Last news in Fakti

2 Юни, 2021 14:47 1 883 3

Детска градина вече 5-та година се помещава в апартамент

  • детска градина-
  • софия-
  • ремонт-
  • жилище

Причината за ремонт на новата сграда е некачествено строителство

Детска градина в София е в ремонт вече пета година, а децата са преместени в апартамент. Сградата, построена за милиони, е необитаема заради подпочвени води, а от 2014 година Общината се опитва да отстрани проблема. Сградата е построена през 2013 година, с пари от Световната банка и с идеята за общностен център за родители на деца със специални потребности, уточнява Нова Телевизия. Преди да отвори врати, Общинският съвет решава в сградата да се настани и яслена група. Така единият етаж става филиал на детска градина „Ласка”. Но за кратко. Година след пускането в експлоатация, сградата, за която са похарчени над милион лева, започва да се наводнява.

„Впоследствие се появиха тези подпочвени води. Сутеренът се пълни с вода”, обясни заместник-кметът Албена Атанасова. От 2016 година до днес проблемът остава нерешим. А алтернативата за групата от 23 деца е общински апартамент в блок в „Овча купел”. С детска площадка, обрасла в трева. От Столичната община твърдят, че са имали проблеми с фирмата изпълнител, а забавянето дошло заради изчакване на гаранционния срок.

Жилището на Димитър Митев е непосредствено до сградата. Разказва, че от години тук не влиза никой, а строежът е некачествен. Проблем с подпочвените води има и в блока на Димитър, но решение е намерено. От общината пък обясниха, че работят усърдно сградата да започне да функционира.

„Това ще се случи, след като бъдат направени разчетите за това какъв ресурс от пари ще бъде необходим за изграждането на тези неща, които ще обезопасят сградата, за да може да функционира като детска градина. Това е моето предложение и това беше пожеланието на самия заместник-кмет по образованието”, обясни Атанасова.

И докато сградата чака своя ремонт, район „Овча купел” се лишава от възможността да има още няколко нови яслени групи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хгаа

    12 1 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ
  • 2 1212

    6 1 Отговор
    Нали тиквата е лапнал парата от детската градина на кой му пука за децата. Тиквата така строи, крадат се парите и се купуват най евтините материали и работна ръка.
  • 3 ОбщинаЧовек

    4 0 Отговор
    Да не се окаже, че апартамента не е общински, а просто общината плаща наем на някой подходящ човек с много апартаменти ) ?