Last news in Fakti

26 Април, 2021 13:25 7 273 25

Влизането в еврозоната влияе и на купувачите на имоти, и на строителите

  • пловдив-
  • imot.bg-
  • жилища-
  • пазар-
  • имотека-
  • мариета гаргова

Жилищното строителство в Пловдив ще се развива на юг и на запад

Влизането в еврозоната влияе и на купувачите на имоти, и на строителите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пловдив, който е втория по големина град в България, привлича все повече и повече жители. Пандемията, която доведе до редица ограничения преориентира населението от централните градски части към периферията. Там могат да се купят къщи с дворове, което от 13 март 2020 г. се превърна в първостепенен фактор. Какво се случва обаче с цените на жилищата в градове? Какви апартаменти и как предпочитат да платят купувачите? Към кои райони се насочват купувачите на къщи?. Отговор на тези въпроси дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Мариета Гаргова, регионален мениджър на аг. „Имотека“ в Пловдив.

Какво се случи на пазара на жилища в Пловдив през първата година от пандемията?

В началото на първия локдаун през миналата година наблюдавахме замръзване на пазара – продавачите не допускаха огледи в жилищата си, купувачите също избягваха срещи, а и бяха в очакване за спад на цените. Към края на този локдаун се появи не просто раздвижване, но и видим ръст в активността. Спадът така и не се случи.

Към края на април и началото на май именно в Пловдив наблюдавахме изключително силна активност не само на пазара на къщи, но и на останалите видове жилищни имоти. Противно на очакванията цените на имотите се увеличиха с над 10%. Към момента активността продължава да е факт, а строителството е в подем. Хората търсят вложение на парите си, инвеститорите отговарят на очакванията им, като повечето купувачи, търсещи ново строителство, са инвестиционно настроени. Къщите във всички сегменти се радват на интерес – както в по-високия, в селата в Родопската яка, така и тези в равнинната част в близост до града.

Данните на imot.bg показват, че поскъпването за разглеждания период при 2-стайните жилища е умерено – около 3%. На какво се дължи това, както и ръстът от 6-7% в Южен, Каменица 1 и Кършиака?

По време на пандемията масово се търсят 2-стайни жилища с цел отдаване под наем. Градът се разраства много бързо към южната част, съответно в район Южен има по-голям дял на ново строителство, което предлага по-голям брой 2-стайни жилища. Каменица 1 и Кършиака са централни и предпочитани райони, с добър благоустройствен план и държат по-високи цени от другите квартали.

Защо наблюдаваме поевтиняване при гарсониерите в повечето квартали на Пловдив?

При сключените сделки отчитаме ръст в цените от около 4-5%. Откривам причината в стремежа на хората да вложат парите си в имот като сигурна стъпка. Съответно, когато разполагат с по-малка сума, достатъчна за гарсониера, но не желаят да пристъпят към външно финансиране за по-голям имот, избират този вариант. Понякога тези жилища са подходящи и за възрастните родители или пък навършилото пълнолетие дете, което търси самостоятелност.

При 3-стайните жилища поскъпването е по-високо от това при 2-стайните – около 5-6%. На какво се дължи това?

В процентно съотношение, при новото строителство има по-малък брой 3-стайни апартаменти. Това рефлектира върху цената. Инвеститорите залагат повече на 2-стайните апартаменти, защото това се търси масово. Както казах – купувачите в новите сгради са по-скоро инвестиционно настроени. Тристайните жилища са по-голяма рядкост, което дава отражение в интереса към тях и съответно – в стойността. Въпросът е в бъдещата реализация на 2-стайните имоти – смятам, че инвестицията трябва да има уплътнение, т.е. строителите следва да помнят, че по-големите имоти са по-функционални и това ще държи цената им дългосрочно стабилна.

Какви са изискванията на клиентите към покупка на жилища ново строителство?

Клиентите вече са много взискателни и премерени в избора си на жилище. Добре информирани са относно пазара и цените на имотите. Основните изисквания са за простор в стаите (като по този показател те ги сравняват с имотите в старото строителство). Държат на втори санитарен възел. Стремят се към малък процент общи части.

Какъв процент са готови да продадат на етап строеж?

Може би около 7-8% от жилищата се продават на етап строеж. Може да се каже, че това е вид маркетиране на продукта, а останалият дял от апартаментите обикновено се пуска на пазара на по-късен етап.

Как се промени поведението на строителните предприемачи за изминалите 12 месеца?

Строителите по време на пандемията се възползваха от ситуацията и продължиха да търсят парцели за жилищно застрояване в града. Станахме свидетели и на хора, които, в условия на обща несигурност, получиха нужда от свежи пари, затова продадоха както парцели, така и стари къщи на обезщетение. Това също допринася за активното строителство в града, което се развива с много бързи темпове, а строителите не са спрели продажби. Една важна разлика с бума на строителството преди кризата от 2009 г. – инвеститорите не разчитат на финансиране от купувачите, за да довършват проектите си. Всички започнати проекти се реализират успешно до край.

Кои са факторите, които ще движат пазара на жилища в Пловдив до края на текущата година?

Факторите, влияещи върху пазара, са комплексни. Очакваната инфлация с влизането в еврозоната играе голяма роля не само върху клиентите и техните планове за вложение на спестяванията, но и върху намеренията на строителите. Градът има потенциал да се разраства и всеки се възползва от това.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха ХА

    19 18 Отговор
    Платена статия, в България няма пазар на имотите защото няма такси, но скоро ще има 2% от пазарната цена на имота, не от данъчната.
    И тази цена ще се определя от общината; ето как: 2,2% след това .2% отстъпка и ако неси съгласен ще изпратим проверка и може да свалим 0.1%--0.2 така ще докараме до 1.8% данък
    при 150,000 евро пазарна оценка 2,700 годишен данък.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 чужденец

    28 14 Отговор
    Какво толкова има във пловдив ? Море ли имате, палми ли имате, сърфинг ли имате ?

    Коментиран от #19

  • 3 Пловдив

    21 6 Отговор
    Помишленост създадена през последните 15 години. Морето и палмите са нещо чудесно, но като знам каква помийна яма е нашето Черно море скоро гости ще му бъдат тези с кокал в носа.
  • 4 счети

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ха Ха ХА":

    Никъде няма данъци върху пазарна оценка. Пазарът е променлива във времето. Днес може оценката на апартамента ти да е 2 биткойна, утре може да е 200, вдругиден - нула. Така стоят нещата с пазара. Ще им се на безимотните да се накрадат евтино ама не им се получава и квичат до небесата. Поздрави и весел ден !

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 5 Ха Ха ХА

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "счети":

    Има има, но ти не си запознат, обикновенно е 80-90 % от пазарната , но сега при мен е над пазарната. Къщатата ми струва $750,000 а цената в общината е $800,000 ходих да им обеснявам но не става. оценките вървят една- две години напред.
    А застраховката на къщата върви отделно,
    плащам $20,784 /800,000=2,6%
    В София плащам под 500лв. за апартамент с гараж който струва над 160,000 евро.
  • 6 Ха Ха ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "счети":

    Функцията на таксите не е само за общината,училището и инфраструктурата, но и за сортиране на обществото.
    Ако плащаш $20К-$40К значи си богат и училището ще е хубаво.
    Ако плащаш $12- $20К ти си средна класа
    Ако си плащаш до $12К беден....
    Защо училището е важно, защото ако детето ти ходи на частно уч-ще ще плащаш $40-$50К на година.
    Никой не обича да плаща, но се налага ако искаш да си сред други хора, на чисто , тихо и безопастно.
    От бедните квартали студенти не излизат .
    Физика химия и биология не учат , математиката не е на ниво, уж си среднист пък не ставаш да продължиш.
    В България преди 1989г. програма бе достатъчна за да продължиш.

    Коментиран от #14

  • 7 счети

    14 5 Отговор
    Разни хаховци пишат безумия. Като живееш в калифорния не значи че там е целия свят. Оценката на имотите от собственика е субективна. Аз може да имам имоти за 1 милиард евро по моя оценка, но това не значи че ще ти продам на тебе за толкова. Едно е пазарна оценка, друго данъчна. Научете ги тези неща.

    Коментиран от #8

  • 8 ха ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "счети":

    Явно си пропуснал как се изчислява процент, и още нещо, ти можеш да си казваш каквато цена искаш, но общината има база данни на продадени къщи от твоя квартал, за това ти поставя 80-90% от цената на подадените къщи, за да приемеш, ако не си съгласен те идват и оценяват и може да се откажеш с по голяма цена. И още нещо този който има къща за един милиард ще плати по малко от този който има за един и половина милиона, проста математика. И запомни : скоро ще бъдат преоценени всички жилища в България и ще има по висок данък, около 2% от пазарната цена, това ще урегулира пазара и всеки ще си намери мястото.
    И да се дърпа, и да се мотаеш теб те чака.

    Коментиран от #15

  • 9 Omega

    9 8 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "счети":

    В България има много неща, които другате ги няма и са пълен абсурд.
  • 12 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха Ха ХА":

    2,2% от стойността е данък за имоти в курортни селища, планински или морски. В останалите населени места, които не са курортни, данък сгради е 0,2%. И ако жилището ти е основно и единствено основно, тогава данъка се намаля с 50%. Ако имаш две основни жилища, плащаш 100% данък и за двете.
  • 13 Omega

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За децата землянката и наблидателен пост в случай че идва Империята !
  • 14 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ха Ха ХА":

    И в кое престижно училище те научиха да пишеш "безопасТно"? Направи си справка, колко от световните умове са произлезли от малки, бедни училища, в мизерни населени места.
  • 15 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    Я обясни, откъде общината знае за колко е продаден/купен един имот, като всяка сделка при нотариуса се декларира на 10 или 20 пъти по-ниска цена, от реалната? Иначе съм склонен да се съглася, че ни тъкмят ново дране с по-високи данъци. Западът отдавна го боде в очите фактът, че българите живеят в собствени жилища, придобити по времето на лошия социализъм.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Omega":

    И на караваната ще ти сложат данък две минимални заплати, небой се. Щом е за дране, винаги ще го измислят. И караваната ще ти вземат. Накрая всички ще се живеем в развъдници и ще се раждаме с дълг към държавата, който ще плащаме цял живот.

    Коментиран от #17

  • 17 last day

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Колкото едно нещо е по ненормално толкова по бързо свършва !
  • 18 Ха Ха ХА

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Да разбрал си накъде се движим,но не си разбрал че на запад има така нареченият:
    Closing costs are typically 2-5% of your loan amount, with a smaller percentage for larger loans. For example, closing costs on a $100,000 mortgage might be $5,000 (5%), but on a $500,000 mortgage they’d likely be closer to $10,000 (2%).
    И всичко е описано до стотинка, дори и кеш да имаш , няма тайно да ти ги вземат, защото неможеш да ги похарчиш, всичко минава през банката дори кеш. за всяка операция от $10,000 вече знае централната банка.

    Коментиран от #21

  • 19 Пловдивчанин

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "чужденец":

    То и в София няма морета и палми, но всичко що не му стиска да отбие към летището остава там.
  • 20 Д-р Иванова

    10 5 Отговор
    На запад беснеят поради факта, че над 90% от българите са собственици на имоти и си имат пари. Никой не обича независим народ. За това опитват постоянно да натрапват шантавия си начин на живот.
  • 21 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ха Ха ХА":

    Само като видя думата mortgage и ми настръхва косата. Искам да живея без mortgage и без loans. Искам да живея от изкараното с честен труд, а в замяна искам само да не ми пречат, да живея.
  • 22 Deva

    6 10 Отговор
    България като влезе в еврозоната имотите ще поскъпнат изключително много. Цените ще се изравнят със тези в зап.европа. Българите над 90% нямат кредити както на запад и за това онези полудяват като чуят България. Поздрави и успешен ден.

    Коментиран от #23

  • 23 Смеххх

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Deva":

    Колко мъка има по този свят,нямали заеми...
  • 24 Гиис

    3 2 Отговор
    Цялата статия е брокерска мечта.
  • 25 Варна

    3 1 Отговор
    А бе я си стойте по селата,кво се натискате