Last news in Fakti

18 Април, 2021 11:25 3 349 3

Абатство, замък, луксозно училище

  • салем-
  • замък-
  • германия

В училището в замъка Салем край Боденското езеро е учил и принц Филип - съпругът на британската кралица Елизабет Втора

В началото е манастирът

Бившият манастир - абатството Салем - по-късно става резиденция на графовете от Баден. В едноименния замък се намира едно от най-известните частни училища-интернати в Германия. То е основано от принц Максимилиан Баденски през 1920-а година. Един от възпитаниците му е принц Филип - бъдещият съпруг на британската кралица Елизабет II. Той е посещавал интерната през 1933-1934 година.

Филип следва своя учител

Филип пристигнал в Салем на 12-годишна възраст. След идването на власт на националсоциалистите в Германия, той следва своя учител и един от основателите на училището Курт Хан, германски педагог с еврейски произход. Хан се опълчва на нацистите, арестуван е и освободен след намесата на Бертолд Баденски. От Салем заминава за Шотландия, където основава ново учебно заведение - училището "Гордънстоун".

Абатство, замък, луксозно училище

Благодарствено писмо от кралицата

Принц Филип се връща в Салем през 1965-а година - по време на посещение на кралицата във Федералната република. По-късно в интерната пристига благодарствено писмо от Елизабет Втора за топлия прием. В Салем приемат посланието на кралицата по-скоро като лични поздрави от принц Филип, предадени с характерното за него чувство за хумор.

Най-старата сграда е катедралата

Днес една от най-старите сгради на територията на бившето абатство и днешен замък е манастирската църква - готическата катедрала Салем от 1285-а година. Изграждането на храма отнема около век и половина. Катедралата носи всички белези на ранните цистерциански храмове - без кули и високи камбанарии.

Абатство, замък, луксозно училище

Разцвет след пожара

Именно пожарът води до период на разцвет за манастира. Абатството получава данъчни облекчения и започва бързо да се замогва. Не само е възстановено напълно - по всички правила и модни тенденции от времето на барока, но получава значение и влияние, сравнимо с това на малко княжество.

Как абатството става замък

Абатството престава да съществува през 1804-а година в рамките на секуларизацията от наполеоново време. Бившият манастир преминава във владение на баденските маркграфове и започва да се нарича замък Салем. След обявяването на Ваймарската република през 1919-а година в Салем за постоянно се установява бившият райхсканцлер Максимилиан Баденски се установява за постоянно в Салем.

Абатство, замък, луксозно училище

Таксата за обучение е 45 хиляди евро годишно

В училището учат около 700 ученици от пети до десети клас. Интернатът разполага и с модерен кампус и филиал в региона. Годишната такса за обучение възлиза на около 45 хиляди евро, като приблизително една пета от възпитаниците му получават стипендии.

В Салем е учил и Филип Плейн

Сред възпитаниците на училището има множество известни имена - бившата испанска кралица София, синът и дъщерята на носителя на Нобеловата награда за литература Томас Ман - историкът и есеист Голо Ман и писателката Моника Ман, праправнукът на основателя на компанията Dr. Oetker Аугуст Йоткер, както и световноизвестният моден дизайнер Филип Плейн.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KENEPHBG

    3 1 Отговор
    Защо ни занимавате с тези буржоазни отживелици? То един балкон няма къде да си проснеш прането. Я вижте съседната статия какви хубави тераси имаме тук в KENEPHBG!
  • 2 Vojda

    1 1 Отговор
    И Джипко Бибитков е учил там
  • 3 Адвокат

    1 1 Отговор
    интернат за юдейски парвенюта и култивация на рептилии, един калибр за новата учебна година кат се съберат анунаките там и край на мъките! да живее Русия!