18 Юни, 2021 22:25 12 738 10

Бизнес партньори надхитриха системата и построиха комплекс

  • пловдив-
  • инвестиция-
  • бизнес-
  • партньори-
  • селище

Инвестицията край Пловдив е на стойност 700 000 лева

Стойчо Николов - един от хванатите в издънка бизнесмени, взели европари за изпълнение на къщи за гости, се опитва да отърве санкциите. Едноличния търговец EТ" Стойчо Росенов Николов" кандидатства с проект "Къщи за гости и заведение за хранене", за който получава 336 090,68 лв.

Няколко години по-късно след държавна ревизия му издават акт, по силата на който е задължен да върне 336 090 лева, като това публично държавно вземане представлява 100 % от предоставената финансова помощ по договора му, уточнява Trafficnews.bg. Санкция от 389 хиляди лева пък получава Атанас Илиев негов, както ще разберем след малко - познат и партньор, с който изграждат комплекс в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен, до красивия язовир в района.

Как се стига до тук?

Преди 2 години или в средата на 2019 със заповед на началник отдел „Регионален технически инспекторат“ е разпоредено извършването на проверка на място на къщите за гости на Николов край язовир в близост до Свежен.

Инспекторите засичат грандиозни нарушения. Оказало се, че приходите на обекта за 3 години са едва около 3% от заложените по бизнес план. Мярката за финансиране на изграждане на къщи за гости цели да развие селския туризъм по устойчив модел. Затова в бизнес плана за кандидатстване се залагат стойности на приходи, които да покажат, че де факто се извършва търговска дейност и че парите, дадени от държавата, носят добавена стойност на региона.

Поне на хартия нещата би трябвало да са такива.

На практика се оказва, че обектът генерира приходи от под 32 хиляди лева за три години. Приходи, а не печалба. Това прави по 886 лева на месец. С други думи счетоводните документи показват реални неизпълнение на договора.

Ето какво пише в документите на проверяващите:

На първо място, установено е неизпълнение на финансовите показатели на одобрения бизнес план – от представените документи за три пълни финансови години е констатирано средно аритметично изпълнение в размер на 3,02 %, което по години е: за 2016 г., първа прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 348 000 лева, общо реализирани приходи 4 962,60 лева или 1,43 % изпълнение на одобрения бизнес план; за 2017 г., втора прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 351 000 лева, общо реализирани приходи 22 169,96 лева или 6,32 % изпълнение на одобрения бизнес план; 2018 г., трета прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 357 000 лева, общо реализирани приходи 4 736,94 лева или 1,33 % изпълнение на одобрения бизнес план.

Това обаче далеч не е единственото нарушения на Николов. Вместо по 5 души персонал на година с постоянни договори, справка в НАП показва, че той е имал средно по малко от двама души като служители през цялото време. Съответно констатирано е, че за трите последователни пълни финансови години поддържаното изпълнение на заложените 5 работни места е едва 33,33 %.

Най-фрапантното откритие на инспекторите обаче касае използване на бизнес партньор, с който изкуствено да разделят един туристически обект, така че да вземат финансиране по два проекта.

Контролните органи са установили, че в съседство се изпълнява друг проект по същата мярка за финансира от ЕТ „Атанас Аргилов Илиев“. Следващата находка е, че този едноличен търговец е купил от баща си имоти, които са били собственост на родителите на Николов. Консултанстките услуги и по двата проекта за къщи на гости са поверени на една и съща фирма, документите по кандидатстване за еврофинансирането са подадени в два последователни дни, а заявките за плащане в един и същ ден. Аналогично съответствие е установено при регистрацията на едноличните търговци в Търговския регистър, издаването на разрешенията за строеж, констативните актове за установяване годността за приемане на строежите, нотариалните актове за покупко-продажба на недвижими имоти и т.н.

Преведено на български двамата са създали изкуствени условия да бъдат финансирани с цел да заобикалят ограничението за максималния размер на общите допустими разходи за проект.

Водени от всичко това контролните органи налагат пълно възстановяване на получените суми, както от Николов, така и от Илиев, като вторият е получил и трябва да върне 389 680 лева за изграждане на "Комплекс за селски туризъм" до Къщите за гости и ресторант на първия.

Недоволен от санкциите Николов жали акта си в Административен съд - Пловдив, а магистратите излизат с решение тази седмица, с което категорично отхвърлят претенциите на Николов.

Те посочват, че дори само за едно от нарушенията, бенефициентът по програмата дължи връщане на 100% от отпуснатите средства.

Съдът категорично подкрепя констатациите на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", който счита, че:

"Установените факти свидетелстват за наличие на географска, икономическа и персонална връзка между идентични инвестиционни проекти, кандидатствали за финансиране по една и съща схема за подпомагане, които привидно са представени като самостоятелни проектни предложения пред ДФЗ за изграждане на отделни и независими туристически обекти, а в действителност се касае за изкуствено разделяне на един проект за съвместно предлагане на туристически услуги в общ хотелски комплекс. Целта на създадената от двамата бенефициенти верига от правни и фактически действия е чрез представяне за финансиране по мярката на два формално самостоятелни проекта за изграждане на къщи за гости да бъде получена финансова помощ в максимален размер за всеки от проектите, като неоповестеното пред ДФЗ намерение на ползвателите е било да се изгради общ комплекс с обща инфраструктура и съвместно предлагане на туристически услуги".

Така освен над 336 хиляди лева, Николов ще трябва да плати и 7 469 лева разноски по делото.

Все още нищо обаче не е категорично, тъй като решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който вече тече.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълчо язовирски

    67 6 Отговор
    Върнат ли се хиените от ГРОБ на власт, ще им се размине на тия !
  • 2 Метин Кринчов

    17 1 Отговор
    ПостОриха ли и плевня и лятна куУничка ? И кинзеф
  • 3 Илийката от Белнекем

    15 1 Отговор
    "Едноличния търговец EТ" Стойчо Росенов Николов" кандидатства с приект .."
    аве ,спортния ви дописник да н' съй прекръстил на Антония...
  • 4 Ххх

    44 0 Отговор
    А на този Манолев палата(къщата за гости)в Сандански , а на Най-големия Българин Карадайъ?
  • 5 Ланс Линк

    34 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето-схеми,далавери
  • 6 Бай онзи

    36 0 Отговор
    Да връщат с лихвите
  • 7 Царя дава пъдаря не дава

    14 3 Отговор
    Нали Европа дава пари на фирми които по време на ковид епидемията са на загуба
  • 8 ооо

    13 2 Отговор
    добре де, след като и 2мата са взели, защо пише за единия само? другия няма ли и той да връща толкова ? или в "неговите" къщи са спали и работили повече хора?
  • 9 селянин

    3 2 Отговор
    Това е само капка в морето! И не се юрвайте да хулите ГЕРБ! Не, че нямат вина, а щотогневът ни стига само до ГЕРБ! В България се е крадяло винаги! Този "спорт" се практикува отдавна! В последните 15-тина години придоби големи размери, заради еврофондовете! Ако ГЕРБ не бяха на власт, а някои други НДСВ, СДС, БСП- пак щеше да се краде!
  • 10 висок

    2 1 Отговор
    А регионалната министърка от Хунтата на РРадев, която има дне къщи.... и нито един лев приходи.... проверихте ли я?