Last news in Fakti

10 Май, 2021 11:11 2 224 7

Организация е обезпокоена за този пазар

  • норвегия-
  • жилища-
  • цени-
  • мвф-
  • прогноза

МВФ със специално внимание към норвежкия имотен пазар

Организация е обезпокоена за този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти на Норвегия предизвика загриженост у Международния валутен фонд (МВФ). В доклад на организацията се говори, че поскъпването на жилищата и къщите в северно европейската страна създава риск за финансовата ѝ стабилност. „Бързият темп на поскъпване на имотите трябва да бъде спрян чрез съчетаването на парична, данъчна, структурна и фискална политика, насочена към увеличаване на предложенията на жилища като в същото време търсенето остане на същите нива“, пише в отчета.

Не за пръв път МВФ изказва совите опасения по повод поскъпването на имотите в Норвегия. Вече няколко пъти Фондът издаде препоръки към местните власти да повишат изискванията за отпускане на ипотечен заем.

„Аз правя разлика между безпокойство по повод силното поскъпване на жилищата, най-вече в Осло, и останалите големи градове, особено през последната година“, каза министърът на финансите на Норвегия Ян Тор Санер, коментирайки доклада на МВФ. Той обаче не споделя мнението, че трябва да се налагат по-високи изисквания при отпускането на жилищни кредити. Той очаква още през втората половина на текущата година лихвите по ипотеките да започнат да се повишават, а това означава, че поскъпването на жилищата трябва по-естествен начин да се забави.

Анализаторите на МВФ са на мнение, че Норвегия като цяло добре се справя с последствията, причинени от пандемията с коронавируса и последвалата икономическа криза. Те очакват, че през текущата година икономиката на страната ще се стабилизира като ще нарасне с 3.2%. Това донякъде съвпада с прогнозите на Националната банка на Норвегия (3.8%) и прогнозите на Националния статистически институт на страната (3,3%).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор
    Нищо му няма . Все е тая 15-50 480 процента за седмица или годин.Ще отпечатите още .Или ще намалите лихвите по депозитите , направо отрицателни ...нека спестителите да ви плащат продънените бюджети
  • 2 Учуден

    7 0 Отговор
    Очевидно темата за поскъпването на имотите в Норвегия е по -болна тема за българите отколкото отношенията между България и Русия, под които коментариите на читателите са заключени.

    Коментиран от #4

  • 3 Редови Гражданин

    0 0 Отговор
    Някой разбра ли, между кое прави разлика министъра ?

    Коментиран от #5

  • 4 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Публикувано във факти.бг: Не за пръв път МВФ изказва СОВИТЕ опасения.... ------ Коректор!!!!
  • 5 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Редови Гражданин":

    Това е като да разбере, каква е разликата между крокодила.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДОКО

    1 0 Отговор
    ОТГОВОРА НА ДОКО...АМИ ТО ХУБАВИТЕ И СПОКОЙНИ МЕСТА И ЛИПСАТА НА ЦИГАНИ СА СКЪПИ...ДАЖЕ МНОГО СКЪПИ..ТАКА ЧЕ ТОВА Е НАПЪЛНО ПРИЕМЛИВО..АДИ ЧАО