9 Април, 2021 07:21 7 025 18

Продават бившата резиденция на САЩ в центъра на София

  • imot.bg

Цената не е обявена

През последните години на пазара на недвижими имоти рядко се появяват емблематични за продажба къщи. Причината е, че повечето от тях смениха собствениците си пред последните 10-15 години. Останаха обаче и някои недвижимости, които поетапно се обявяват за продажба. Един от тях е бившата резиденция на САЩ в центъра на София. Преди да се премести в Бояна, тя се намираше в близост до Докторската градина на ъгъла на улиците „Велико Търново“ и „Васил Априлов“.

Сградата е построена през 1936 г. и е била дом на един от най-богатите българи за времето си – Ангел Куюмджийски. В последствие е купена от американската легация и се ползва за резиденция на посланика. Архитектурата е дело на Станко Велковски и Иван Данчов.

Важно е да се отбележи, че през годините имотът е добре стопанисван и е именно поради това е в отлично състояние. Имотът разполага с отлична градина и функционално разпределение.

Към момента в района на Докторски паметник се продават едва четири къщи, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти IMOT.BG. Едната се намира до испанската гимназия, на ъгъла на ул. „Оборище“ и бул. „Евлоги Георгиев“. Цената ѝ е 1 200 000 EUR. Разгънатата ѝ застроена площ е 200 кв.м, а дворът към нея е 260 кв.м. В близост до нея се оферира и друг аналогичен имот за сумата от 1 300 000 EUR. Той отново разполага с двор от 260 кв.м, а постройката е с площ от 260 кв.м.

Продават се и две тухлени къщи. Едната е построена през 1958 г., а другата през 1985 г. Цените не са обявени. Първата е с разгъната застроена площ от внушителните 1789 кв.м, а втората е едва 352 кв.м.

Продават бившата резиденция на САЩ в центъра на София


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    5 2 Отговор
    Купувам

    Коментиран от #2

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "1212":

    Закъснял си ‼ Продадоха я миналата година, някой явно чак сега е разбрал ‼ Между другото продавача имаше изрично условие имота да не попада в руски ръце ‼

    Коментиран от #13

  • 3 Хахаха..

    11 15 Отговор
    Искам още паметници на доблестните американски льотчики,превърнало в картофено поле хитлеристка София.Слава на Уинстън Спенсър Чърчил и Франклин Делано Рузвелт!Слава!
  • 4 Много

    15 0 Отговор
    грозна сграда !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ало комуне

    14 1 Отговор
    Авторката на статията пропуска да каже какво е станало със сградата през 1944 г.
  • 7 Янките ВЪН

    24 5 Отговор
    Изцяло да се изсселват американците от България, Черно море и ново село. Не щем трористи на наша територия.

    1944 г. – Втората световна война: Извършена е шеста бомбардировка на София от британско-американската авиация.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе льольо

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРИН":

    Като усетиш пряк въпрос и се шмугваш като зайче в Историята,ясен си ми.Къде ми намесваш 19 век в 20?! ИСТИНАТА,ФАКТИТЕ са че Хитлеристка България ОБЯВИ ВОЙНА на САЩ и Великобритания и си получи заслуженото! А ти,бъди така добър да приключиш с философстването,купи разкошен букет гербери и ги поднеси на паметника с льотчиките на Козяк.Нали сам постоянно напомняш че сме в НАТО и те са нашите съюзници срещу"варварите"/ от Изток?!

    Коментиран от #16

  • 11 Бегай !

    10 1 Отговор
    Коптор ! Идеална е за клошарски приют.
  • 12 ПрИмоция

    6 0 Отговор
    Бонус: 2 тона бръмбари
  • 13 сила

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    отсреща живее едно дребно генералче дето му скъсяват костюмите и беше партия на Тиквата в контрабандата на цигари.За Васко Василив става въпрос....така и не разбрах как тоя люлински цървул се озова в огромна къща в центъра на София
  • 14 Павел Пенев

    7 2 Отговор
    Тази къща е пълна с лъжи,манипулации,спекулации,провокации, планирани акции за терор, контрареволюционни преврати, фалшиви защити на правата на човека и върховенството на закона,политически интриги и всичко друго негативно каквото се сетите. Къщата е събрала проклятието на българския народ към новите братя поробители и затова едва ли някой ще иска да я купи.
  • 15 густо майна

    5 0 Отговор
    новите собственици трябва всичко да дезинфекцират,че току виж хванали спин от тоалетните чиний
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе льольо":

    Явно сте се объркал, точно два дни след като ТЕ ни обяват война. Пак са по-почтени от техния съюзник СССР, който непрекъснато изпраща диверсанти и вербува маса шпиони.... докато накрая ни обявява с нищо непредизвикана ВОЙНА и ни окупира ...та до днес.

    Коментиран от #17

  • 17 последният

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Как да ни обявът война, като не са чували за нас?!:) По-интересно ми е защо ние не обявяваме война на СССР! Нашата армия би могла да се окаже решаваща за победата! Ама...! Не може да се разчита на нас!
  • 18 БОЙКО ЩЕ Я КУПИ

    1 0 Отговор
    ЩЕ ГЛЕДА ПРАСЕТА ТАМ !