Last news in Fakti

16 Юни, 2021 13:21 1 970 3

Възстановяването на този пазар набира скорост

  • испания-
  • жилища-
  • продажби

Трети пореден месец сделките с имоти в Испания отчитат ръст

Възстановяването на този пазар набира скорост - 1
Снимка: Shutterstock

През април 2021 г. в Испания са регистрирани 42 211 сделки за покупко-продажба на жилища, сочат данните на Националния статистически институт на страната INE. Макар броят им да е с 11% спрямо март на текущата година, се отчита ръст от 65.95 спрямо година назад. Цените на имотите също се връщат в предпандемичния период, а наемните нива продължават да падат.

Благодарение на повечето продажби през последните месеци, те отчитат ръст от 12.5% през първите четири месеца на текущата година спрямо същия период на миналата. Това се дължи най-вече на жилищата ново строителство. През април са били купени 8520 нови апартаменти, което е ръст от 82% спрямо същия месец на миналата година. На годишна база увеличението е 28%

Сделките с жилища от вторичния пазар са нараснали със 62.3% през април тази спрямо април на миналата година, а от януари до април 2021-ва – с 8.7%. Това е третият пореден месец, когато регистрираните продажби надвишават 40 000 единици – ниво, което не се е наблюдавало от началото на 2020 г.

„Независимо от това, че през април броят на сделките е бил по-малък спрямо март, по всичко личи, че секторът се възстановява. Средата на пролетта оптимизмът на купувачите отчита лек спад, но може да се очаква с нарастване броя на ваксинираните и наближаването на летния сезон купувачите ще се активизират“, казва Франсиско Инярета от компанията Idealista Франсиско Иньярета.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо

    5 2 Отговор
    Е.. И????? Какъв е смисълът от тая тъпа и безсмислена информация?!?!
  • 2 И какво

    6 1 Отговор
    оня ден бешв побликувана подобна статия. Какво го засяга оикновения българин пазара на 3000 км от тук. Можем да отидем и са си купим ли??? Тази информация би била от полза за Бибитко например!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Само Герб и Бойко