15 Април, 2021 09:21 9 070 26

Силно поскъпване на жилищата

  • ирландия-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Ирландия с бум в продажбите в края на 2020 година

Силно поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Ръст в цените на жилищата в Ирландия е регистриран през първото тримесечие на текущата година. Причината е, че изолацията, предизвикана от пандемията с коронавируса, се отрази негативно на броя на достъпни жилища. Средната цена на жилищата от вторичния пазар се увеличи с 1.5% през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата. За сравнение, през същия период на миналата година увеличението е 0.1%, сочат данните на агенцията за недвижими имоти Sherry FitzGerald.

Също така цените отчитат ръст от 2.5% за изминалите 12 месеца към края на март 2021 г. В Дъблин жилищата са поскъпнали с 1% през първото тримесечие на текущата година срещу 0.03% за същия период на 2020-та. В края на изминалата година обявиха, че общата цена на жилищата в Ирландия дневно расте с 50 млн. EUR.

Поскъпването в Дъблин беше по-сдържано спрямо останалата част на страната. При това в столицата е регистриран най-ниският процент на увеличение спрямо останалите региони както на тримесечна, така и на годишна база. Средно цените в Дъблин отчитат увеличение от 1.5% за последните 12 месеца. Извън пределите на ирландската столица ръстът е 2.2% на тримесечна база до края на март и 3.9% на годишна.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. са регистрирани малко над 16 900 продажби на жилищни имоти. Това е най-силното тримесечие на продажби за последното десетилетие. Пандемията обаче се отрази на пазара в Дъблин и там се отчита спад от 22% при сделките, с реализирани 13 500 продажби. Повече пострада първичният пазар на жилища. Продажбите на нови жилища паднаха с 20% в цяла Ирландия и с 33% в Дъблин. Данните са спрямо 2019 г.

Мерките, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса, продължават да влияят на ирландския пазар на недвижими имоти. "Ограниченията възпрепятстват попълването на пазара с нови предложения. Това доведе до рязко поскъпване на имотите спрямо по-умерените темпове, наблюдавани през миналата година. Нещо повече, очаква се предлагането на вторичния пазар да се подобри след падане на ограниченията, което трябва да доведе до стабилизиране в рамките на идните 12 месеца", казва управляващият директор на агенцията Sherry FitzGerald Мириъм Финегън.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стрина Пена

    23 0 Отговор
    Пишете в ИРЛАНДИЯ бе мис.ирки не.докла.тени
  • 3 Читател

    16 0 Отговор
    Тъй..пи

    Ми.сир.ки
  • 4 Хахаха

    19 0 Отговор
    Автора, кой брокер ти плати статията. Предходните години като "гръмнаха" цените на имотите, пак се бяха активизирали да плашат със скок на цените.
  • 5 Вуй

    6 15 Отговор
    Айде почвайте да ревете колко скъпи са у нас имотите,колко са некачествени,забавлявате ме искрено

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    9 2 Отговор
    Не ме интересува нито Ирландия нито Бълхароя
  • 8 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вуй":

    Къща обявена за 54000 лв купена за 35000 лв преди седмица. Още ли се забавляваш. Хайде стига ти за днес, да не ти стане много забавно.
  • 9 Гост

    11 1 Отговор
    Навсякъде обявените цени се надуват за да прикрият крахът на пазара. Продажбите се извършват на 50% отстъпки. Като прибавим и обезценяването на тези пари, реално цените падат като круши.
  • 10 Гошо

    9 2 Отговор
    Цените навсякъде вървят надолу. Банките не отпускат кредити като едно време. Кой ще ги купува тия кутийки като хората навсякъде са останали без работа. Стига платени реклами.
  • 11 Вуй

    5 5 Отговор
    Никой не ви кара насила да взимате кредити и да купувате имоти.Аз ако имам пари си купувам нещо,като нямам не го купувам и не рева само по сайтовете ,че ми е скъпо
  • 12 Жоро

    2 4 Отговор
    До коментар №8 Гост Няма как да купиш имот и да го продадеш след една седмица.Много фантастични филми гледаш

    Коментиран от #15

  • 13 Реститута

    3 2 Отговор
    Няма как да си П.Маринкин и да искаш да живееж в луксозен комплекс с градинари,охрана и прислуга като мене.Радвайте се,че има богати хора да им слугувате и да си храните семействата.
  • 14 Обама

    4 0 Отговор
    Силно поскъпване на иглута на Антарктида.
  • 15 Буй

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Къде прочете, че е купена и продадена в рамките на седмица? Купена е преди седмица за 35000лв, при обява 54000лв, т.е може да се е продавала 27 години, но е купена преди седмиоца!
    " Къща обявена за 54000 лв купена за 35000 лв преди седмица. Още ли се забавляваш. Хайде стига ти за днес, да не ти стане много забавно."
  • 16 ПетъК

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вуй":

    Май ти ревеш...
  • 17 Ще видиме

    3 0 Отговор
    какво ще стане до 2 месеца
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вуй

    1 2 Отговор
    Така като ревете,без пари ще ви ги дават имотите
  • 20 Анонимен

    3 1 Отговор
    и тия статии за душевно удоволствие на брокерчета и неадекватни реститутчета ли ги пробутвате тук. Не че нас ни грее както е в Ирландия или където и да е. На всеки, който има сетива и общува с хора в България му е ясно, че тук населението няма пари да си купува жилища, камо ли на още по-високи цени от сега и че парите, които искат за кутийките, които строят са нереални и силно завишени. Просто някой хора са си въобразили, че ливата с кравите до околовръстното на София е Манхатън или Лондон и, че тук заплатите са като там, та може и те да изкарат Лондонски пари.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахахахаха

    2 1 Отговор
    Нахални "брокери", "строители", "инвеститори". Вчера дошли(поправка - изпълзяли) на бял свят, не може да броят до 69, нито знаят как се прави, нито имат с кой, толкова са задръстени горките, но обясняват как се върти света. Като гледам, началният банер в сайта е на BULGARIAN PROPERTIES, явно основен и опорен спонсор на сайта факти.bg. Това обяснява и "строителните"тролове".
    Получава се новина, насочена естествено там, където имат проблеми - в продажбите. Нека им помогнеме, хора сме все пак, поне ние:
    Дайте всички заедно да си купим по 12-19 (кой колкото джобни € има, толкова) невероятно огромни, луксозни, функционални тристайни апартамента от нов тип, състоящи се от две спални, обширна приемна и поне три пъти по-голяма дневна стаи, кухня, хол, 2 гаража, 3 тоалетни и един фризьорски кът в една от спалните, общо 3,14 кв.м, ситуирани в престижния комуникативен Щутгард - имението на щастливците - Marea SKY. И това не е всичко, промоцията е само сега - ако купите поне 17 апартамента на преференциалната цена от 7 899 евра на кв.м., получавате по един стикер от LEGO Star Wars, както и ехидната подигравка на "инвеститора". Бързо, не останаха

    Коментиран от #25

  • 25 Ухаха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахахаха":

    'тлично
  • 26 Тошо Куестио

    1 3 Отговор
    Вие си правете гимнастика на устата и на големи разбирачи,но цените летят нагоре на всичко