Last news in Fakti

30 Април, 2021 14:00 13 315 56

Митът „Сам си построих къща“

  • иван кирмин-
  • мит-
  • сам-
  • построих-
  • къща-
  • строител

За да не използвате услугите на една строителна фирма, а да организирате и управлявате, на първо място е нужно да разполагате с време

Митът „Сам си построих къща“ - 1
Снимкa: Shutterstock

Сам човек може да разпъне палатка, може да построи колиба в гората, да изкопае дупка в снега, ако се прави на сървайвър. Къща никой не строи сам. Дори да е архитект, то още на фаза проектиране на него му трябват проекти и по другите специалности. Защото трябват за издаване на Разрешение за строеж. Вярно е, че на практика единствените чертежи, които от време на време строителите ги поглеждат, са тези по част конструктивна. Обикновено с цел да напсуват конструктора.

Когато чуете, че някой сам си е построил къща, вероятно има предвид, че освен възложител, който само следи напредъка на къщата, и плаща по договор на един единствен избран строител, се е нагърбил с управлението на проекта. Няма да ви убеждавам, че ако не сте строителни инженери, не можете да се справите. Даже напротив - тясната специализация обикновено пречи на хората да управляват и организират добре процеси и други хора. Защото всеки проблем, за който нямате решение, може да се реши като привлечете експерт за конкретния случай. По-евтино е да си плащате, отколкото да си въобразявате, че може да го научите и разберете.

За да не използвате услугите на една строителна фирма, а да организирате и управлявате, на първо място е нужно да разполагате с време.

След това трябва да прецените дали имате уменията да управлявате хора без да заемате някакъв пост и да притежавате власт в някаква организация. И то хора с различно образование и ценностна система. Положението е следното – никой не е длъжен да работи по вашия проект, за никого не представлявате важен клиент, за никого не сте работодател, при който човекът ще се пенсионира. Изпълнителят не го интересува кой какво ви е казал за стойността на дадена работа. Плащате толкова, колкото е най-добрата оферта към момента, в който работата трябва да се свърши на хората, които могат да я свършат по това време. И разбира се, не на последно място, трябва да можете да управлявате кризите, които се дължат на конфликти между отделните изпълнители.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Столичен архитект

    80 7 Отговор
    Статия от лаик. Първо къща над 100 м2 РЗП вече се строи от фирма с лиценз от Камара на строителите. Оттам нататък има 100 други неща и изисквания. Абсолютно некомпетентна статия

    Коментиран от #21

  • 2 Смях в залата

    72 7 Отговор
    Автора взима ли хонорар за глупостите, които пише?

    Коментиран от #4

  • 3 ⚜️Масон⚜️

    60 8 Отговор
    Само като прочета , че е по евтино да си плащам и ми става ясно , че на миссира са му хвърлили трохички да кълве!

    Коментиран от #5

  • 4 Иванчо тежи ли химикалката

    53 13 Отговор

    До коментар #2 от "Смях в залата":

    Нашата къща я построихме преди 4 години.От основите до обзавеждането и нанасянето ни отне един летен сезон време.Без подробности по градежа.Два етажа.Умишлено не посочвам квадратурата на застроената площ която е над 70 кв.м.Дворно място към къщата 650 кв.м.Похарчени 25 657 лева и 46 стотинки.Касовите бележки ги пазим.Парцела е наследство на жена ми от майка и.Който може може който не може духа супата както казва Любата Пенев

    Коментиран от #6, #7, #8, #26, #54

  • 5 Лъчо

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Масон⚜️":

    На мисията трохи не са му дали,той кълве тревица или от несмляната храна в акото на прасенцето
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пунта Мара

    27 23 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо тежи ли химикалката":

    Сковал си барака без проект, без изолации, без основи, без отоплителна инсталация, без разрешение за строеж и без Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Сиреч /както казва тик.вата/ незаконна. В момента, в който те разберат или някой се оплаче- няма узаконяване. Следва акт, наказателно постановление, заповед за премахване в срок....съд. та какво казваш? Който може го може, другите...нещо супата?
  • 8 Леля Цецка

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо тежи ли химикалката":

    Не си Иванчо а Андрешко. Ама ти не знаеш кой е, няма да ме разбереш
  • 9 ЛЛЛ

    35 3 Отговор
    Глупости. Не можеш да построиш къща сам само, ако ръцете са ти на тъмно. Лошото е, че вече на повечето хора са там.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 7 Отговор
    Има хора,Които могът сами !Естественно за основи трябват поне двама!На вилата с покойния ми Баща ,двамата правихме основите!!!Буто бетон ,няма да мръдне,ако ще земята да се обърне!След това играх Финал на България за мъже и станах2ри след Бай Георги Трингов ,бог да го Прости!Вие сте от поколението,дет нищо не можете!!!Нашето поколение е ШИроко скроено!Може и ел.инсталация да направи,а не ,като .....да извика фирма и за една ел.точка да плаща ,като за ...200евро....

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Пунта Мара

    13 14 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Поне да се беше научил да пишеш грамотно....

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Ники

    13 3 Отговор
    Тази статия е тъпа, колкото фамилията на измисления и автор 🤣
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пунта Мара":

    Когато заговори и мъдрецът понякога заприличва на идиот,докато човекоподобни като теб се раждат такива!Бъди здрав!
  • 14 Мюмюн

    8 5 Отговор
    Ази самичък построих мойто палат в хасиендата ми. Парво беши от кал и без плет, ама подир....кат заваляха парете от мойта Айша от литището у стокхолм, кат накупих дуграма, изолациа, киримиди- пет дена лях битон, основити са на 10м далбоко, направих 300 кватрата на три етажи, тираси, билкони, четри кумина....сам с ей ти две раце. Чесно. Година времи градих-стана кат на Маск кащата у бевърлито хилса. Всяка одая-с ризличен мотив рисована, полулей, мебили от швабско-на бившиа крал киро на пасти да яди негувата у филибето. Айша докат я изчисти-един уикинд време минава. Кат додат снахите на чаветата ми, на цирк ша става кащата. Тъй чи-сам чувек мож направи къща, ама паре требват.
  • 15 Omega

    19 6 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Едно време, жилищните ел-инсталации ги учихме в 8-ми клас по Трудово....

    Коментиран от #24

  • 17 Шаран БГ

    15 3 Отговор
    Естествено, че държавата те рекетира по някакъв начин - иначе за какво си гражданин на ТАЗИ ДЪРЖАВА ??
    Най-отвратителното нещо при собственоръчното построяване на жилище установих едва в 1986-та година при посещение в ГДР. В покрайнините на голям град баща и син строяха жилище на 80 кв.метра застроена площ. В почивката си ми споделиха, че тъй като сами си строят къщата, немската / ГДР / държава ги финансира с 3 хиляди марки.Какви пари са били за германеца - не знам.
    Десет гтодини по-рано , аз , със моя баща, си построих жилище на 60 кв.метра - толкова разрешаваха !? Две години време като зимните месеци се хващах някъде и работех -т.е. 24 месеца минус 2 х 4 = 16 месеца аз не бях на държавна работа. Построих къщата, прибрах си семейството и при още неизмазана сграда, дойде данъчен инспектор и ми определи "данък сгради" ОСВЕН ТОВА направи следната сметка : Не съм бил на държавна работа 16 месеца. Ако съм бил, при средна работна заплата по него време от 140 лева, щял съм да получа 2 200 лева, върху които ми се ПОЛАГАЛО ДА ПЛАТЯ данък ОБЩ ДОХОД......някаква сума, накакви пари....тогава около 70-80 лева . И аз ги платих като поп - къде ще ида. Това бе в социалистическа НРБ.
    И сега не е по-добре .. Клатят те още по-зле по други параграфи......
  • 18 Гост

    31 4 Отговор
    Едно време, дядовците ни са строили сами къщите си. В смисъл - събират се мъжете от родата и строят. Един дяла греди, друг носи камъни, трети ръководи раотата по градежа. Няма проект, няма архитект, няма разрешителни. И техните къщи стоят и до ден днешен, като паметници на културата, докато нашите съвременни, прехвалени, защитени със сто документа боклуци не изтрайват и едно поколение, преди да почнат да се рушат. От всичките напудрени нормативи и процедури само държавниците лапат.
  • 19 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пунта Мара":

    А ти се научи поне един пирон да забиеш. Човека ти казва точно и вярно. См0тано поколение сте и затова всичко ви се струва невъзможно.
  • 20 010101

    11 2 Отговор
    Кирмине, разбрахме всички отдавна, че имаш строителна фирма.
    Насочи си рекламата на друго място. Тук едва ли ще ти се получи.
  • 21 Готин

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Столичен архитект":

    Само да попитам. Вие за строител ли се считате!? Защото архитект, строител и геодезист са различни неща и професии, както е изписано и на УАСГ. Та така, господин "художник". А за статията, евала на човека дето я е написал. Малко са можещите, но всички са "знаещи"!
  • 22 101

    17 5 Отговор
    Всеки може да си построи къща, трябва ви проектант с печат, Бригада строители, проект с мнение от геодезист, разрешително за стоеж , строителен надзор, документ за присъединяване към ВиК и Енерго-безплатни са и срока за изготвяне е кратък, след това нанасяте сградата в кадастъра, и получавате право за ползване. И това е. Няма абсолютно нищо сложно.
  • 23 bobi

    16 3 Отговор
    Статия написана вероятно от човек който не може и пирон да забие.
    Построих с семейството ми 400 м2 . с мой си проект с моите си познания и умения. В последствие извиках фирма за заснемане и за даване на конструктивно становище и узаконих строежа . срещу скромна глоба на фона на спестените разходи.
  • 24 Jeep

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Трудово вече нямa. Cегa е труд и предприемaчеcтво. Пълнa пaродия. То и зa товa децaтa нищо полезно не нaучaвaт.
  • 25 t90

    17 1 Отговор
    Има ли достъп за бетоновоз и пари, двама човека и хотел ще ви вдигнем. Не пишете глупости.
  • 26 Буха ха

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо тежи ли химикалката":

    Построили сте коптор, а не къща. Едни солидни бетонни основи са 10-15 хиляди лева, един хубав покрив - също толкова.

    Коментиран от #27, #28, #46

  • 27 Будинов

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Буха ха":

    Тези глупости дето ги плещиш къде ги научи,в сървайвър или фермата.Силодни основи на къща 15хлв,това да не е прогимназия на 22 етажа.Първо се ограмоти малко кое как и колко и тогава се прави на компетентен капиш

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Будинов

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Буха ха":

    Тези глупости дето ги плещиш къде ги научи,в сървайвър или фермата.Солидни основи на къща 15хлв,това да не е прогимназия на 22 етажа.Първо се ограмоти малко кое как и колко и тогава се прави на компетентен капиш
  • 29 Aмии

    6 1 Отговор
    Абе не е баш тъй. Кой е строил къщите преди два века?
  • 30 Буха ха

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "Будинов":

    Евала кирпич, 22 етажна прогимназия, понеже селтаците сте големи разбирачи, затова три четвърти от селските ви коптори са се напукали и при едно средно по сила земетресение ще ви затрупат живи.

    Коментиран от #55

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 кирпич

    6 2 Отговор
    А колко струват основи за 100-120 кв.м къща бе, мушморок? Назови твоята цена, ама ако кажеш 6-7 хиляди ще те извикам да ми ги направиш ти, и ако не дойдеш значи си .....

    Коментиран от #40

  • 39 kkk

    8 5 Отговор
    Мноу мъ кефи как всички си вярвате, че можете да построите каквото и да е и ще бъде хем по-качествено, хем 3 пъти по-евтино...
    Ще ви разочаровам- 90% не различавате чук, тесла, винт, болт, пирон, греда, дъска, летва и т.н. И забравете, че ще ви е по-евтино като работите сами и с помощ от роднини- както щете го смятайте, но всеки ден "на обекта" означава да губите поне по 100лв. надник от фирмата в която работите. Ама ще работите през почивните дни- това за мен автоматично удвоява надника на 200лв. минимум.
    Бонус- роднините които работят "безплатно" не можеш да ги накараш да работят колкото трябва (не им плащаш- не можеш да ги юркаш) и гарантирано после това "безплатното" ще ти излезе през **** щото после цял живот ще ти е неудобно да им откажеш каквато и да е услуга или помощ.
    Бонус 2- вие изобщо имате ли си представа какво е да снабдяваш строеж с материали и колко време и пари ще загубите да бягате за глупости?
  • 40 kkk

    7 6 Отговор

    До коментар #38 от "кирпич":

    И колко струва да направиш 100м2 плоча за основа- тоест поне 20см. дебела? Това са 20 кубика бетон по едни 100лв./м3 или 2 бона е само бетона. Доставката е поне 5лв./км (в посока) и шансът ти да строиш на 5км. от бетоновият възел е никакъв, но така да е- значи имаш и 50лв. за доставка. 20м3 са 3 миксера- значи 150лв. за доставка. И това без ДДС- общо стават 2600лв. САМО за бетона, и то ако бетоновият възел ти е под носа, реално само бетонът ти струва над 3 бона.
    Арматурата си върви около 1,5лв./кг с ДДС, а за 100м2 си трябва над 1 тон желязо- 1500лв. Доставката ще глътне още поне 3-400лв. и прескачаш 2 бона много бързо.
    Копаене на дупката- поне 300лв.
    Пясък за изравняване и подложка- поне 500лв.
    Кофраж- да кажем безплатен
    Вързване на арматурата- поне 150лв.
    И дотук станаха 6 бона, ама това е идеалният случай- по-скоро бих заложил 8 бона.
    Всичко това ще отнеме поне седмица, дори 10 дни ако го правите сами и с малко безплатна помощ- добавяме още поне 1000лв. които можехте да изкарате в това време.
    Реално отиваме на 10 бона за проста плоча и то ако строиш близо до града. Ако си на 20-25км. от неща като бетонов възел, арматурен двор, борси за дървен материал и магазини за строителни материали и инструменти разходите за транспорт за целият строеж ще ти прецакат бюджета тотално.

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ми плащайте

    6 5 Отговор
    Много "бизнесменчета" и "управленци" на човешки ресурси се подвизават тук.Вероятно и комютърни камилчета. Ми отпечатете си къщата на 3D принтер бе отворковци. И преди 40 години се изискваше строителен план и строителен надзор,но....хората не се плашеха от физически труд като забъркване на бетон на ръка,забъркване на хоросан,носене на тухли и цимент,белене на литровици.Нашата къща я построихме с двама майстори и 7-8 души помощници от семейството и родата. Само плочите изляхме с бетонпомпа. ВиК и инсталацията ни я направиха братовчедите. Така се строеше при Тошо - род и приятели помагаха. Сега като сте отворковци плащайте за всичко.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 kkk

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ми плащайте":

    Да не говорим пък колко материали се крадяха тогава- гарантирано максимума който се плащаше за материалите беше 30% в крайна сметка. Трябва ми чакъл, пясък, варов разтвор- един камион ми струваше 2 литра хубава ракийка. Цемент купувах постоянно- приятели в заводите за цемент колкото щеш и на месец ми се докарваха поне 2 тона цемент срещу 15% от цената му в магазина. Трябва ми багер- за 10лв. идваше багериста в събота и бачкаше цял ден. Трябва ми кран- същата схема...

    При комунизма реално 75% от строежа на къщата беше за сметка на държавата щото се крадеше на поразия- сега не може. Схващаш ли защо "едно време" и "сега" НЯМАТ НИЩО ОБЩО при строежите на къщи?

    Коментиран от #45, #48, #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "kkk":

    За 100 кв не сме ляли, но за 60 сме ляли. 2 бона всичко заедно с мен братовчеда брата чичо и бащата. Твоите сметки си ги прави за онези, които не знаят как и не могат.

    Коментиран от #51

  • 48 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "kkk":

    Дрън-дрън. Ти изкара, че всяко семейство е имало по един бетонов възел в мазата си за складиране на десетки кубици цемент. И понеже тогава къщи и вили никнеха като гъби, явно държавните бетонови възли са отчитали 0% производителсност, защото всичко, което са произвели е било откраднато. Хайде стига вече.

    Коментиран от #52

  • 49 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #44 от "kkk":

    И наистина сегашните строежи нямат нищо общо с предишните. Наскоро къртих стара мивка в баня от соца. Няма разбиване човек. А сегашнте ви сградички наконтени с хубави боички се саморазпадат. Бетонът ви е 90% пясък и лепило няма.
  • 50 Гост

    4 4 Отговор
    Жалният вой на строителните дерачи тук е показателен колко им се продават жилищата и как върви пазара на имоти в момента. Нека после да пускате статии, колко много нови апартаменти сте продали и как нямате никакво време за писане на коментари от денонощна заетост по строежите.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Факир

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    И аз това се чудех за кого са работили бетонвъзлите при Тошо? За построените стотици хиляди частни къщи или за държавните строежи? Бай Тошо бил голям факир щом все пак е успял да построи толкоз заводи,язовири и панелки при такова голямо крадене.
  • 53 Дедо

    4 4 Отговор
    ако така са мислили и моите дядовци, които са построили Боженци, и Копривщица, сега всички щяхме да сме оплезени като кандидата за Премиер
  • 54 ссср

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо тежи ли химикалката":

    И като се събуди - гледаш успал си се за работа....
  • 55 ХХХХ

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Буха ха":

    Ат то съвременото ви модерно строителство дето минало по всички инстанци, проектанти, архитекти и друга пасмина дето е взелаа по една шапка пари на глава не се пропуква.
    Ела да видиш офиса в който работя съвремено модерно строителство как са се напукали стените. И да видиш на село къщата на 100 години със основи от суха каменна зидария и етажи от 40 см дървени греди никъде не се пропукала.
    Калпавото строителство го има навсякъде и при старото и новото строителство.
    В днешното стростроителство, колкото е по-малък е обекта то толкова е по безотговорно отношението към него.
  • 56 Нафарфорий

    2 1 Отговор
    сам автора може си избърше каквото там с тази диа.рия. Какви архитекти, проектанти, скодоумие нечовешко. Колкото къщи са построени от самите хора, с едните две ръце и тук-там по някое рамо от приятели и комшии... това само хартиен плъх и експерт по празни приказки може да сътвори