Last news in Fakti

29 Април, 2021 19:43 4 240 19

Удължават срока за паспортизиране на сградите

  • паспортизиране-
  • сгради-
  • енергийна ефективност

Предлага се той да е до края на 2024 година

Удължават срока за паспортизиране на сградите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на сградите се удължава с 2 години - до края на 2024 г. Това предвижда проект за изменение в наредбата на Министерството на регионалното развитие (МРРБ), предложен за обществено обсъждане до края на май. Крайният срок за изготвяне на техническите паспорти на старите, строени преди повече от 15 години сгради, вече е отлаган няколко пъти през годините.

Според експерти до 2022 г. е невъзможно да се изготвят всички паспорти, а гражданите недоволстват от посочените цени.

Според данните в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо над 2 млн. и 750 хиляди нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени едва за 0,39 на сто от тях.

Приетата дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния.

Мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, както и достъпност. В този процес техническата паспортизация на сградите ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор, се мотивират от ведомството.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hhhhhhh

    44 2 Отговор
    Паспорт на града. Полудяхте ли
  • 2 ХХХ

    34 1 Отговор
    През 2024 в кенефа ще има купонна система,кви сгради кви чертежи.
  • 3 Пръц

    44 2 Отговор
    От 2 до 10 лв.на квадрат ще прибират общините за паспортите. Дано КОВИД регулира алчните общински служители като ги премести на по—тиха служба.

    Коментиран от #14

  • 4 Загрижен

    48 0 Отговор
    Добре де, във всички предишни статии по тази тема се твърдеше, че крайният срок многократно е отлаган и повече не можело. Явно, било е поредната лъжа на Гроб. Но, лично аз няма една стотинка да дам за паспорт на сградата. Данък сграда плащам винаги. Да си ги взимат от там. Или изцяло да е за сметка на държавата. Преди време един "специалист" се изказа по темата, че няма как да струва по 5 лв. кв/м, а щяла цената да е минимум 10 лева.
  • 5 Гост

    63 1 Отговор
    Хайде да видим как ще паспортизирам циганските махали... Никак! Пак дране за нормалните Българи. Пишем си тук глупости и толкова... А сме били лъвове...
  • 6 Дърт Вейдър

    23 1 Отговор
    То хора вече няма в България младите заминават в чужбина.
  • 7 ИСТОРИК

    39 0 Отговор
    Таз идиотщина е измислена още от 2007 г. И от тогава все удължават срока, защото на всички е ясно, че това няма как да стане, тъй като ще се получи революционна обстановка. Едните не могат другите не искат!
  • 8 Gen Gurko

    52 0 Отговор
    Това беше причина много хора да не гласуват за Герб. Какви паспорти има в старитв италиански, френски и т.н сгради строени преди 100 или двеста години. Паспортизация може да се прави за сгради новопостроени или най-много от 2000-та година насам. Престанете с кретенските си опити за рекет и обир на народа. Ей няма да мирясате наглеци.
  • 9 случаен

    30 1 Отговор
    безопасност при пожар,с тез стиропори,голяма безопасност,а старите сгради в европа дето една колона нямат кой им издаде паспорти,само нашите герберски продажници подгъзуват на еврогейовете
  • 10 Махмуд

    31 1 Отговор
    Поредното безумие за паспорти на сгради с марката ГЕРБ.
  • 11 Последния софиянец

    3 19 Отговор
    Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена! Само генерал Бойко Борисов ще ни спаси!
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    29 0 Отговор
    Започнете със циганските гета и тогава елате при нас! За да ни уверите, че няма да ги подминете и за паспортизацията!

    Коментиран от #16

  • 13 Бай вую

    17 0 Отговор
    Те гадовете хубаво си ги измислят тея работи обаче имам съмнение че ще гризнат дървото, нека пробват
  • 14 ТИКВО,

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Цялата инициатива не е на общините, паспортите не се изготвят от общински служители и не се заплащат на тях! Идеята е на умниците от ГЕРБ,а хонорарите прибират частни фирми, повечето приближени до тях!
  • 15 Omega

    10 3 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 16 Русенец

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    При гетата ще се процедира по друг начин. Там ще ревнат активистите от БХК, че държавата е оставила сградите в гетата непаспортизирани и малцинствата отново са пренебрегнати. За тях ще се отпуснат средства от бюджета (от данъците ни), да им се паспортизират катуните безплатно, по поредната хуманна програма.
  • 17 Нане

    8 0 Отговор
    чиста проба рекет на държавно ниво
  • 18 електорална 1

    7 1 Отговор
    Дори само заради този рекет си струва да изметем герп веднъж завинаги.
  • 19 хапартмент

    1 0 Отговор
    Като искате да имате имоти ще плащате, като на запад. Тука думата "няма" излиза скъпо. В цял свят е ясно че да притежаваш собственост се плаща скъпо. Същото е като с автомобил. Купуваш, но трябва и да се поддържа. Блоковете ви приличат на кенеф, щото не искате да давате пари