8 Април, 2021 18:37 11 780 17

Един от най-големите заводи в Европа е почти готов

  • tesla-
  • завод-
  • германия-
  • берлин-
  • инвестиция

Tesla чака окончателното разрешение от Германия за пускането на завода си край Берлин

Един от най-големите заводи в Европа е почти готов - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2019 г. Tesla избра Германия за строителството си на първия завод в Европа. Мястото е в близост до Берлин, а инвестицията е на стойност 4 млрд. USD. Плановете са първата производствена линия да произвежда SUV модела Model Y, а първият автомобил да излезе от производствената мощност през 2021 г. Работа в берлинското подразделение ще бъде дадена на 3000 души. При пълно натоварване на мощностите техният брой може да достигне 7000 работници. Годишно в завода ще се произвеждат 150 000 автомобила.

Строителството на завода на няколко пъти беше спирано. Днес той е почти готов и очаква финалното решение на германските регулатори. От Tesla не са доволни от забавянето на разрешителното, като припомнят, че са обявили за старта на проекта преди 16 месеца. Автомобилният гигант иска да започне производство още през юли тази година. Скорошната дата е и причината Tesla за изпрати писмо до съда в Берлин, в което се посочва, че са „нayчили oт пъpвa pъĸa ĸaĸ пpeчĸитe в пpoцeca нa пoлyчaвaнe нa paзpeшeниe в Гepмaния бaвят нeoбxoдимaтa зa cтpaнaтa индycтpиaлнa тpaнcфopмaция. Toвa oбeзĸypaжaвa ĸoмпaниитe дa пpaвят инвecтиции в чиcтa eнepгия и инфpacтpyĸтypa, и пpaви пpaĸтичecĸи нeвъзмoжнo ФРГ дa пocтигнe зaлoжeнитe cи ĸлимaтични цeли", пocoчвaт от компанията.

В отговора на германските власти се посочва, че нямат законно право „дa пpaвят paзлиĸa мeждy блaгoпpиятни зa ĸлимaтa пpoeĸти и тaĸивa, ĸoитo мoжe дa бъдaт зaмъpcявaщи" и допълват, че е създадена работна група, чиято задача е да придвижи процеса по одобрение на завода.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А новата къща

    29 7 Отговор
    На Баце кога ще е готова ? В Барселона ли ще е пак?
  • 2 Хаха

    21 12 Отговор
    На тия тарикати с теслите им бяха спряли водата преди 2 месеца, защото не я плащат. Иначе коли ще произвеждат

    Коментиран от #4

  • 3 фирма

    13 5 Отговор
    В Банкя новинарче, В Банкя. Пак объркахте.
  • 4 един там

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Стига лъга бе толуп! Никога не е имало проблеми с плащанията, а съвсем друго нещо. Немските автопроизводители не желаят Тесла да произвежда в Германия и правят всякакви спънки, като плащат на зелените да саботират строежа и пускането на завода. Много гадни немски номера им извъртяха. Дават им разрешително за строеж, всичко е по документи изрядно, но после започват извиванията на ръцете, че били строели в гора. Даден им е терен в гора за строеж, а им правят проблем, че изсичат дървета. От Тесла са договорени на всяко отсечено дърво да засадят 10. Не им стига това на немските джендове и започнаха с друго, че Тесла може би щели да замърсяват подпочвените води в региона. Тесла им припомниха, че отпадните води от завода ще минават през пречиствателна станция и ще са годни за пиене. Сега не зная каква нова глупост ще измислят, за да ги съботират. Германците се показаха, като големи изме-кяри...

    Коментиран от #14

  • 5 Тия пичове

    8 6 Отговор
    перални ли произвеждат?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Аха

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тия пичове":

    Перални, ама продажбите им скачат в Германия, с 85 процента в сравнение с миналата година!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръц

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Аха":

    Скачат продажбите защото от 2030 в Германия няма да има коли с ДВГ.
  • 9 Тез

    13 4 Отговор
    Хора все грешат умишлено е! Тоз завод е до пловдив, минавал съм от там и съм свидетел, то нее само тоз завод, в българия има над 150-2000 най големи заводи в света, мдаа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чиче

    10 2 Отговор
    АМА защо не е в СТОЛИПИНОВО.МОЖЕШЕ И В ФАКУЛТЕТА.какви работници изпуснаха
  • 12 Turbo

    3 5 Отговор
    Тесла чака окончателно разрешение за пускането на Гига Берлин.Многониковия теслар твърдеше,че Тесла строи завода без строително разрешение и има вероятност да събори сградите,ако не получи такова хахахахаха тесльо се е загубил в превода хахахахаха

    Коментиран от #16

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ТУК ЩЕ ИМ Е ЗА БЕЗ ПАРИ
  • 14 Един там

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "един там":

    Нека строят джендърите бе,все ще се намерят балями да купуват тези вибратори
  • 15 Гост

    2 2 Отговор
    Един от най-големите балони е на път да гръмне.
  • 16 То не се иска много акъл

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Turbo":

    За да видиш дори в тази новина, че Тесла чака това разрешително от 16 месеца. Я погледни какво имаше на това място преди 16 месеца, за да са чакали разрешително за започване на производство? Все още си чакат окончателното разрешително за СТРОЕЖ, което се бави заради екологичното разрешително, което е необходимо за ЗАПОЧВАНЕ на строежа.
  • 17 Иво

    0 0 Отговор
    ....