Last news in Fakti

28 Април, 2021 10:39 4 649 23

Колко харчат в България за жилище

  • eurostat-
  • германия-
  • европа-
  • ес-
  • домакинство-
  • режийни

В Малта харчат най-малко, а в Гърция - най-много

Колко харчат в България за жилище - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия разходите за дома - наем, отопление, поддръжка - са най-голямото перо в семейния бюджет. През 2019 година германците са плащали средно 900 евро месечно за наем или кредит за дома и режийни. През 2007 е било с 200 евро по-малко. Според германската Статистическа служба, разходите за покрив над главата възлизат на около една трета от всички пари, които харчат домакинствата.

А какво е положението в ЕС?

А в кои страни хората дават по-малко за покрив над главата? Европейската статистическа служба отчита факта, че в едни държави от ЕС хората живеят главно под наем, докато в други много семейства притежават собствени жилища. Методът на пресмятане е малко по-различен от този на Германската статистическа служба. Но и според Евростат перото "жилище" е най-сериозното в семейния бюджет на европейците. През 2019 година хората в ЕС са изразходвали средно месечно около една четвърт от наличните си пари за жилище.

Най-скъпо покривът над главата излиза в Гърция - близо 40% от месечните приходи. След тях се нареждат Дания и Германия - с над 25%. На съседна позиция е и България, където през 2020 година хората са харчели за жилище около 24% от наличните си пари месечно. За България Евростат отбелязва лека тенденция към поевтиняване през последните 5 години - средно с около 4%. След българите се нареждат нидерландците - с 23,4%.

Къде е най-евтино?

Най-евтино живеят хората в Португалия, Хърватия, Кипър, Литва и Малта. Колкото и да е странно, малтийците плащат средно най-малко за жилище в целия ЕС, макар че живеят на малък остров, където няма особено много място за жилищно строителство. Едва 8,2% от приходите им отиват за покрив над главата. Затова пък те са с много широки пръсти по отношение на други харчове: цели 20% от семейния бюджет на малтийците отива за ресторанти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    44 3 Отговор
    При лошия социализъм всеки придоби жилище, може да е тристайна къща в малък град или панелка, но го придоби без да става роб до гроб на банките. А сега върви купи....

    Коментиран от #3

  • 2 Арх

    27 5 Отговор
    На запад полудяват като чуят за България. Българите са над 90% собственици и онези не могат да го понесат този факт. Разболяха се и погрозняха от бяс ама това е положението.
  • 3 свидетел

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    да, всеки, но отговарящ на немалко условия, поради изключително големия дефицит на строителни материали и работници. чакаше се и за жилище с години и когато се нанасяха бяха вече пред пенсия....иначе имаше много ведомствени общински и заводски жилища, които решаваха проблема на определени групи. след това бяха разпродадени на безценица дори на хора, които нямаха нужда от тях.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "свидетел":

    Жилището не е само панелка в града. Който нямаше възможност за панелно в града поне имаше къща на село. Сега и къщите на село са недостъпни на ужасно високи цени, все едно купуваш хасиенда на брега на Адриатическо море.
  • 6 Гост

    37 1 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара? Нямаше нито една лоша дума в него. Пак ще ви кажа: Техник съм в средно голям български град, на 800 лв чисти пари. От тях давам: 100 лв за нафта на колата и за някой друг разход по нея; давам 150 лв за ток, вода, ТЕЦ, телефон, интернет, кабелна; 300 лв са ми за джобни, да имам по 10 лв на ден за обяд на работа и за една бира с мезе след работа; 250 лв давам за храна, сапуни, тоалетна хартия, пасти и четки за зъби и други консумативи у дома. Остават ми 0 лв спестени, освен ако не реша някой ден да не излизам след работа, или да ходя пеша, вместо да съм с колата. Тогава ми остават 50 лв на месец спестени. Ето ви реалната ситуация на 90% от българите. И много моля да не ми се трие коментара, само защото не изнася на някого.

    Коментиран от #12

  • 7 Гост

    16 2 Отговор
    И да ме прощавате, но статистически средната заплата в България я дават 1350 лв за 2020 г, докато средните наеми на двустайно жилище са 450 лв, което прави 33% само за наем у нас. Като прибавите и 250 лв за храна и 150 лв за сметки, разходите за българският дом достигат 850 лв, което си е 63% от средната ни заплата, както и да го смятате.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бай пешо

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "свидетел":

    Айде бе, да отговаряш на условия,-много ясно,.. трябва да си добър работник, да нямаш жилище а да имаш семейство...тук-там даваха на някой ''заслужил'', но масово работниците се възползуваха, ти може и да не си, и аз не съм, но се строеше и се даваха жилища, е уж не бяха люксозни но имаше за всели нуждаещ се.Хайде да не си кривим душите, че кУмОнизма е бил лош в тази насока
  • 10 Алтернатор

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Според теб, това мерило и е... значи аз ям картофи, ти ядеш кюфтета значи средно ядем мусака, образно казано...Наеми, жилища станаха скъпи, защото няма работа в малките градове и се наблюдава трайна миграция към столицата и някой областни градове, какво друго да философстваме
  • 11 Гост

    5 2 Отговор
    Сега чалгарчету славчу ше управи икономиката
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нали

    4 1 Отговор
    Много повече от толкото могат да си посволят. Но е рано още за да го разберат. За сега го знаят само от банката и от агенцията.
  • 14 Я ПА ТИЯ

    11 3 Отговор
    Днес, прочетох в сайта ИМОТИ.БГ, че се продава .'' стара каменна къща за 12500 евро в село СТИКЪЛ обл.Смолян..къщата е за ремонт '' от интерес погледнах в Гугъл за това село,.. ами то има САМО 18 житела,.. е как полусрутена къща, в полуизоставено село да струва толкова пари....

    Коментиран от #17

  • 15 Гост

    5 2 Отговор
    Сигорно природата е много красива затова струва толкова пари
  • 16 Брокер

    3 10 Отговор
    Ганчо дава пари за пиене,цигари,ядене,за екскурзии а за имот му е скъпо и чака балона да се спука.

    Коментиран от #22

  • 17 брокер

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Я ПА ТИЯ":

    Кокетно село
  • 18 777

    5 6 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 19 Гост

    7 1 Отговор
    Печатницата бачка яко,храните скачат яко,имотите и те

    Коментиран от #21

  • 20 Тото 1 и Тото 2

    3 3 Отговор
    По-правилният въпрос не е ли - КОЛКО ХАРЧИ ББ за къща в БАРСЕЛОНА ? А мис Бикини доволна ли е или иска още ?
  • 21 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Само че храните се продават, а имотите не.
  • 22 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    2009 не се ли спука балона? Помниш ли или си забравил?

    Коментиран от #23

  • 23 4423214

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Аз много добре си го помня.Доста жътва падна тогава. И без брокер пазарувах