6 Април, 2021 09:21 22 829 18

Предимно българи купуват тези имоти

  • imot.bg-
  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • ваканционни имоти-
  • зимни-
  • баско-
  • боровец-
  • пампорово

Най-голям ръст на интереса към зимните ваканционни имоти има към Боровец

Предимно българи купуват тези имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пандемията не успя да се отрази негативно върху пазара на жилища. Това обаче се отнася и за редица други сегменти. Сред тях е и този на зимни ваканционни имоти. Отминалия сезон е по-добър от предходния, коментират анализатори. Покупките са предимно от българи, които ги реализират с цел лично ползване. Какво друго се случи на пазара през изминалия сезон? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти в България imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, с какво пазарът на ваканционни имоти в зимните ни курорти през изминалия сезон се различаваше от предходния?

Този зимен сезон определено приключва с по-голям успех и повече реализирани продажби в ски курортите от предходния. Една от причините за това е, че миналата година от средата на март пазарът буквално спря. Сега имаме пълноценен зимен и бих казала, че интересът към покупка на имот в ски курортите е голям. Очаква се през пролетта да има и повече сделки, тъй като в активния зимен сезон огледите се провеждат по-трудно поради заетост на жилищата от почиващи в тях.

Най-голям ръст на интереса през тази година има към Боровец. Това е тенденция, която започна още през миналата година и продължава и до сега. Боровец е най-близо до София и заедно с околните села съчетава курортната дестинация с наличието на селските къщи, чието търсене също се увеличи в резултат на пандемията.

Пазарът на ваканционни имоти към друг голям зимен курорт – Пампорово и преди пандемията от коронавируса беше доста слаб. Какво се случи там през изминалия сезон и кога може да се очаква връщане както на инвеститори – строители, така и на купувачи?

В Пампорово от няколко години купуват предимно българи. Това е валидно и за Боровец. В Банско имаме по-голям микс от националности най-вече от съседните държави в момента.

Пампорово привлича интерес и мога да споделя, че и там имаме ръст на сделките през тази година. Цените са по-ниски от тези в Боровец и Банско и докато Боровец привлича основно купувачи от София, то Пампорово е много подходящ за всички, които живеят в Пловдив и цяла Източна България. Хубавите оферти се изчерпват сравнително бързо и дори се усеща недостиг на предлагане. Така че купувачите са се завърнали, а за инвеститори вероятно е рано да се говори. Ваканционните пазари са по-рискови и от години строителството на нови сгради почти липсва. Единствено изключение прави Боровец, където имаме новопостроен и въведен в експлоатация комплекс - втора фаза на популярния Боровец Гардънс.

С каква цел се купуваха ваканционни имоти в зимните курорти през отминалия сезон?

Купува се основно за собствено ползване, но не липсват и инвестиционни намерения. Някои от комплексите, които са се утвърдили на пазара, предлагат добри условия за отдаване под наем и доходност и това привлича вниманието като опция за вложение на налични спестявания. Но бих казала, че водещият мотив е за собствено ползване.

Какви бяха цените, предпочитанията на клиентите и отстъпките от офертните цени?

Цените в Боровец са най-високи. Тук имаме продажби и на 1000 и над 1000 EUR/кв.м в комплекси като Флора, Еуфория, Боровец Гардънс и др., където се предлага цялостен хотелски и туристически продукт, доказан в годините, с отлично работещи хотелски услуги и възможност да се реализира доходност. Други комплекси в Боровец се предлагат на цени между 600 и 750 EUR/кв.м, а в околните села има оферти на апартаменти и под 400 EUR/кв.м.

Средната цена през първото тримесечие за Боровец е 780 EUR/кв.м на база реални сделки и се запазва сходна с цените от края на миналата година. Спрямо предходния зимен сезон отбелязваме ръст на цените с около 8%.

В Банско също има засилване на интереса и се усеща изчерпване на добрите предложения на пазара. Интерес има както към едностайни апартаменти, така и към тристайни жилища и дори вили за семейно ползване. Предпочитаните зони са различни - има интерес както към зоната около голфа, така и в комплекси близо до пистите в Банско. Средната цена на закупените апартаменти през първото тримесечие на 2021 г. е 490 EUR/кв.м, докато през 2020 г. беше под 400 EUR/кв.м.

В Пампорово средната цена на закупените жилища е 410 EUR/кв.м. И тук има покачване спрямо 2020 г., когато тя е била под 400 EUR/кв.м, но се възвръщат позициите, достигнати в началото на 2020, преди пандемията.

Пандемията промени ли пазара на наеми в зимните ваканционни курорти? Имам предвид, хората които работят дистанционно дали се възползваха от това и примерно да решат да прекарат по-дълго време (две-три седмици или дори месец-два) в курорт или примерно в комплекси, където има апартаменти, но и хотелска част и как това се отрази на пазара?

Определено пандемията даде тласък за развитие на малките населени места и курортите от гледна точка на възможност повече хора да ги посещават и да живеят там по-продължително, а не само като туристи в активния сезон. Това привлече интерес и към наеми, и към покупки на имоти. Наемите са предпочитана форма от по-младите, които нямат дългосрочно намерение да останат на едно място, а предпочитат да сменят мястото на пребиваване спрямо сезона и желанията си. Покупките на собствено жилище са по-предпочитани от семейства, от хора със стабилни доходи и възможност да прекарват повече време в имота и да работят от разстояние. Те вече са наясно какво харесват и предпочитат удобствата на собствения дом, както и сигурността, която той дава в условия на пандемия.

Това определено влияе положително върху ваканционния пазар и е основна причина за нарасналия обем сделки. Търсенето в момента се движи основно от български купувачи, а възможността да се работи от всякъде дава нови възможности за по-добро качество на живот на място, където се чувстваме добре и което ни зарежда.

Собственият ваканционен имот дава предимството да го ползваш през повече сезони от годината, без да зависиш от активния сезон и наличието на места в хотелите. А зимните курорти са особено подходящи за тази цел, тъй като планината е красива през цялата година и дава възможности за целогодишен отдих.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    60 4 Отговор
    Спрете се с тези платени интервюта на на алчни и самозабравили се брокери😡

    Коментиран от #5, #13

  • 2 ЧИЧО ТОМОВАТА КОЛИБА

    18 3 Отговор
    АБЕ ТОЛУПИ НАЛИ НЯМАТЕ ПАРИ,БЕ!? И В Ц.С.Г. ИМА ИМОТИ ЗА ПОЧИВКА !!!
  • 3 Строител

    25 2 Отговор
    Цената ми е 180 € кв. м

    Коментиран от #10

  • 4 Верно ли?

    41 1 Отговор
    Специално в Пампорово е пълно с оферти за продажба,стига да имаш и да ти се дават толкова пари на вятъра!Напротив!Ако си направи човек сметката инвестицията там си е на пълна загуба.От 15 години следя оферти и всека следваща оферта за препродажба на един и същи имот цената пада!Най-набутани се оказаха ирландците и англичаните инвестирали 2007-2009,след това българите,сега последните се опитват да ги препродадат на румънци.Ако беше на сметка,хората с големи спестявания щяха да ги изпонакупят,ама не!Инвестицията в градски имот в голям град се избива доста по-бързо,затова там цените растат,а в курортите намаляват както в зимните така и в летните!

    Коментиран от #11, #16

  • 5 EdinotBG

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Почват да огладняват, затова и зачестяват подобни статии.
  • 6 Vui5o

    23 4 Отговор
    Лъжат та се късат
  • 7 Митко Щерев

    24 2 Отговор
    Брокери те много лъжат. Няколко оферти едновременно и........ Много се търсели. Пълна брокер ска лъжа.

    Коментиран от #17

  • 8 Селянина

    5 22 Отговор
    Парите се обесценяват според мен сега е момента за покупка на жилище

    Коментиран от #15

  • 9 Брокер

    4 17 Отговор
    Нали хората нямаха пари?Нали е балон? Това,че тука реват няколко човека не значи нищо.
  • 10 Гост

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Строител":

    По 180€/кв строиш, но по 650€/кв продаваш. И като се дърпат хората им крещиш - Кво искате бе, скъсани 6едняци и се^яни? Без пари ли да ви го подаря?
  • 11 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли?":

    В курортните селища се плаща данък на жилището между 2,5% и 7% от цената му, или от данъчната му оценка (което от двете е по-високо). Само за сравнение, в некурортните селища данъкът е 0,1%. Има значение и дали жилището ти е основно и дали имаш само едно основно жилище. Ако живееш в Търново и имаш апартамент за 100 000 лв, годишният му данък ще е 100 лв. Ако имаш същият апартамент в курортно място, данъкът му ще е между 2500 лв и 7000 лв.
  • 12 Разум

    5 1 Отговор
    Да купиш имот без 2 парко места си е прецакване.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Разум,ти забравяш

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Разум":

    А не е ли прецакване ако имотът няма закрит басейн,зимна и лятна градина,както и индивидуална зарядна станция? Като съвременен човек от 21-ви век задължително трябва да имаш и електромобил.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Верно ли?,обясни:

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли?":

    Защо най-набутаните се оказаха ирландци и англичани?
  • 17 Щерев,но това е логично

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Митко Щерев":

    Бих казал дори и неизбежно. Ако си брокер и не умееш да лъжеш и омайваш купувачите нали ще останеш гладен? И ще бъдеш изхвърлен от бранша.
    Така както един журналист не е нахален за да се докопа до интервю с известна личност също ще изхвърчи зад борда.
  • 18 Боби

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Разум":

    Много си ми е хубаво в собствения ми апартамент, на Пампорово е. Когато ми е кеф за час и съм там, няма резервации, няма изненади, излизам от вратата на хотела и съм на пистата на Студенец, прибера се, пална си камината и кеф. През лятото бягам от жегите горе, тишина, спокойствие. В общи линии това е да имаш апартамент в планината, всичко друго е завист и празни приказки.