Предполагам че е писано за някакви дето ще решат че СЕГА Е МОМЕНТААА ЗА АПАРТАМЕН ТААААА ТРАЛАЛААА
  • 5 ...

    21 2 Отговор
    Кой ще наема закупените жилища при настоящата стагфлация? Цените скачат, заплатите не мърдат. Освен това в САЩ удължиха мораториума върху принудителните извеждания. Индиректна национализация на частната собственост.

    Коментиран от #6

  • 6 Шайба

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Кой ще наема ли,ами робите кой друг,всеки ден в Америка пристигат на тумби цели села от Латинска америка,понеже външната политика на янките разрушава и корумпира държавите им и след това най-лицемерно ги кани за да експлоатира до дупка надеждата им за по-добър живот.Безправни роби,работещи за колкото им подхвърлят и плащащи безумните наеми на алчни хазяи натъпкани по 30 човека в къща с 3 спални.Чичо Томовата колиба е била направо лукс в сравнение с това,което предлага модерното робство в Америка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Koko

    5 1 Отговор
    Жълтата преса не спи , но вече няма валами , даже и в Бг.
  • 9 Aze

    15 1 Отговор
    Винаги правя обратното на голямото АФИШИРАНЕ , И печеля .
  • 10 финансист

    9 0 Отговор
    С тоя ГЕЙтс, всички в САЩ чакат инфлация и не продават, защото ще останат само с едни хартийки в банката.

    Коментиран от #20

  • 11 К 1929

    3 0 Отговор
    НЯКОИ ЩЕ РАЗКИЧВАТ НЯКОИ.
  • 12 сПас

    10 0 Отговор
    ВЗЕМИ ТАЗИ КЪЩА С МОРТГИДЖ ЗА 35 ГОДИНИ И ПОСЛЕ В ТЕЗИ НЕСИГУРНИ ВРЕМЕНА КАТО ОСТАНЕШ БЕЗ ДОХОДИ ЗА 4-5 МЕСЕЦА И ПОЗНАЙ КАКВО СЛЕДВА.ЕВРЕИТЕ ЗНАЯТ КАК ПАРИТЕ ИМ ДА НОСЯТ ЛИХВИ И ЗАТОВА ВСИЧКИ МОРТГИДЖ КОМПАНИИ ЗА ТЕХНИ.
  • 13 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шайба":

    В САЩ имотите падът а ти цените растат.Ама че лъжа.

    Коментиран от #14

  • 14 Шайба

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Явно или не са ти ясни пазарните принципи или пък и ти си в далаверата с имотите за да говориш по такъв начин.Всеки може да отвори в нета и просто да провери цените,ипотечните условия и кой въобще може да си позволи подобен лукс,освен това в Америка всичко е бизнес,за да живееш там трябва да дереш от гърба на други,затова и са толкова гладни за имигранти,които разбира се дори и не подозират в каква робска система се вкарват,а веднъж попаднали в нея почти няма измъкване,също като във лепкаво блато.
  • 15 БУЦИ

    7 1 Отговор
    АЗ ЩЕ СИ КУПЯ В БАРСЕЛОНА ТАМ Е ДАЛАВЕРАТА
  • 16 Радо

    4 0 Отговор
    Ама с на Баце манекенката барабар!!
  • 17 Брокер

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли ,че всичко става с пари
  • 18 сельо

    4 0 Отговор
    Дървени къщи при първия ураган или торнадо сринати със земята но в пъти завишени цени. Като нашите съборетини по села и градчета продавани за бежбожно много пари.
  • 19 Пазара им бе задръстен с бьрлоги

    3 0 Отговор
    За РЕМОНТ ИЛИ БАРАКИ С ДЪРВЕНИЦИ. ТРЯАШЕ ДА ГИ НАКУПЯТ БАЛАМУРНИЦИ КЬТ ЕДИН МОЙ СЪУЧЕНИК ДЕТ КУПИ ИМОТА ЗА 200 И ДАДЕ 150 ОШЕ ЗА РЕМОНТ ВКЛЮЧАЯ НОВ ПОККРИВ ЩОТ СТАРИЯ БЕ НА РЕШЕТО ОТ ДЪРВОЯДИ....
  • 20 Бибитката

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "финансист":

    Доларите продадох преди повече от 10 години. Оказа се, че българският лев е по-стабилна валута. А американците ги чака глобален ресет и отнемане на частната собственост. Ни долари, ни злато, ни имоти ще имат. Да им е честит Гейтсовия комунизъм.
  • 21 No Exit

    4 0 Отговор
    Охх, котьоо, как са надули Балона!
  • 22 American X

    3 0 Отговор
    Аз живея в САЩ и преди 2 седмици си продадох къщата, та мога да кажа от първо лице как е пазара.Търсенето е страшно наистина няма къщи на пазара за имоти,моята я продадох за 3 дни имах около 40 огледа и получих 5 оферти за къщата и избрах най добрата от тях.Цената на къщата се се покачи мнгогократно от това което се надявах преди да я пусна.В момента е наистина много ама много трудно да купиш къща тук, но пък е много добре за продавача защото има много оферти от които избира а купувачите наддават с оферти и качват много цената на даден имот.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Texas

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "American X":

    в кой град и щат е това?аз продадох кондо 1Б/1Б преди две години,и не беше така добре,сега явно е друг пазар.

    Коментиран от #24

  • 24 American X

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Texas":

    Минесота е щата, изхождайки че този щат не е от най населените и атрактивните само мога да си предствя какво става по източното и западното крайбрежие където 100% търсенето ще е още по голямо.
  • 25 No Exit

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "American X":

    Агенциите организират тайно наддаване: купувачите пускат офертните си цени в пликове и на определена дата пликовете се отварят. Запазваш си правото да откажеш и най-високата оферта. В такъв пазар човек трябва да знае къде влага парите от продажбата, хем по-бързичко, че в банката горят.