17 Май, 2021 21:16 4 232 20

Как ще се развие столицата до 2027 година

  • софия-
  • софияплан-
  • развитие-
  • 2027

Планът за интегрирано развитие включва 14 цели

Как ще се развие столицата до 2027 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Новият план за интегрирано развитие обхваща 105 квартала, села и местности, които имат нужда от намеса. Планът има 14 цели, които трябва да бъдат реализирани през следващите 7 години – 2021-2027 гг. В Програма за София ще бъдат заложени следните зони за приоритетно развитие чрез източници на европейско финансиране: централната градска част, в която попадат 21 зони за намеса; широкият център и старите периферни квартали - 13 зони; територии с предимно нискоетажно застрояване (околоградски район) - 56 зони; територии с предимно комплексно застрояване (жилищните квартали) - 7 зони; териториите в южните квартали на града, които се развиват през последните години - 4 зони; индустриалните територии - 3 зони; природни територии (паркове, градини, земеделски, горски) - 1 зона.

“Зоните за въздействие са местата, към които трябва приоритетно да бъдат насочени различни инвестиции - общински, държавни, европейски, но също частни и общностни. За всяка от зоните са идентифицирани специфичните проблеми, но и потенциали. Така знаем какви конкретни действия трябва да се предприемат за всеки един от тези квартали или села. Очакваме развитието на тези части на общината през следващите 7 години да донесе полза за целия град. Това са местата, на които трябва да бъде обърнато най-много внимание, но това не загърбва останалата част от територията на общината - инвестиции, включително европейски ще може да има в цялата община. В зоните за въздействие ще бъде съсредоточено изпълнението на конкретните мерки и дейности, които предстои да бъдат определени в следващия етап от подготовката на Програма за София.“, обясни директорът на “Софияплан” Любо Георгиев.

“Амбицията, която си поставя екипа на Софияплан е свързана с преодоляването на дисбаланса между северната и южната част на общината, както и с подобряването на качеството на градската среда. Целта е да привлечем европейско финансиране в ситуацията на постковид и да преодолеем финансовите предизвикателства, свързани с нея. Определянето на зоните за въздействие ще подпомогне постигането на целите на Визия за София и ще даде конкретни насоки за директно финансиране в определени територии, които могат да подобрят качеството на живот и на средата. Очакваме до края на годината Програма за София да бъде приета и да започне нейното прилагане”, коментира главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Подборът на зоните за въздействие започна с определянето на 14 цели за развитието на СО в периода до 2027 година. Целите на Програма за София произлизат от дългосрочната стратегия “Визия за София 2050” и са съобразени с действащите европейски и национални стратегически документи. Освен това са взети предвид и изводите от анализа на икономическото, социалното и екологичното състояние на Столична община, направен в първия етап от подготовката на Програма за София. На базата на събраната и анализирана информация от различните източници е формулирана следната посока за развитието на града в следващите 7 години: През 2027 г. Столична община трябва да бъде по-адаптивна, устойчиво развиваща се, приобщаваща и многообразна община, фокусирана върху икономика на знанието и предлагаща по-високо качество на живот в по-чиста среда.

Процесът по определянето на зоните за въздействие продължи със създаването на система от индикатори за оценка на актуалното състояние на средата. Индикаторите позволяват да се измерва и прогреса по постигането на целите в бъдеще. Всеки индикатор може да е валиден за няколко цели, но да има различна тежест за всяка от тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако юрданка

    25 4 Отговор
    Пак купи гласовете на роми те(шнайдер) ше се развива като Гето на европа
  • 2 Мой

    23 6 Отговор
    Учителка от Самоков, която е слуга на Сатаната от Банкя, може само да организира кражбите в София, но не и просперитета на града.
  • 3 Ужасонн

    12 3 Отговор
    1во се надяваме никога повече гроб, 2ро се надяваме л, коъто ще есред тях да помисли за инвестиции в провинцията и да не се бутот всички в софия и 3то се надяваме всичко построено от този момент да остане за сомите строители да си живуркат!!
  • 4 Брендица

    12 0 Отговор
    Автор Богданова не се изсилвай 2027 е бая далечко
  • 5 Стига с тая столица

    24 2 Отговор
    Цялата страна е кенеф.

    Коментиран от #7

  • 6 Бибитко

    8 2 Отговор
    Новият план за интрегрирано развитие на кметицата Фандъчка Борисова има една-единствена генерална цел: РЕМОНТ НА РЕМОНТА! Гарантирано от ГЕРБ!
  • 7 Брендица

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Стига с тая столица":

    Страната РОДИНАТА е прекрасна красива отлична. Кенеф търси другаде в изхождащи се
  • 8 Мухаха

    6 3 Отговор
    Като външен кенеф ще се развие
  • 9 Софиянец

    11 4 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото като се сменят кмета и главния архитект.
  • 10 мдда

    5 10 Отговор
    НЕдейте така. По-добре напишете едно заглавие "Как ще се развие Варна/Бургас до 2027г."
    София се развива добре – не идеално, но добре.
    Отидете в тези дупки (споменати по-горе) и ще се убедите, че има и по-зле.

    Коментиран от #17

  • 11 Софиянец

    5 6 Отговор
    "Лъвов мост" претърпя най-глупавото си развитие. И ако продължава така, София няма да ми харесва.
  • 12 ГилотинБесилков

    1 3 Отговор
    Мирише на предсрочни кметски и общински избори! Фандък-ханъм да не излезе в 2-годишен неплатен отпуск по партийно "бабинство"?! И селските "архитекти" са си развинтили колхозната комунистическа фантазия за чужда сметка и върху чуждите социалистически-интегрирани имоти?! БКП-ТКЗСарската Комуна (Самоковската комуна на Дашин от началото на 1920-те) е пример за подражание на "десната" БКП-ГЕРБ+БЗНС-СДС+ДС от ЕНП!
  • 13 гост

    3 1 Отговор
    А в "Кръстова вада" кога ще има канали.
  • 14 Гост

    0 3 Отговор
    Ако е фандиту - НИКАК
  • 15 Кака

    4 1 Отговор
    Пааак ще се крадееее
  • 16 Ше има 100 бона за пейка

    1 0 Отговор
    И 200 бона за ламба и грабежите никога нема да свършат така се правят схемите че да има вечно грабене и паричните потоци никога да не намаляват а вечно да се разрастват
  • 17 A ти

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "мдда":

    бил ли cи в Бургac някогa. 5 пъти по уреден е от cф aмa дaй дa пишем нищо че cто пъти го избирaхa зa нaй добър зa живеене грaд.
  • 18 Софянец

    6 1 Отговор
    Ще дойдат дотогава и останалите провинцялисти които още не са дошли,е така ще се развие.Малките градове и села ще западнат още повече защото там няма работа,а има много Бразилци.
  • 19 e kak kak

    5 0 Отговор
    ... ремонт на ремота ест.
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    И вие ли подкарахте трелите за "септември ще бъде май,
    земята ще бъде рай"?