Last news in Fakti

19 Май, 2021 09:37 3 688 7

Най-екологичните градове в света

  • екология-
  • град-
  • класация

Редица европейски градове са назад в класацията

Най-екологичните градове в света - 1
Снимка: Shutterstock

Британският специализиран сайт за съпоставяне на цените Uswitch.com състави класация на най-екологично чистите градове в света. При изготвяне ѝ под внимание са взети фактори като ниво на престъпност, достъпност до недвижими имоти, степен на задръствания, ниво на замърсяване на околната среда, използване на възобновяеми енергийни източници.

Австралийският град Канбера успява да заеме първо място благодарение на отличната система на обществения транспорт и ниското ниво на замърсяване на въздуха. Близо 48% от своята енергия градът си осигурява по екологичен път, а достъп до Интернет имат 94% от жителите му.

Най-замърсеният от гл.т. на екология град е Джеда в Саудитска Арабия, доколкото тя силно зависи от изкопаемите горива и газ. В ТОП 3 на най-замърсените градове влизат още Ню Делхи в Индия и Аман в Йордания.

Лондон заема 12-то място в класацията, а Мюнхен – 15-то. Виена е на 18-та позиция, а Милано на 23-то. 24-тото място е за Париж, а германската столица Берлин е на 30-та позиция.

ТОП 10 на най-екологичните градове в света

град държава
1 Канбера Австралия
2 Мадрид Испания
3 Бризбейн Австралия
4 Дубай ОАЕ
5 Копенхаген Дания
6 Франкфурт Германия
7 Хамбург Германия
8 Прага Чехия
9 Абу-Даби ОАЕ
10 Цюрих Швейцария


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 2 Отговор
    И това е статия за раздел Имоти?!!?!?!?!
  • 2 Кон и кокошка

    14 1 Отговор
    В сравнение с останалите 9 града Канбера има поне 10 пъти по малко население и никакава промишленост. Просто едно седалище на правителството и прарламента.
    Че британците си хвалят братчедите - хайде, ама защо ние трябва да им списваме глупостите...

    Коментиран от #6

  • 3 Перо

    4 0 Отговор
    Аз си помислих,че Фандъка държи първо място по мръсотия на населено място.Сигурно само по въздуха държи приза!
  • 4 За Мадрид

    9 1 Отговор
    е вярно-всички явтобуси са хибриди, таксита същото кмам 550 парка и над 600 хиляди дървета!!! Невероятен град!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 зле сме

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "За Мадрид":

    И тук има дървета, главно работят в Общината. Иначе и много храсти - по празните и неподдържани терени. Прах има колкото искаш - добре, че вали от време на време. Но пък става кално и не се виждат дупките, та се шофира по спомени. У нас трябва да се тества окачването на всички нови автомобили. Пътувал съм насам-натам и такива пътища в Европа няма!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кон и кокошка":

    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    по дърта лъжа не бях чел