Last news in Fakti

13 Април, 2021 09:21 45 177 27

Собствениците панически разпродават тези имоти

  • офиси-
  • цени-
  • продажби-
  • компании-
  • jll

През 2020 г. са продадени офиси на обща стойност 27 млрд. EUR

Собствениците панически разпродават тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Европа, Близкия Изток и Африка са местата с най-силен обем продажби на офис площи през изминалата година. Общият обем на трансакциите в тези локации е на стойност 27 млрд. EUR, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc (JLL). Това е изненадващо, според анализатори, които правят съпоставка с 2019 г., когато са били реализирани сделки на обща стойност 26.8 млрд. EUR. „Всички знаем, че 2020-та беше трудна за пазара на имоти поради пандемията. Сега компаниите ce oтĸaзвaт oт имoти, зa дa зaпaзят ĸaпитaлa cи и дa ocвoбoдят лиĸвиднocт, ĸaĸтo и дa peopгaнизиpaт пopтфeйлитe cи, зa дa пoдĸpeпят пocтпaндeмичнитe бизнec плaнoвe“, ĸoмeнтиpaт те.

Малко над 30% от корпоративните продажби са на офис площи. Спрямо 2019 г. ръстът е 10%. Ограничителните мерки, предизвикани от пандемията, намалиха значително приходите на редица търговци на дребно и хотелиери. Преобладаващата част от продажбите са придружени от договори за обратно наемане. Това позволява на компаниите да имат достъп до капитал, като в същото време запазват досега използваните помещения.

Работата от къщи също накара голяма част от средните и големи компании да ревизират нуждата си от физически офиси. Връщайки се назад в годините се вижда, че обемът от сделки с офиси нараства. През 2018 г. той е бил на стойност 23 млрд. EUR, а през 2017-ма – 19.6 млрд. EUR. За 2016 г. стойността е 20.1 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    73 49 Отговор
    Капитализмът си заминава. След някакви си 5г ще е в историята. Идва ерата ма Ционизма-Социализъм. Офисплощите са идеални за комунални жилища от по 17м2, лесно се преграждат с гипсокартон, 1 санитарен възел на етаж и може да населим 10000 новодошли в една средно-голяма офис сграда.

    Коментиран от #2, #5, #7, #13

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дайте ги насам . Купувам 10 без да го гледам .
  • 3 Габровец от Варна

    74 11 Отговор
    Апартаменти на Златни пясъци и Слънчев бряг също се разпродават панически. На много места е така.

    Коментиран от #22

  • 4 Фъки

    59 10 Отговор
    Даже чух че подаряват имоти за без пари. Хващат човек за шлифера и го дърпат да му подаряват разни замъци. Чак не е за вярване. Хората намаляват по света и се освобождават площи за извънземните. Идеално се получава за бизнеса.

    Коментиран от #15

  • 5 Texas

    60 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    точно това е идеята,,универсален базов минимум,,клетка за хора,17м2.
    и високо място за скок към свободата.
  • 6 Койчо от Койнаре

    44 1 Отговор
    "1984" се превърна в 2020...Да видим 1941- ва в какво ще се превърне!

    Коментиран от #17

  • 7 Gunyu

    34 37 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Заминал си той, как не – това са мокри сънища и бръщолевене на отчаян и затъпял комунист. Комунално жилище му се дощяло - да се спъва нощем в бабата на съседа като тръгне към тоалетната. Руснаците живееха така навремето натъпкани като сардини в консерва. А колко глупости пелтечеха за гибелта на капитализма, а то стана обратното - комунизмът се срина и от него остана само смрад, която още дишаме.

    Коментиран от #23

  • 8 Брокер

    12 29 Отговор
    Изчакайте още 2 -3г. да влеземе в ЕС и да дойде еврото у нас,тогава имотите ще поефтинеят, ха ха ха
  • 9 финансиста

    52 1 Отговор
    В Зап. Европа е пълно не само с офис имоти за продажба, но и с фитнес зали и хотели. Много обяви, но сделки няма. Банките са заринати също с какви ли не имоти на собственици, които не могат да си покрият заемите. Към края на тази година и началото на другата очаквам да има големи сътресения в пазара на недвижими имоти. Пазара го следя отблизо и виждам, че нещата не отиват никак на добре. Все още бизнеса се движи по инерция и има резерви от преди, но тези резерви се стопяват всеки ден на криза и няма как пазара да остане същия и цените непрекъснато да ги надуват и помпят. Балона ще дойде момент да се спука и много банки също ще изгърмят, защото ще имат прекалено много непродаваеми имоти, които няма кой да купи, а са отпуснали кредити, които не могат да си ги върнат по никакъв начин. Най-голямата немска банка Дойче банк например, миналата година получи помощ от държавата, за да не фалира. Тази година пак им от пуснаха милиарди въпреки, че съкратиха над 8 000 човека персонал. Щом най-голямата немска банка е толкова зле си правете извода за другите!

    Коментиран от #11

  • 10 Щерев

    23 11 Отговор
    следващия обществен строй след капитализъма е социализъма и после комунизъма

    Коментиран от #12, #16

  • 11 sss

    16 9 Отговор

    До коментар #9 от "финансиста":

    Гледай сега. Балон, че има има, ясно, обаче да се надяваш, че имотите ще поевтинеят в 3-4 областни градове където се врат остатъците от изстрадало население на клета България е меко казано химера. Виж цените в Скопие.

    Коментиран от #25

  • 12 Бае Тодар

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Щерев":

    Да, ама първо требва да дойде робовладелския, че после да мислиме за феодализъма.
  • 13 идиот

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ..................
  • 14 икономист спец

    10 1 Отговор
    Глобализма не прощава. Изпил е акъла на повечето. Ще има да гледаме гърчове и чудеса. Купувайте пуканки и повечко уиски и гледайте безплатно шоу.
  • 15 Самуил

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фъки":

    Е хубава работа... извънземни... абе не отиват на добре нещата :) Както казваше един шеф на болница за психично болни: “аз за разлика от моите пациенти си пия редовно хапчетата”...та пийте ги тези хапчета бе :)
  • 16 Роко

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Щерев":

    Това е само според безумните идеи на гей двойката Маркс-Енгелс. Историята обаче показа че след капитализма идва капитализъм.
  • 17 Койчо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Койчо от Койнаре":

    Койчо не се хаби, няма да те разберат. Тук май само ти и аз сме чели Оруел.(Истинско име - Ерик Блеър)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    6 2 Отговор
    Пандемията научи хората да работят онлайн от дома. Този модел донякъде ще се запази и след пандемията, като ефикасен за повечето офис бизнеси. Така че наемането на офиси няма да е каквото беше преди.
  • 22 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Габровец от Варна":

    По черноморието ни се продават предимно жилища по свлачищата. Проверявайте много добре къде е жилището, преди да го купите. Има цели 60 свлачища по морето ни, като 9 са активни във Варна.
  • 23 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Gunyu":

    Много 0глуnял0 пар4е си. Точно при комунизма се сдобихме със големи, просторни апартаменти, а през капитализма ни навряха в минимизираното ново строителство, където холът ти е като коридорче.
  • 24 Blackthorn

    6 2 Отговор
    Разпродават щото виждат идещият крах!!!
  • 25 финансиста

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "sss":

    Нищо не търси, защото си имам достатъчно недвижимости у нас и в чужбина. Не си ме разбрал явно правилно. Ти разглеждаш пазара на имоти само от една гледна точка, а именно от миграционна гл.т. Този пазар обаче е многопластов и зависи от много неща. Хората за които говориш, че прииждат в големите градове обикновено са неплатежоспособни и последното нещо е да повлияят пряко върху цените на имотите. В общия случай отиват и живеят временно при роднини и приятели, докато си намерят някаква квартира, която в повечето случаи я делят с други, за да им е по-евтино. Главен индикатор в случая е нарастването на наемите. Колкото повече растат наемите толкова повече повличат след себе си и цените на жилищата. Именно тогава става доходоносно да имаш имот, който да го даваш под наем и да печелиш. В момента нещата са такива, че ножицата между наем и цена на имот се разтваря, което е показател за надуване на балон. Пак повтарям, че аспектите са много и това е само един.
  • 26 Брокера банкер

    7 1 Отговор
    В момента хитрите се ослушват защото няма сигурност нито във пари, нито в крипто, единствено в злато натюр. Обаче има уловка, богатите продават излишното на новобогаташи , бедните само джавкат. Средната класа обеднява и оттам е затишието на пазара.
  • 27 лъжи

    5 0 Отговор
    Много често имоти в общи сгради имат невъзможни за разрешаване проблеми и затова собствениците бягат. В Слънчев бряг за 25 000 лв. може да си купиш апартамент. Ама после идва собственика на земята, който ти иска за общите помещения, за ток, за вода, за трева, за охрана и за какви ли още не негови измишльотини, независимо, че изобщо не го ползваш, по 500 лв. на месец. Така за 4-5 години на практика си загубил имота. Ако искаш да се отделиш, ти казват че законите и наредбите не ти разрешават. Ако не ги плащаш парите, ти се трупат задължения и след 4-5 години чрез частни съдебни изпълнители пак ти го вземат. Така работи мафията у нас. Масово са пропищели хора - и българи, и чужденци. Така че, не се ловете на евтини оферти и лъжи за евтини имоти.