18 Юни, 2021 12:46 3 089 27

Българка проектира град на Марс

  • марс-
  • калина калчева-
  • архитект-
  • град-
  • проект-
  • марс сити стейт

Арх. Калчева е на полуфинала в конкурса на НАСА „Марс Сити Стейт“

Калина Калчева е архитект и дизайнер. Тя стигна до полуфинала в конкурса на НАСА „Марс Сити Стейт“ с проекта си за град на Марс „Марс 25“. С него Калина се дипломира във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

„В гимназията моите приятели се занимаваха с астрономия и в средата на гимназиалните си години бях привлечена и аз. Съвсем случайно попаднах на една конференция. Оттогава ми викат „звездната дама“, споделя Калина, цитирана от БНР. „Все още са ми много интересни лунните и слънчевите затъмнения. За мен по-скоро са като символика за хармонията между ин и ян, светлото и тъмното. Едни от редките астрономически явления, които могат да се снимат“.

Калина признава, че е човек, който иска да промени нещо в този свят. Затова е избрала архитектурата и дизайна за своя специалност. Архитектурата, според нея, е по-силна, защото има сгради, които надживяват и изпреварват човешката цивилизация. „Дори и най-малката тухличка разказва история“, казва тя.

„Моят град на Марс няма да го видите със сателит. Няма да го видите със снимки или с камери. Той ще е изграден в подземните пещери. Първият прототип, който развивахме, беше за повърхността. После обаче дойде и идеята да го направим в пещерите на Марс, за да може това да е допълнителна защита както от резките температурни амплитуди, така и от радиацията и пясъчните бури там“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Къв град на Марс бре, я се свестете най сетне. Никой няма да напусне орбита, защото сме улав вид. Квадранта е заключен и това е.

    Коментиран от #8

  • 2 трънки

    20 2 Отговор
    Че то и аз мога , ще си нарисувам някакъв купол на някой кратер и ще го свържа с тунели с други кратери ето ти град ...
  • 3 123

    17 2 Отговор
    Да пробва да проектира на Юпитер.
  • 4 hmhmhm

    10 2 Отговор
    ко, ко речи! И аз по фантасмагория имам 6 ...
  • 5 ТРЕНД

    11 3 Отговор
    Какво е добавена стойност и какво е принадена стойност. Когато 20 човека имат всеки по една крава, и не изплащат кравата нита заплащат пашата и фуражът, тогава млякото и телето е добавената стойност. Ако всички крави отидат в ръцете на един стопанин, тогава тази добавена стойност е всъщност принадена стойност, защото тя е излишна за този стопанин - надвишава неговата потребност. АКО този стопанин се откаже да отглежда кравите и живее от тях защото са негова собственост, като наеме някого да му ги отглежда. Това се нарича капитализъм, получаваш добавена и принадена стойност, защото притежаваш средствата за производство. Но без принадената стойност - излишъкът добавена стойност, няма да има капитализъм. В примерната схема от 20 човека, вече един е капиталист, един му е работник, а 18 са лишени от крави и мляко. Но има мляко в излишък, за още 18 човека. Нали постоянно чувате, че трябва нови сфери да се развиват, както Маркс казва РАЗНИ ДОРИ НЕНУЖНИ НЕЩА И ЛУКСОВЕ. Това произтича от това, като по-горе. Да, тези 18 човека ще развият лов, риболов, строителство, мебели, дрехи, ... И ще си купят мляко. И част от тях също ще станат капиталисти и ще продават доста излишък. Но производителността създава все повече излишък с по-малко заети да го правят, който за да се реализира ще трябва да се измисли нови дейности за да се закупи излишъкът. И да има нови работни места.

    Коментиран от #21, #22

  • 6 Be_google, жив и здрав съм :)))

    9 6 Отговор
    Красиво момиче аз бих я подкрепил да проектира и нещо на Юпитер и Венера....

    Коментиран от #19

  • 7 Марсианец

    9 2 Отговор
    А много добре да строи на МАРС като си плаща концесията на Китайците че те вече са там- да същите ония китайци които до преди мало време си строяха язовирите с кошници в които носеха пръстта.
  • 8 лайкучка

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Прав си,никой човешки туземец не трябва да излиза от орбитата на Земята.И да има някой читав извънземен вид,ще вдигне ръце от нас:))))))))
  • 9 За там са

    6 1 Отговор
    Правилно, в този ниверситет всички са марсианци.
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 2 Отговор
    Радвам се, че българско момиче има такива прекрасни мечти. Но с мечтите до тук! На Марс атмосферата е толкова бедна, че може да се каже, че няма! Това е и причината за много ниско атмосферно налягане - около 133 пъти по-ниско от земното. Поради тези причини на Марс даже и в пещерите ще трябва да ходят със специални скафандри. Кой ще плаща масрафа? Това ще бъде изключително скъпо и ненужно. Тези хора, които ще обитават марсианския град ще са винаги зависими от хората на Земята и няма да заселят Марс в истинския смисъл, защото не могат сами да си произвеждат всички ресурси, необходими за живот!
  • 11 Браво

    8 1 Отговор
    Оправихме пътя в Обручище и се огледахме в Марс!
  • 12 Миньорът

    2 4 Отговор
    Бих и прокопал тунел под Венериния хълм!
  • 13 Риболовец

    3 4 Отговор
    Готина е. Отнася плувката ва момента....
  • 14 селянин

    3 1 Отговор
    Варненски свободен университет, само като го прочетеш и та става зле че кадри от подобни псевдо уноверситети стигат до такива места, а от най реномираните до... никъде. Още един пример за тотално сбърканата ни образователна система.
  • 15 ИЯО

    3 3 Отговор
    Търся двустаен на Марс-междинен етаж, среден апартамент. По възможност около спирка на метрото.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 6969

    3 4 Отговор
    Абе тя таз е направо за марс бе ебти лудия поглед
  • 18 психиатър

    3 2 Отговор
    А дано по скоро да отиват на Марс, че планетата Земя да си отдъхне от *тк*ачал*ите.
  • 19 Тра-ла-ла

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Be_google, жив и здрав съм :)))":

    А, ако беше грозничка? Тогава да не проектира ли? 😂😂😂
  • 20 Фен

    2 2 Отговор
    Търся марсианка да е палава игрива и много работлива. Но да не бъде архитектка.
  • 21 Йо Несбьо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТРЕНД":

    Пълни глупости! Това, че имаш крава и не плащаш мляко и паша не е никаква принадена стойност, още по-малко добавена стойност. Добавена стойност би имало сиренето, маслото, изварата, които евентуално започнеш да продаваш, защото не всеки има крава, а иска сирене, масло, извара. Изисква и технологични познания, за да ги произведеш. Принадената стойност пък е комунистическо понятие, което е незаплатен човешки труд. Имаш 20 крави, наемаш пастир за тях, той ти върши работа, с което произвежда принадена стойност и ти му плащаш заплата, която отчасти му дава възнаграждение за тази принадената стойност. Тази стойност не може да бъде единица, защото това означава да заплащаш толкова, колкото получаваш от работника, а това не е изгодно. Личи си, че си завършил РАБФАК и си полагал изпит по марксизъм-ленинизъм.
  • 22 Мързеливецът

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТРЕНД":

    А който го мързи, какво да прави ?
  • 23 😉😉😁

    1 0 Отговор
    Калинке ,мустаци ли виждам ще си оставиш?По добре си пусни молба за назначаване на работа във фирма Бехтел САЩ,ако те удобрят може и на теб да намерят местенце,знаеш какви неща строят и колко надолу
  • 24 КРАДАЧИ

    2 0 Отговор
    МАРС СТАВА САМО ЗА КРЕМАТОРИУМ , ДАНО ЕС И ДАДЕ 2 МИЛИАРДА ТА ДА ГИ ОТКРАДНЕ ЩОТО И ЛИЧИ ЧЕ Е ОТ ГЕРБ - БРАТЧЕДКА Е НА АНГЕЛКОВА ........... ТАКА НАПРАВИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЗА ДВА СУПЕРКОМПЮТЪРА КОИТО СА ПРИ ОСЕМТЕ Ф16 !
  • 25 Българка проектирала град на Марс!!

    1 0 Отговор
    Магистралата на Борисов стигна до там, така, че ще могат да карат по магистралата вече!! Само да Минат с Ненков и Балтов с Джипа, да довършат осовите линии!!
  • 26 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Пълни глупости ! Да напуснеш зелено - синята Земя и да я замениш с червеникава пустиня и камъняк !
  • 27 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Пълни глупости ! Да напуснеш зелено - синята Земя и да я замениш с червеникава пустиня и камъняк !