Last news in Fakti

13 Май, 2021 17:07 13 553 17

Съдбата на призрачния бургаски мол

  • странд-
  • бургас-
  • търговски център-
  • мол-
  • тим-
  • продажба-
  • собственост

Скоро той може да има нов собственик

Изоставеният и превърнал се в призрак мол „Странд“ в Бургас скоро може да има нов собственик. Производството по несъстоятелност е възобновено, след като ново дружество – „Камбана Инвест“ ЕАД, регистрирано в Силистра, е придобило с цесия вземанията на основния кредитор – фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Цената за придобиването на цесията не е известна, но със сигурност е доста под началната, която през 2019 година, бе 12,2 млн.лева, припомня Флагман.бг. Закупуването на експозицията е първа крачка по придобиването на имота, а за да се случи това по-бързо, „Камбана инвест“ ЕАД вече е внесла 60 хил.лева за възобновяване на производството по несъстоятелност на „Странд Бургас“ АД, установи Флагман.бг.

Оттук нататък „Камбана инвест“ ЕАД може по всяко време да осребри дълга и да влезе във владение чрез частен съдебен изпълнител. Синдикът е вписал ЕАД-то като кредитор №1, което му дава пълно право да придобие абсолютно безсмисления търговски обект.

Докато това се случи, „Странд АД“ в несъстоятелност ще продължава да трупа загуби – за охрана към „Делта гард“, за заплати на синдика Росен Милошев и съдебни разноски. Преди "Камбана инвест" ЕАД да внесе 60-те хил.лева в касата на фалиралия мол е имало само 237 лева.

„Камбана инвест“ ЕАД е еднолична собственост на „Зърнени храни Силистра“ АД.

„Странд“ бе отворен през 2013 година с шумна реклама като първият мол на открито в България, в проекта потънаха 82 млн.лева. След срива на КТБ молът затвори, а през 2016 година бе обявен на публична продан за 33 млн.лева, впоследствие цената му падна до 12 млн.лева, но интерес към него нямаше. Преди време се спекулираше, че желание да придобият собствеността имат фирми, които отдават под наем офис площи клас "А" за нуждите на софтуерния и аутсорсинг бизнес, но до сделка не се стигна до появата на "Камбана инвест" ЕАД.

Още в самото начало за клиентите бе ясно, че проектът е неудачен за нашите географски ширини. През лятото напеченият от слънцето бетон превръщаше бетонните алеи между търговските обекти в тлееща пещ. Клиентите се чувстваха като в ада и се налагаше на прибежки да прескачат от магазин в магазин, за да търсят по-скоро прохлада, отколкото стоки. Зимно време студът и снегът отблъскваха напълно всеки потенциален посетител, дръзнал в мисълта си да излезе сред бурния вятър по нивите край Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    46 5 Отговор
    Предвид бързото обезлюдяване на Бургас, този проект е напълно безперспективен.

    Коментиран от #2, #5, #6, #14

  • 2 Ами

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Ами да се работи за спиране на обезлюдяването. Какво, всичко трябва да се намърда в София ли? Ще стане истинска мизерия. Да се отварят нови работни места и да се инвестира.
  • 3 Медуза

    14 2 Отговор
    Нашите момчета скоро ще настъпят към Бургас. Пристанището там, както и Южна Морска (митницата) са важен таргет. Както и Росенец. 😉

    Коментиран от #4

  • 4 🏌️💷💶💴💵💰

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Медуза":

    Отдавна са там навсякъде са дори на места където най малко очакваш че може да са само ще ти кажа че тържествата и моабетите си отдавна ги правят в Интера на златни пясъци.Като ти казвам навсякъде,значи навсякъде са.И не само в България.Гърция, Турция,Северна Македония, Румъния, Германия,Русия и бившите републики от СССР,Франция Англия, Испания, САЩ, Украйна,фирми всякакви и навсякъде.Милиарди въртят.
  • 5 Крадец

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Този МОЛ изяде към 50 дка. земя до Бургас,строиха го 4 години,хвърлиха се няколко милиарда лева на вятъра,за да си начеше крастата някой ачкакан.

    Коментиран от #12

  • 6 неутрален

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Грешиш! Бургас е един от малкото градове в България,който има естествен прираст!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ГОСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "неутрален":

    Виртуален ,сигорно

    Коментиран от #16

  • 8 Ха ха

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "неутрален":

    Толкова много ли станаха орките?
  • 9 Мартин

    6 4 Отговор
    Поредното лошо наследство от псевдо-активите на КТБ и далаверите на фараон Цветан Василев! Този измамник фалира всичко, до което се докосне! Справка: ТВ 7, Ботев Пд, КТБ, молове...
  • 10 задължително

    12 1 Отговор
    требе да работи мола за странджанските цървули трето поколение в града ,да ходят да гледат като в музей и да цъкат с език ,ако имали пара щели да си купят тъз фанелка Долчи и кебана
  • 11 Росен

    5 2 Отговор
    Далаверите на Цветан Василев и източването от него на КТБ продържава да отеква и след 7 години!
  • 12 8349

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Крадец":

    Още един дето не прави разлика между милиони и миларди.
    И декерарите са точно на 1/2 от тези 50, но на фона на милиардите, това са дребни забележки....
  • 13 Евлоги

    6 0 Отговор
    Всъщност град Стара Загора се обезлюдава и скоро се очаква същото там с местните псевдо молчета. За миналата година Стара Загора е намаляла с 11 хиляди човека и скоро ще падне под 100, независимо много селца, които са извън околовръстното, които бяха служебни записани, като квартали
  • 14 гларуса

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Ти от кое село си ??? Питам ей така,защото не съм видял Бургас да се обезлюдява,а напротив ,все повече хора от селата идват в Бургас - най-добрия град за живеене!
  • 15 батката

    3 9 Отговор
    Тези от провинцията и селата които са виждали море и пясък само на картинка ,много на отворени се правите ! Бургас е най-проспериращият град в България. Кмета ни е един от най-добрите,нищо,че е от Герб. Предишните,предимно от БСП се отдадоха на пиянстване и строеж на собствени кооперации.Който е от Бургас знае за кои кметове говоря.
    Колкото до Мола - е там се превъртяха едни пари на софиянци.Това беше целта на този мол.
  • 16 Голем смях

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГОСТ":

    Като естествено присъединяват всички села на 30 км. от Бургас ли?Че те селата свършиха и тогава трябва да присъединят Поморие като квартал.Тогава ще е съвсем естествен прираст.Сега е малко инвитро.
  • 17 Иво

    0 3 Отговор
    Фалитът на пирамидата КТБ остава най-голямата кражба в съвременната история на България, а главният виновник Цветан Василев все още е на свобода.