Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:43 3 283 3

Как технологиите промениха отоплението и климатизацията

  • архитектурно-строителна седмица-
  • иец-
  • изложение

Отговорите на Архитектурно-строителна седмица от 16 до 19 юни в Интер Експо Център

Как технологиите промениха отоплението и климатизацията - 1

Навсякъде и във всеки аспект на живота ни. Да, това са високите технологии. В следващите редове отговаряме на въпроса, как технологиите промениха отоплението и климатизацията? Примерите черпим от интересни предложения, които ще видим съвсем скоро – на изложение Архитектурно-строителна седмица, от 16 до 19 юни, в Интер Експо Център.

Системните решения – управлението е вече и онлайн

Сензорно управление и възможност за контрол от разстояние дава контролерът NIBE SMO S40. Той оптимизира работата на климатични системи в дома и офиса. Предлаган от Термо-помпени системи, може да бъде внедрен в Smart home, а при комбиниране с термопомпи NIBE въздух-вода и други компоненти, се създава интегрирана климатична система. Ще се запознаем и с интелигентни хибридни системи за отопление и охлаждане. Те бързо навлизат в новото строителство и реновирането на стари сгради, съчетавайки икономия, ефективност и екологичност. Подходящи са за жилища с вентилаторни конвектори или в комбинация с подово отопление и охлаждане. Превключването между режимите на работа е автоматично, а системата на Екотерм проект винаги избира най-икономичния вариант.

Следва още едно решение - приложимо и за търговски и офис сгради и за къщи. Това са системите за рекуперация на топлина и свеж въздух. Все по-навлизащи в ежедневието, те едновременно и непрекъснато извличат застоялия въздух, обновявайки го със свеж. Захранващият и отвежданият потоци се насочват един срещу друг в отделни канали, а отработеният въздух загрява постъпващия. Системата пести енергия, подава въздух равномерно в помещенията като го пречиства. Контролът на работа при ниски температури е автоматичен, а цялата система може да се управлява онлайн през смартфон или таблет.

Акцент на някои от изложителите, сред които Елко Еп България, ще бъдат домашната и сградната автоматизации. ММС Инк, представител на Daikin, ще се фокусира върху климатичната техника, фотоволтаичните панели и системите за окачване. С опита си за изграждане на пасивни сгради ще ни запознае EUDOMUS.

Съвременните технологии дават неограничени възможности. Тази мисъл пораждат стъклените системи от последно поколение. Иновативните методи на производство и създаване на материалите, предложени от LYATEV, дават възможст за изграждане на стъклени преградни стени, безрамкови стъклени балкони, остъклявани тераси, зимни градини и още, и още...

Разбира се, на Архитектурно-строителна седмица ще открием и доказали се продукти, в които са внедрени модерни технологии на контрол. Сред тях са газовите котли Frisquet, които обаче са с вградено дистанционно управление, както и електрическитe котли „Мега-Терм“, изработени от едноименната фирма.

Да поговорим и за материалите

Безспорно е, че оптималните нива на отопление и охлаждане се постигат чрез внедряването и на иновативните продукти, създадени с високотехнологични методи и материали. Такива са изолиращите кофражни форми, които дават възможност за високоефективно и качествено създаване на енергоефективни сгради с двойноизолирани стени и конструкции, земетръсоустойчиви и екологични съоръжения.

Екологичността е водеща при кофражните блокове на GreenBuild Property. Създадени от остатъчна дървесина, елементите съчетават всички приоритети на еко строителството. Представени на изложението ще бъдат и IKO Summa. Първата от ново поколение битумни хидроизолационни мембрани, предлагана от ARMORMAT, е с повишена огъваемост при ниски и изключителна устойчивост на високи температури. Ще се запознаем и с качествата на топлоизолационните панели ASSAN PANEL. Този тип „сандвич-панели“ са рационален избор, когато желаем да съчетаем топла, водна и звукоизолация.

Привлекли сме вниманието и сме събудили любопитството Ви? Всичко, споменато можете да видите на живо от 16 до 19 юни на изложение Архитектурно-строителна седмица. Нужно е само да се регистрирате за свободно посещение на www.buildingweek.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    10 0 Отговор
    ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ.....там още е Средновековие и феодализъм
  • 2 ЗимаЛято

    4 4 Отговор
    колкото повече се изолираш, толкова по-топло ще ти е лятото (заради прозорците през които идва светлината. В резултат на това, сметката за ток зимата ще е по-малка, но пък ще си купиш и ползваш климатици през лятото (нещо което преди изолацията не си ползвал). Пробутват ни разни похвати на държави където целогодишно е м/у 10 и 20 градуса ... и просто в стъклените офис сгради: зимата е студено до прозореца, пък лятото е жега - работил съм години наред до прозореж и го знам добре.
  • 3 kvy

    4 1 Отговор
    Цените....цените... Докато са такива високи, поне за българският стандарт, ще си карам е с климатиците, конвекторите и печките на дърва!!!