19 Юни, 2021 13:43 2 762 4

Плащат 600 млн. лв. на строителните фирми

  • строителство-
  • арх. виолета комитова-
  • разплащане

Арх. Комитова: Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки

Плащат 600 млн. лв. на строителните фирми - 1
Снимка: М. Богданова ©

Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, цитирана от Дарик радио.
Не искам да прекъсвам диалога със строителните фирми, заяви арх. Комитова. Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т. нар. инженеринг. В него състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката, категорична бе Виолета Комитова.

Инхаустът е процедура, която има много смисъл. Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстрени ситуации без обществени поръчки. „Автомагистрали“ ЕАД е получила 1,5 млрд. лв. чрез инхаус за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои, обясни министърът.

Обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях, каза арх. Комитова. Това са основните причини, поради които искам да се разделя с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви, информира Комитова.
Автомагистрала „Хемус“ категорично трябва да продължи, докато я видим докрай. На участъци 1, 2 и 3 се работи. Ако се бърза с проектите, процедурите, ако се напрягаме, ще я завършим в срок, каза регионалният министър.

Държавата дава много пари за строителство, а фирмите получават малко пари. Корупцията няма лице, извършва се от хора с власт, те се чувстват защитени от закона. Когато партиите се изчистят от този тип лица, ще се повиши доверието в обществото, каза още министърът.

Има бум на жилищното строителство, но изоставане при техническата и социалната инфраструктура, а това създава проблеми, посочи арх. Комитова. Строежите не се контролират от един човек. Има устройствено планиране, което трябва да се следва. В инвестиционния процес всички са срещу строежите, когато започнат да се случват, а това не е правилно. Всеки започнал да строи, се е сдобил с документи с подпис и печат. Трябва да се търси отговорност на разрешилите строителството на всички спорни строежи, категорична бе министър Комитова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С БКП и КПСС напред

    6 2 Отговор
    Държавата да строи села архитектурна стойност където да се раждат много деца извън градовете където няма възможност в апартаментите да се отглеждат много деца хората имат коли има и пътища и ниското строителство е по безопасно в случай на земетресение и ако се случи земетресение ще има евакуация на граждани от градовете КПСС кадастрален план на столицата София БКП български кадастрален план
  • 2 питане

    6 1 Отговор
    а кой ще обещетява натровените с тонове прахоляк граждани засипвани буквално върху главите именно от строителния бранш та ще им давате 600млн. ????????????
  • 3 Петърчо

    1 0 Отговор
    А за скапания бетон в метрото нито дума ! Най безсрамно излъгаха , че причината била перловската река !
    Софийска община имунитет ли има ?
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    А глоби за некачествени строежи по обществени поръчки, кога?