Last news in Fakti

7 Април, 2021 20:37 5 088 12

Ново управление на сградата на VIP-а на летище "София"

  • летище-
  • софия-
  • вип-
  • vip-
  • управление-
  • концесия

Помещението не е част от концесията на столичния аеропорт

Ново управление на сградата на VIP-а на летище "София" - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството реши Авиоотряд 28 да поеме управлението на ВИП „А” – Правителствена зала на летище София. До момента терминалът се управляваше от летище София. С оглед функциите на обекта той не е включен в концесията на летище София, поради което се налага прехвърляне на управлението му към Авиоотряд 28, който с последните промени в Закона за гражданското въздухоплаване е преименуван на Държавен авиационен оператор.

Решението не предвижда промяна в кръга на лицата, които имат право да преминават през ВИП „А”. Частично се запазва и редът за ползване – чрез изпращане на официално писмо от протоколните служби на съответните ведомства, като изпращането вече е до Държавния авиационен оператор.

Решението на правителството няма да доведе до допълнителни разходи, трансфери и други плащания.

Кабинетът прие решение за безвъзмездно предоставяне на имоти – публична държавна собственост, на Държавния авиационен оператор. Предоставят се три поземлени имота, върху единия от които е разположена сградата на ВИП „А“ – Правителствена зала на летище София, а другите са площадки за паркиране на въздухоплавателни средства. Имотите обслужват пътниците и въздухоплавателните средства за полетите със специално предназначение и полетите за нуждите на министерства и ведомства, които се осъществяват от авиационен оператор съгласно Закона за гражданското въздухоплаване. Промените в Закона за гражданското въздухоплаване предвиждат преименуване на авиационния оператор Авиоотряд 28 в Държавен авиационен оператор.

Към момента имотите са публична държавна собственост, чиято издръжка се осигурява от летищните такси, които събира търговското дружество „Летище София“ ЕАД. Имотите не са включени в обекта на концесия на летище София. Предвид това събираните летищни такси не могат да продължат да се ползват за по-нататъшната им издръжка. Проектът предвижда имотите да бъдат предоставени за управление на Държавния авиационен оператор, който да осигурява средствата, необходими за поддържането им, с оглед неговите функции и предназначението на имотите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това правителство

    17 2 Отговор
    Е вече бита карта
  • 2 Последни

    16 2 Отговор
    издихания за спасяването на кожата им и заграбеното !
  • 3 Пинчер злобен

    15 1 Отговор
    Толко важна промяна! Уууу... Други проблеми всички са решени вече..
  • 4 ЩЕ СМЕНЯТ

    12 2 Отговор
    ПРОДАВАТ ДАВАТ НА КОНЦЕСИИ
    ВСИЧКО И ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ
    КОМФОРТ. И ПО ЛЕСНО ДА ИЗБЯГАТ
    ОТ СЪД И ЗАТВОР.
  • 5 Змията гълта подред всичко до което...

    3 1 Отговор
    Се докопа в момента!За два три дена ще усвой още няколко милиарда набързо,за да има средства за да пречи за нормалното развитие и бъдеще на България...Когато беше с големина на червейче,всички и се радваха и хранеха с голямо желание...Типично за толератните,продажните,страхливите и низко интелигентните племена от югоизточна Европа...
  • 6 Чичо

    4 0 Отговор
    В новата конституция, старо правителство нищо не трябва да може да решава
  • 7 Тити Намазов

    1 3 Отговор
    Искам генерал Атанасов за премиер, той ще ги оправи бързо. Няма грешка.
  • 8 Мирослав

    5 2 Отговор
    Успокоителното е, че тия дето дадоха летището на концесия вече няма да могат да ползват ВИП А. За сметка на това ще бъдат ВИП в затвора.

    Коментиран от #10

  • 9 Знаещ

    5 0 Отговор
    Изобщо ясно ли ти е за какво става дума в статията. Май в главата ти са само грабежи и кражби. Ами опитай се да работиш нещо честно и ще видиш как ще се промени мисленето ти.
    ВИП-а е една малка, стара, но построена специално за целта сграда, разположена много близко в дясно / гледано от пистата / от терминал № 1. Има специален подход, така, че голям самолет да може да рулира и застава пред сградата / там се постила червения килим /. Вътре има място за изчакване и почивка в битова среда на официалните лица, церемониалното посрещане, със всички удобства. Има малък митнически терминал, заличка за пресата / за малки прескомференции /. БНР и БНТ имаха изнесени комуникационни табла за директни предавания на различни събития. Към ВИП терминала има отделен къс асфалтиран път с паркинг за автомобилите на държавните делегации, ВИП-овете и органите на МВР, МНО и т.н. Точно тук се формират правителствените кортежи по всички правила. За тези терени, които са с особено предназначение и важност става дума. Авиоотряд 28 е отрядът обслужващ и експлоатиращ правителствените самолети, отговарящ и за техническия протокол при различни официални посещения. Естествено, че не можем да прехвърлим тези функции на който и да е концесионер. Ето за това става дума. Не тръгвайте за всичко и срещу всичко с рогата на пред. Рано или късно ще съжалявате.
  • 10 Даскал

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мирослав":

    Вярваш ли си ? Много сте наивни днешните лапетии бе. Какъв затвор , какви 5 лева. Нещо за колективно взети решения да си чувал. Отговорността за взети управленски решения, при спазване на законите, е само политическа. Ти се оглеждай, че такива като теб много по-бързо се оказват зад решетките.
  • 11 жив е той

    3 1 Отговор
    Айде да видим дали новото правитечство на Славчо ще разследва кражбите на предишните правителства..съд и затвор на поне 100 бивши министри били те сини ,червени, жълти...А да видим..ако има само тишина след поемането на държавата ,тогава забравете за България..
    Всичко постарому
  • 12 Бла бла

    0 0 Отговор
    Кремиковци2...убихте кокошката дето снасяше златни яйца!