Last news in Fakti

17 Юни, 2021 11:11 6 500 16

Забравена нива къща не храни

  • земеделска земя-
  • ткзс-
  • социализъм-
  • комасация-
  • собственост

Собствеността не е само привилегия, но и отговорност

Забравена нива къща не храни - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ликвидационни комисии, скелети на добичета, забравени в дворовете на фермите, разграбена селскостопанска техника, връщане на земеделската земя „в реални граници“. Това бе една от пътеките, за едни трънливи, за други - доходоносни, по които тръгна родният преход на връщане от соца към пазарната икономика.

Най-тежкият удар се падна на многострадалното българско село, преживяло преди това насилствена колективизация и всякакви други експерименти по съветски модел в земеделието, припомня в-к "Монитор". С падането на соца си мечтаехме за много неща. Никой не е предполагал, че за броени месеци земеделието ще бъде докарано до пълна разруха и по-голямата част от хранителните продукти ще се наложи да ги внасяме. От износител на храни се превърнахме в постоянен вносител. Повечето ТКЗС-та, обединени преди краха на соца в огромни аграрни комплекси, на бърза ръка останаха в историята. Много малко кооперации успяха да се спасят от плъзналите ликвидационни комисии, изпратени от назначените демократи, дошли на власт. Немалко от техните лидери после се оказаха най-обикновени доносници на държавната сигурност от преди 1990 г.

Опразнените и преди това села от миграцията към големия град започнаха експресно да опустяват. Немалка част от нивите в страната се покриха с бурени и трънаци. Повечето останали на село, болшинството пенсионери, се заеха основно с дребно земеделие, колкото да не умрат от глад.

Така върху развалините на ТКЗС-тата се роди системата на земеползването. В повечето случаи от нея се възползваха хора с опит и в соцземеделието, успели да купят евтино оцелелите трактори и комбайни. Те започнаха да обработват отново земята. Основно това съживяване на земеделието, на основата на комасираната земя, се случи в най-плодородните райони, като новите едри фермери се заеха основно с отглеждането на зърно. Казват, че в началото това е ставало и без съгласието на пръсналите се по градовете или по чужбина собственици, на които бащините ниви им бяха върнати „в реални граници“. След влизането ни в ЕС подобно „доброневолно“ използване на чужда земя отрязваше пътя към евросубсидиите и затова започна да се прилага системата на т. нар. „бели петна“, непозната за останалите страни в общността. Според юристи тя нарушава неприкосновеността на частната собственост и част от договорите за ползване се пишат без знанието на притежателите на нивите.

Във въпросните „бели петна“ влизат притежателите на земеделска земя, които не декларират ежегодно какво ще правят с имота си. Логично или не рентата за тях е доста по-ниска, отколкото на тези, имащи легални договори са арендаторите, обработващи земята. Процедурата пък за получаването на въпросните дребни суми от „белите петна“ не е стандартизирана в цялата страна и всяка земеделска дирекция иска различни документи. Използването на т. нар. електронно правителство в тази сфера си е направо научна фантастика.

В крайна сметка не бива да забравяме и друго - собствеността не е само привилегия, а и отговорност. От забравена нива голям кяр не може да има.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    Наистина се кефундрим на такива умотворения. Не, че има ум де. Просто смях.
  • 2 ссссс

    16 5 Отговор
    Оня крадец на тръби от герб къде се покри?
  • 3 Собственик

    12 3 Отговор
    Това за белите петна не е точно така, драга ми авторке. Вземи и прочети наредбите и законите. Имам 50 дка бели петна и всяка година си получавам усреднена за региона наредба от общинската служба по земеделие и съм много доволен
    Общинската служба застава като арбитър между собствениците на земи и арендаторите, на които тази служба ги отдава. Със самите арендатори дребния собственик няма сили и време да се оправи сам.
    Защото те лъжат и не плащат.
  • 4 Бай Знай

    16 1 Отговор
    Цялата лъжа с "връщането" на земите така и остана неразбрана от съвокупното население от наследници.
    Защото това "връщане" се случи, когато онези, които бяха апортирали земите си в Трудовокооперативните Земеделски Кооперации на соц-а, вече бяха на пределна възраст. Те нямаха сили и здраве да тичат по институции и да доказват, че
    ЗЕМЯТА в България, в огромната си част, дори и през социализма беше ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.
    ТКЗС-тата бяха КООПЕРАЦИИ на частни стопани.
    Само Държавните Земеделски Стопанства (ДЗС) разполагаха с държавна земя.
    След 10 ноември, държавата най-нагло излъга заблудените от удобствата на градския живот наследници, че им "връща" земи, защото те никога не са били държавни.
    Хората бяха подведени, но нехаеха.

    Коментиран от #6

  • 5 Синди

    9 1 Отговор
    В кадастъра има всичко, кой на какъв парцел е собственик. Повечето собственици имат договори със арендатор. Така е по света. Какъв ви е проблема в България ?

    Коментиран от #11

  • 6 Политикономик

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Знай":

    Прав сте.
    Нашите сънародници, които бяха привлечени от лесния живот в държавните панелки в града нехаеха за наследствените си земи, защото:
    1. В града, далеч от селската кал, с вътрешните тоалетни и централно парно им беше по-добре отколкото на родителите им на село. Въпреки, че бурканите идваха от там
    2. Истинските собственици на земята бяха на 70-80 години и нямаха физическите способности да тръгнат да протестират. А и голяма част от тях бяха вече починали.
    3. У т.нар. "градско" население витаеше заблудата, свързана със съветските колхози. В СССР земята никога не е била частна собственост. След революцията, властта на съветите национализира целия земен фонд и колхозите бяха изключително и само държавни.
  • 7 Ха така

    8 3 Отговор
    Някакъв опит за прокарване на идея за облагане с данъченца ли съзирам в този материал?
    Демек, който не копа на дедо си нивата да плаща, а не който му я използва да му плаща?
  • 8 6677

    10 3 Отговор
    Как стана така, че един земеделец който е имал 2 по бутаника сега с двама работника на минимална осигуровка и след кампанията ги праща на борсата е милонерче
  • 9 От село

    8 5 Отговор
    Истината е, че България винаги е била аграрна страна.
    И всички измислени икономически дейности, освен земеделието, водат до обедняване.
    Привидно доброто благосъстояние на живеещите на кредит в четирите големи градове е заблуда.
    В земята има много "хляб", но това знаят крупните герберастки арендатори, които заграбват къде незаконно, къде заобикаляйки закона, а къде напълно легално земите на мераклиите да продадат 1 нива, за да си купят Голф.
  • 10 счети

    6 0 Отговор
    Те и сега ви брулят със сто вида данъци - ДДС, акцизи, винетки, задължителни застраховки ГО и още . И като ви набият новите данъци въглеродни, зелени и още и ше квичите .

    Коментиран от #12

  • 11 Калинчо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Синди":

    Проблема ни в България е, че я няма цялата информация в кадастъра, а и там работят основно *калинки*.

    Коментиран от #15

  • 12 Вирдоколенко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "счети":

    А и ваксите ще станат платени след година-две.......
  • 13 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ С "ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ " --СТЕФАН САВОВ; ЛУЧНИКОВ И НОРА АНАНИЕВА --- ДОРИ ИЗКАРАХА ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА НА КООПЕРИРАНЕТО МЕЖДУ СЕЛСКАСТАПАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ !!!!!! ТЯХНИ НАСЛЕДНИЦИ СА СДС;ДБ И БСП !!!! НО БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛА /БЪЛГАРИЯ / БЕ СМАЗАНА И УНИЩОЖЕНА !!!!!!
  • 14 БАТ МИТКО

    8 0 Отговор
    СЛЕД ЦАР ИВАН АСЕН ВТОРИ, БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА НИКАКВИ ДЪРЖАВНИЦИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И СИНОВЕТЕ МУ.
  • 15 Глей ти

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Калинчо":

    Ооо, и още как. Службите по земеделие предадоха цялата информация на кадастъра. В СГКК има пълната информация, но как се ползва е страшно да знаеш. Ако там разровят, какви чудесии ще излязат, бедна му е фантазията на този народ.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор
    Абе,що пишете простотии,заграбихте земята на селяните и ги изгонихте в града,смисълът на земеделието е да отваря работни места,не само да произвежда храна,когато живеете в града,не говорете простотии за селото,нищо не сме ви направили за да ни обиждате